Deze Tarte Tatin tulband stond al een poosje op mijn lijstje om te maken. En heel eerlijk: ik weet niet zo goed meer hoe ik bij het recept kwam. Soms popt er gewoon een idee in mijn hoofd op dat op mijn to-make lijstje gaat en uiteindelijk komt daar dan een recept uit rollen.
In mijn CHEESECAKE kookboek staat een recept voor tarte tatin cheesecake en ik dacht: dat moet toch ook op een andere manier kunnen.
Zie hier het resultaat! Een cake die van de binnenkant eigenlijk heel basic is van smaak maar die aan de buitenkant lekker plakkerig is door de karamel en de zoete appelpartjes.
Tarte tatin
Ik geloof niet dat er al een recept voor tarte tatin op OMF staat en eigenlijk is dat van de zotte. Zeker als je bedenkt dat ik met het basisrecept dus al wel variaties heb gemaakt.
Zoals ik zojuist al zei: een tarte tatin is een omgekeerde appeltaart. De appels worden gegaard in een lekker zoete karamelsaus en daar bovenop komt dan het deeg te liggen. Súper lekker, helemaal in combinatie met een bolletje vanilleijs.
Ik zal de klassieke variant nog een keertje maken, maar hierbij heb je al wel vast deze heerlijke Tarte Tatin met Peer en Amandelspijs.
Voordat we zometeen overgaan naar het recept voor de Tarte Tatin tulband even één aandachtspunt. Of eigenlijk twee. 1: karamel is natuurlijk loeiheet als het uit de oven komt, dus pas daarmee op.
En 2: ondanks de warmte is het wél belangrijk dat je de cake zo snel mogelijk uit de vorm lost zodra deze uit de oven komt. Dit om te voorkomen dat de tulbandcake vast blijft plakken in de vorm.
Zit je nou helemaal niet te wachten op het werken met het karamelsaus, dan is de Chocoladetulband met cheesecakevulling ook heel lekker en wellicht een tikkeltje ‘veiliger’ om te maken.
Dol op kokos? Probeer dan de Kokosmakronen tulband eens!
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Tarte tatin tulband
Benodigdheden
- steelpannetje
- tulbandvorm of springvorm
Ingrediënten
Karamelsaus
- 100 g kristalsuiker
- 3 el water
- snuf zout
- 2 el slagroom
- 1 el zachte boter (15g)
Cakebeslag
- 250 g roomboter of margarine – op kamertemperatuur
- 250 g kristalsuiker
- 4 eieren
- 250 g zelfrijzend bakmeel
- 1 tl vanille-aroma
- 1 tl kaneelpoeder
- snuf zout
En verder
- 1 appel – in dunne plakjes
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180℃ boven- en onderwarmte en vet de cakevorm goed in.
- Begin met het maken van de karamelsaus. Doe hiervoor de suiker en het water in een steelpannetje en verwarm dit tot de suiker smelt en het mengsel begint te bubbelen. Laat op middelhoog vuur pruttelen tot de karamel een hazelnoot-achtige kleur krijgt.
- Voeg het snufje zout toe en roer met een garde de slagroom en boter erdoor tot de boter helemaal gesmolten is. Voorzichtig, de karamel gaat hierdoor bruisen.
- Laat de karamelsaus iets afkoelen naar kamertemperatuur en schenk de saus dan in de tulbandvorm. Verdeel de appelpartjes over de karamelsaus.
- Klop voor de cake de boter met de suiker luchtig. Voeg de eieren toe en klop even op.
- Doe de rest van de ingrediënten en de kom en spatel het geheel tot een egaal cakebeslag.
- Verdeel het beslag over de bakvorm en bak de tarte tatin tulband in het midden van de oven in 50 minuten gaar.
- Haal de cake uit de oven en draai hem direct op een bord om zodat je de vorm kunt verwijderen.
- Laat de cake vervolgens helemaal afkoelen voordat je deze aansnijdt.