IJsland is niet zo ‘moeilijk’ om te komen, je hoeft geen visa aan te vragen en vluchten erheen duren ook niet zo lang. Toch zijn er wellicht een aantal handigheidjes die je van te voren wilt weten.
Hoe kom je er?
Vanaf Schiphol is Reykjavik iets meer dan 3 uur vliegen en doorgaans vlieg je dan naar Keflavik International Airport, het grootste vliegveld van IJsland. Dit vliegveld ligt op ongeveer 40 minuten rijden vanaf de hoofdstad. Er zijn verschillende vliegtuigmaatschappijen die op IJsland vliegen, maar veruit de goedkoopste optie is met WOW Air. De prijs van een vliegticket met deze maatschappij ligt soms honderden euro’s onder de prijs van een ander. Ook fijn: mocht je goedkoop richting Amerika willen vliegen dan kan dit via Reykjavik ook met WOW Air. Je boekt dan een retourticket naar een populaire bestemming in Amerika en kunt ervoor kiezen een paar dagen in IJsland te blijven. Zo hebben wij het zelf ook gedaan.
Check voor prijzen en mogelijkheden de website van WOW Air.
Tijdsverschil
IJsland valt in de tijdzone UTC + 0, dit betekent dat het in de wintermaanden 1 uur vroeger is in IJsland dan in Nederland; tijdens de zomermaanden is het er 2 uur vroeger.
Huurauto
Zonder huurauto ben je in IJsland eigenlijk nergens. Als je alleen in en rondom Reykjavik wilt blijven dan zou het eventueel nog kunnen, maar wanneer je geen huurauto hebt ben je aangewezen op de vele (héle dure!) tours die georganiseerd worden vanuit de hoofdstad. Op Keflavik Airport brengt een shuttlebus je van de aankomsthal naar de diverse autoverhuurbedrijven; wij hebben zelf onze auto gehuurd via Sunnycars en dat is onwijs goed bevallen.
Het voordeel van Sunny Cars een all-in service biedt en je geen extra verzekeringen hoeft af te sluiten. All-in betekent inclusief schade- en diefstalverzekering, een extra WA-dekking en dekking van glas-banden-bodem-dagschades. Daarnaast betaalt Sunny Cars het eigen risico altijd terug en zijn ze 24/7 bereikbaar op hun Nederlandse noodnummer. Ideaal dus, zo is het huren van een auto ineens heel zorgeloos. Kijk voor het volledige aanbod van huurauto’s in IJsland hier.
Het gevoel van vrijheid wanneer je een huurauto hebt is echt heel erg fijn. Zo konden wij op ons eigen gemakje een leuke route uitstippelen en konden we er ’s avonds ook nog eens op uit om het Noorderlicht te spotten. Reizen naar IJsland en geen huurauto hebben is dus eigenlijk geen aanrader.
Het weer
Veelgestelde vraag: hoe is het weer in IJsland. Nou, zoals de naam eigenlijk al zegt: koud! Natuurlijk hangt dit wel af van de tijd van het jaar, maar toen wij in oktober 2017 vlogen was het er zo’n 8 graden en vrij regenachtig. Als je bedenkt dat we vanuit Reykjavik naar een 30 graden warm New York vlogen was dat wel even andere koek.
Omdat IJsland een eiland is staat er ook regelmatig een harde wind. Het is dus aan te raden een windjack te dragen en een sjaal om te doen. Wanneer je van plan bent om de natuur in te gaan doe je er ook goed aan stevige schoenen te dragen. De paden richting de watervallen kunnen best glad zijn.
Alles over geld
In IJsland wordt betaald met de IJslandse kroon, euro’s worden er niet/nauwelijks geaccepteerd. Eén euro is op dit moment (januari 2018) zo’n 125.400 IJslandse kronen waard. In heel Reykjavik is het vrij makkelijk om te geld te pinnen maar op het vliegveld vind je de meeste pinautomaten. Het is raadzaam daar dus al iets uit de muur te trekken.
Verder blijft IJsland een Scandinavisch land en dit betekent dat alles er heel erg duur is. Maar écht duur. Vivian en ik zeiden al tegen elkaar dat je niet te lang/te vaak in IJsland wilt zijn omdat je anders in no-time bankroet bent. Wij betaalden bijvoorbeeld voor een biertje en een glas wijn zo’n €18 en nee, dat was niet een of andere pull of geweldige wijn. Ook deelname aan tours kost een flinke duit dus ga vooral met een flinke zak met geld op reis – je zult het nodig hebben.
Reykjavik City Card
Zoals bijna iedere grote stad op de wereld heeft ook Reykjavik een City Card, deze is vooral een aanrader als je fan bent van musea en gallerijen, aangezien je met de kaart hier gratis toegang voor krijgt. Verder kun je met de City Card gratis Reykjavik Zoo in, evenals de diverse thermal pools die de stad rijk is. Ook kun je gratis gebruik maken van het openbaar vervoer, gratis de ferry nemen naar Videy, een historisch eiland voor de kust van Reykjavik, en krijg je korting op verschillende attracties, tours en bezienswaardigheden. Mocht je meer over de city card willen lezen, zie hier.
INHOUDSOPGAVE TRAVEL GUIDE
1. Inleiding
2. IJsland – To know
3. IJsland – To stay
4. IJsland – To do
5. IJsland – To eat
Wij zijn op huwelijksreis geweest naar IJsland en hebben dat zonder huurauto gedaan :) Eerst Reykjavik en omgeving (een keer zo’n tour naar de Golden Circle) en dan met lokale bussen en boten recht omhoog naar de Westfjords, een van de minst toeristische maar mooiste stukjes van IJsland. Het is dus te doen, maar je moet er je tijd voor kunnen nemen en zelfs voor de locals ben je héél alternatief, haha.