Travel Tuesday: 10x gerechten die ik wil maken

In een week kook ik wat af voor OhMyFoodness en het varieert allemaal enorm. Van zoete zaligheden tot smeuïge risotto’s, goed gevulde salades maar ook healthy ontbijtjes. Heerlijk vind ik het en ik kan me eigenlijk niets voorstellen dat ik liever doe dan in de keuken staan. Omdat ik vrijwel alles lust (alles behalve olijven en koriander) gaan mijn interesses ook mijlenver. Al enkele maanden heb ik een lijstje in mijn ‘OMF-Boekje’ staan met Internationale gerechten. Gerechten die typerend zijn voor een ander land en waar ik razend benieuwd naar ben. Vandaag in Travel Tuesday 10x gerechten die ik wil maken.

martabak telorresepcaramasak.info

Martabak Telor
Martabak Telor is een Indonesisch gerecht dat meerdere schrijfwijzen kent en ook diverse varianten. Zo wordt het ook wel eens geschreven als Martabak Telur, Murtabak of Martabak en wordt de zoete variant van deze snack Martabak Manis genoemd, om het makkelijk te maken. In ieder geval is het ’t meest te vergelijken met een soort gevuld pannenkoekje, veelal gevuld met ei, diverse groenten en soms ook wat vlees. Het is één van de populairste streetfood gerechten in Indonesië.

dumplingsKroppkakor
Kroppkakor leerde ik eten in Zweden en van de dame die het maakte kregen we ook het recept mee naar huis. Tot op de dag van vandaag heb ik het slechts één keer geprobeerd te maken en die poging mislukte grandioos. Gauw weer eens in de herhaling want oh boy, wat is dit lekker. Kroppkakor zijn aardappeldumplings gevuld met varkensgehakt en ui. Vaak wordt het geserveerd met room en cranberrysaus. Het ziet er minder lekker uit dan het smaakt.

acarajeblog.tribunadonorte.com.br

Acarajé
Een heel bijzonder gerecht dat voornamelijk wordt gegeten in Brazilië en Nigeria is Acarajé. Het wordt gemaakt van fijngemalen zwarte bonen welke vervolgens tot een bal worden gevormd en worden gefrituurd. Na het frituren worden de ballen opengesneden bij wijze van een broodje en vervolgens gevuld met een mengsel van garnalen, diverse groenten waaronder vooral tomaat en cashewnoten. Wederom is ook dit weer een populair streetfood gerecht.

rotiwikipedia.org

Surinaamse Roti
Van Roti hebben we allemaal wel eens gehoord, misschien wel het meest bekende Surinaamse gerecht onder de Nederlanders. Van oorsprong is het een Hindi gerecht maar door de emigratie van Hindoestanen vanuit India naar Suriname is het gerecht ook naar dat land overgebracht. De ‘pannenkoek’ is het beste te vergelijken met een ongezoete broodpannenkoek en wordt in India chapati genoemd. Verder wordt er in de Surinaamse variant voornamelijk aardappelen, spliterwten en kousenband bij geserveerd maar ook ei komt vaak terug. De bijgerechten worden vaak op smaak gebracht met masala, ergens te vergelijken met curry.

jerk chickenwikipedia.org

Jerk Chicken
Jamaica maaaan! Jerk Chicken komt uit Jamaica en is voor mij het meest bekende gerecht uit dat land. Het staat ook al eeuwen op mijn to-make lijst. De kip wordt ingewreven met een pittige marinade dat Jamaican Jerk Spice wordt genoemd. ‘Jerk’ staat overigens voor de manier van koken, je kunt dus ook prima ‘Jerk Pork’ of ‘Jerk Shrimp’ maken. Vroeger werd het vlees vaak in tonnen bereid, tegenwoordig doen ze het meer in de zogeheten jerk pans en grillen ze de kip boven houtskool. Het vlees krijgt hierdoor (en door de marinade) een enorm donkere kleur waardoor het er bijna verbrand uitziet.

samosascrizzfood.com

Samosas
De Samosas komen uit India en vormen een soort gefrituurd pasteitje dat als voor- of bijgerecht wordt geserveerd. Het bestaat meestal uit een omhulsel van bladerdeeg of filodeeg dat gevuld wordt met een mengsel van aardappelen, ui, kikkererwten of vlees. Vervolgens wordt het deeg in een driehoekje gevouwen en gefrituurd. Helemaal niet lastig om zelf te maken dus en leuk voor een feestje. In India wordt het vaak geserveerd met chutney.

icli koftebilgenine.com

Içli Köfte
Dit Turkse gerecht moet je niet verwarren met Köfte (een soort gehaktballetjes). Içli Köfte is namelijk gemaakt van Bulgur. Het is lastig te omschrijven wat het precies is, denk aan Bulgurpakketjes gevuld met gekruid gehakt en dan kom je het dichtst in de buurt. De bulgur wordt samen met onder andere bloem en ei gemengd tot een kleverig geheel waar vervolgens balletjes van worden gevormd. Deze worden gevuld, in de juiste vorm gekneden en als laatste gefrituurd of gekookt. Overigens is dit populair in héél veel landen en heet het overal anders.

