Ik kreeg de afgelopen weken wat vaker de vraag of ik ook eens kleinere taartjes zou kunnen maken. En dat snap ik wel! De meeste taart- en cakerecepten die wij op Ohmyfoodness delen zijn geschikt voor 10-12 punten en worden gebakken in een springvorm van 20-24 cm. Maar als je maar alleen of met z’n tweeën bent is dat natuurlijk hartstikke veel. Aangezien ik het me voor kan stellen dat je soms ook wel zin hebt om een taartje te bakken zonder daar een speciale gelegenheid voor te hebben, besloot ik aan de slag te gaan met een mini taartje. Deze tweepersoons chocoladetaart met koffiecrème maakte ik in een springvorm van 12 centimeter. Het is echt een mini taartje en daardoor perfect om te bakken voor twee personen.
Welke oploskoffie heb je nodig?
De basis van de taart bestaat uit een rijke en licht plakkerige chocoladecake en daartussen vind je een zijdezachte koffiecrème. De koffiecrème maakte ik met oplos-espresso, koffie in poedervorm zeg maar. Ik gebruikte zelf espressopoeder van Douwe Egberts, maar in principe kun je iedere oploskoffie gebruiken die je kunt vinden. Waar je alleen wel even op moet letten is de textuur van de korrels. Sommige oploskoffies zijn namelijk heel grof en dat gaat niet werken voor deze koffiecrème. Zoek dus naar oploskoffie in poedervorm; deze lost namelijk perfect op in het roomkaasmengsel maar zorgt wel voor een lekkere koffiesmaak.
Waar koop je een kleine springvorm?
Springvormen van 12 cm vind je tegenwoordig eigenlijk overal. Ik kocht die van mij bij Albert Heijn, maar HEMA, Dille & Kamille, Blokker en IKEA hebben ze ook. Mocht je nou echt geen 12 cm vorm kunnen vinden, dan kun je ook prima uit de voeten met een 10cm vorm. Wel even opletten dat die springvorm dan hoog genoeg is, anders stroomt de tweepersoons chocoladetaart in de oven over.
Tweepersoons chocoladetaart met koffiecrème
Benodigdheden
- springvorm van 12 cm doorsnede
- elektrische (hand)mixer
Ingrediënten
Voor het chocoladetaartje
- 2 el zure room
- 2 el kokend water
- 50 g bloem
- 1/2 tl bakpoeder
- 1/2 tl baking soda
- 1 el ongezoet cacaopoeder
- 1/2 tl vanille-extract
- 2 el zonnebloemolie
- 50 g donkerbruine basterdsuiker
- snuf zout
Voor de koffiecrème
- 125 g naturel roomkaas - op kamertemperatuur
- 30 g poedersuiker
- drupje vanille-extract
- 1 tl oploskoffie
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180℃ boven- en onderwarmte en vet de springvorm in.
- Doe alle ingrediënten voor de chocoladetaart in een kom en spatel dit goed door tot alle ingrediënten goed zijn gemengd.
- Schep het cakebeslag in de springvorm en bak de chocoladetaart in het midden van de oven in 18-20 minuten helemaal gaar.
- Laat de chocoladetaart volledig afkoelen. Snijd hem vervolgens een keer doormidden.
- Klop voor de koffiecrème de roomkaas met de poedersuiker luchtig. Voeg vervolgens het vanille-extract en de oploskoffie toe en klop door tot een egaal glazuur.
- Verdeel de helft van de koffiecrème over de onderste plak chocoladecake. Leg hier de twee plak chocoladecake bovenop en top de taart af met de rest van de koffiecrème.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Dit is een perfect taartje om voor mijn schoonvader te maken. Hij heeft als enige in de familie een glutenallergie en een grote taart maken is gewoon te veel voor hem alleen. Hier zit ook maar 50 gram bloem is dus proef je het ook niet zo heel erg als het vervangen wordt door glutenvrij bloem. Hier ga ik van het weekend mee aan de slag!
Nou, wat fijn! Ik ben benieuwd of de taart in de smaak viel?
Wow! Ziet er heeeeerlijk uit èn maar voor 2 personen. Die ga ik zèker een keer maken:-)
De cake is volledig ingezakt!! Hoe kan dat nou?? Zou de zure room ook volledig op kamertemperatuur moeten???
Een ingezakte cake heeft niets te maken met de temperatuur van de zure room. Er zijn een aantal mogelijkheden:
– Tijdens het bakken van de cake is de oven open geweest
– Er is teveel lucht in het beslag geklopt
– De cake was nog niet helemaal gaar
Ooooo, chocolade en koffie … mijn guilty pleasures….
En dat voor 2personen…. Super!!!!.
Ga ik zeker snel maken…
Welke roomkaas gebruik je hiervoor?
Ik gebruik altijd A-merk roomkaas voor dingen als crèmes en glazuren. Dus bijv. Philadelphia of Monchou.