Vega: Oosters gemarineerde aubergine

Wauw, ik wist niet dat een foto van aubergine zoveel reuring kon veroorzaken op social media! Vorige week lunchte ik met deze Oosters gemarineerde aubergine en sindsdien ben ik denk ik dagelijks gevraagd wanneer het recept online komt. Nou enthousiastelingen: hier is ‘ie dan! Ik vind aubergine eerlijk gezegd maar een saaie groente maar aangezien ik er nog een had liggen wilde ik er per se iets lekkers mee maken. En uiteindelijk maakte ik hem zo en ontstond er een perfecte lunch en/of bijgerecht. Houd je niet zo van aubergine? Neem van mij aan dat je dit lekker gaat vinden!

Wat heb je nodig? (2 personen bijgerecht)

 • 1 aubergine
 • 1 teentje knoflook
 • 1 kleine ui of sjalot
 • 1 theelepel Sriracha saus of pittige chilisaus
 • 2 eetlepels sojasaus
 • 1 theelepel honing
 • 1 theelepel rijstazijn
 • 1 theelepel maizena

1. Was de aubergine en snijd deze in reepjes van ongeveer een centimeter dik.

2. Verhit een beetje olijfolie in een koekenpan en bak hierin de aubergine tot deze mooi zacht wordt. Doe de aubergine even in een apart bakje.

3. Hak de sjalot en het teentje knoflook fijn en fruit deze in een koekenpan in een beetje olijfolie aan.

4. Roer de Sriracha met de sojasaus, honing, rijstazijn en maizena tot een glad papje. Schenk dit bij de knoflook en sjalot in de koekenpan en laat de saus op laag vuur een beetje indikken.

5. Schep tot slot de aubergine weer in de koekenpan en warm nog even goed door. Serveer direct en garneer desgewenst met sesamzaadjes.

Oosters gemarineerde aubergine

Join the Conversation

 1. Ellen says:

  Oh, deze moet ik zeker eens een keertje uitproberen! :O

 2. Margot says:

  Ik was vroeger geen fan van aubergine, maar je maakt me nu toch wel nieuwsgierig!

 3. Anne-Marij says:

  Ziet er heerlijk uit! En aubergine is (vind ik) altijd superlekker en helemaal niet saai ;)

 4. Petra says:

  ik eet dit nu! ZOO lekker!! Ik heb lekker veel gemaakt dus ga dit sowieso maandag nog eten maar kan me voorstellen dat die aubergine heerlijk is als die koud is en de smaken helemaal zijn ingetrokken <3 Ik heb er heerlijk gekookte zeekraal bij gemaakt, kippendijen gemarineerd in indische marinade (rechtstreeks van de turkse slager zo gekocht, heeerlijk mals) en wat mini maiskolfjes. Ook paleo-proof dus!
  Ik ben zo blij met jouw site haha, jouw chocofudge taart met bastogne bodem is hier ook al erg geliefd, collega's zijn weer aan het vragen wanneer ik m weer voor ze ga maken!

  1. Sabine Author says:

   Haha, wat leuk dat je zo enthousiast bent! Het diner dat je hebt gemaakt klinkt echt fantastisch. En die Chocolade Fudgetaart heb ik dit weekend zelf ook alweer twee keer gemaakt ;)

   1. Petra says:

    Misschien leuk om te laten weten dat ik deze gemarineerde aubergine (ik voeg ook champignons toe) sowieso 1x per maand maak (en dan doordeweeks toevoeg aan mijn lunch salades, mmm. Hij staat nu ook weer heerlijk te sudderen. Ook de choco fudge taart staat hier op aanvraag elke verjaardag op tafel;)

   2. Sabine Author says:

    Wat leuk, hele goede om er ook champignons aan toe te voegen!

 5. Goedvoer says:

  Leuk recept, heb het gedrukt en ga het vanavond maken. Aubergine vind ik trouwens een geweldig veelzijdige groente, die het goed doet samen met anderen groenten, maar ook in z’n eentje kan glorieren als mousse, gebakken, gestoofd, gevuld. Je kan hem vergezellen van zoete smaken en fruit (combineert goed met o.a. sinaasappel), maar ook pittig maken. Aubergine alleen gekookt is inderdaad niks, maar wie doet dat nou?

 6. S.E.K. Faber says:

  Kookgenoegen
  Dit recept met aanpassingen al verschillende keren bereid. Echt smullen. Om reepjes aubergine te krijgen snijd je de vrucht eerst in plakken van 1 cm. dik. Die plakken snijd je vervolgens in reepjes.
  Tip: voeg aan ui en knoflook ook enkele centimeters geraspte gemberwortel toe. Combineert zo goed met de aubergine!
  De genoemde theelepels leveren volstrekt onvoldoende vocht op om nog maïzena aan toe te voegen. Verdubbel chilisaus, honing, azijn (niet de sojasaus, want dat gaat gauw overheersen). Verder krijg je de aubergine echt niet zacht als je hem zo maar bakt. Aubergine is heel sterk zuigend en heeft extra vocht nodig. Bak de aubergine dus aan en voeg dan wat scheutjes heet water toe. Deksel op de pan. Regelmatig omscheppen en opnieuw klein beetje water toevoegen, tot de aubergine echt volkomen zacht is.

 7. Daisy Bremmers - Maters says:

  Nou onwijs bedankt voor dit recept! We hebben onwijs genoten en zelfs mijn man die niks met aubergines heeft, vond het heerlijk. Dit is een blijvertje. Thanks!

  1. Sabine Author says:

   Dat is helemaal fijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close