patatas bravas

Patatas Bravas
Ah ja, sinds ik in Spanje ben geweest staan ze al op mijn lijstje: Patatas Bravas. Eigenlijk niet heel veel meer dan gebakken aardappeltjes met een lekker sausje en toch zijn de échte Spaanse Patatas Bravas heel anders dan ‘onze’ gebakken aardappeltjes. De aardappelen worden in ongelijke stukken gesneden en gefrituurd in olie. Vervolgens worden ze overgoten door een tomatensaus en juist die saus maakt het gerecht zo typerend. Kei leuk voor een tapas diner.

bobotieekko.nl

Bobotie
Bobotie is een Zuid-Afrikaans gerecht dat bestaat uit gehakt en specerijen met een ei, melk- en een kurkumalaag. Eén van de meest kenmerkende ingrediënten dat in het gerecht wordt verwerkt is kerriepoeder, vandaar (en dankzij de kurkuma) ook de gelige kleur. Zelf vind ik het een erg geschikt gerecht voor in de herfst vanwege de toch wel wat zwaardere smaken al ziet het er altijd wel heel zomers uit.

laddublendwithspices.com

Laddu
En tot slot Laddu. Ik kwam eigenlijk bij dit gerecht door een van jullie suggesties. Laddu heeft de vorm van een balletje en is een zoete snack die vooral in India erg populair is. Het wordt gemaakt van bloem en suiker en vervolgens gevuld met ingrediënten naar wens. Het is een echte feestsnack en daarom wordt het vaak gemaakt bij traditionele aangelegenheden.

Welk internationaal gerecht zou jij echt nog wel eens willen maken?

Join the Conversation

 1. Marije says:

  Goed, dit wil ik dus ook allemaal wel eten :-) Martabak ga ik trouwens weer nuttigen op de Tong Tong Fair. Heb er nu al zin in :-)

 2. Jennn says:

  Klinkt heerlijk allemaal!

 3. Willemijn says:

  Die jerk chicken ziet er echt megalekker uit! Mmm…

 4. arja hotting says:

  Veelbelovend allemaal. Ik wil graag Janneke Vreugdenhil’s Bitekuteku gaan maken = andijvie met tomaten en pindakaas.

 5. simone says:

  Ziet er allemaal erg lekker uit! Helaas ben ik de enige hier in huis die alles wel lust en de rest van het gezin leeft volgens het ‘wat de boer niet kent’ principe. Nu heb ik maar ingesteld dat ze 1x in de week iets nieuws moeten proberen

  1. Sabine Author says:

   Dat vind ik een hele goede regel!

 6. Janine says:

  Dit zijn dingen die ik ook graag uit probeer en op een to-make lijst heb staan. Zo had ik er Risolles op staan en die heb ik nog niet zo lang geleden eindelijk gemaakt. Ontzettend lekker, maar het kost even wat tijd. Nou sta ik ook graag in de keuken en vond het niet erg, maar je moet niet denken dat je het even doet. Was wel wat uurtjes kwijt.

 7. Nom, krijg er spontaan honger van. Ben vooral benieuwd naar de eerste, die ziet er wel heel lekker uit!

 8. MySimplySpecial says:

  Ik zou ook wel roti willen kunnen maken! Al leer ik het nu wel stukje bij beetje bij de moeder van mijn vriend.

 9. Hester says:

  Zo ‘experimenteel’ koken lijkt me nog wel een van de leukste dingen! Lekkere gerechtjes allemaal, ik neem aan dat we vanzelf iets online zien verschijnen :)

 10. Susanne says:

  Ik zit de reacties te leken en ik denk dat ik de enige ben die veel er niet zo lekker uit vind zien? Haha. Maar vaak smaakt het veel lekkerder dan het eruit ziet. Ik hoop dat we er iets van online zien komen!

 11. Roxanne says:

  Het meeste van de bovenstaande gerechten klinkt goed! Toevallig maakte ik laatst Boboti (uit een Knorr pakje) en bedacht ik me dat ik wel een recept wilde hebben om het zelf te maken. Met even snel Googelen vond ik flink wat recepten, allemaal iets anders en voor sommigen ingrediënten nodig die je niet snel ergens voor nodig hebt of lastig aan komt :S

 12. Alice says:

  Patatas Bravas staan hier heel regelmatig op tafel. Naar een recept van mijn beste vriendin haar mama. (Een spaanse :-) )
  Boboti heb ik al een aantal keer vers gemaakt en is heel lekker! Ook samosa’s staan hier regelmatig op het menu. Die maak ik in grote aantallen en vries ik in.
  Naar je recept voor Jerk chicken ga ik in elk geval uitkijken.

 13. Lisanne says:

  Die Bobotie wil ik ook nog een keer maken! Alleen jammer dat dit gerecht veelal bestaat uit een waslijst van ingrediënten en ik aan een budget zit..

 14. Kirsten says:

  Martabak!! Als je er achter komt hoe je die moet maken, pleaasse! Moet nu elke keer wachten tot de Pasar Malam/Tong Tong Fair..

 15. Nou boboti lijkt me erg lekker met kurkuma en kerrie, ik ga gauw eens op zoek naar een recept ervan, thanx!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close