Hoe simpeler de pastasaus, hoe lekkerder ik het hele gerecht vaak vind. Deze tagliatelle met knoflookroomsaus is dus ook groot favoriet van mij en niet voor niets zijn spaghetti aglio e olio en pasta carbonara mijn ultieme favorieten.
Die favorieten kunnen maar zo eens een plekje in de lijst opschuiven vandaag, want deze tagliatelle met knoflookroomsaus vond ik ook waanzinnig goed gelukt.
Sowieso ben ik dol op knoflook, ik gebruik in recepten altijd gerust twee tot drie keer de hoeveelheid die staat aangegeven. In dit recept gaan zes teentjes dus ja, reken maar wel op een wat minder aangename geur na het eten. Maar wat mij betreft mag dat de pret niet drukken! Eet deze pasta met een groene salade en je makkelijke, vegetarische maaltijd is compleet.
Pasta met roomsaus
Pasta met roomsaus hoort in het rijtje altijd-goed thuis, vind je niet? Ik denk dat er maar weinig mensen zijn die niet dol zijn op een goede roomsaus in combinatie met pasta.
Hier op OMF hebben we door de jaren heen ook al zóveel pastarecepten gedeeld waarbij we roomsaus hebben geserveerd. Eén van mijn persoonlijke favorieten is toch wel de Pasta met champignonsaus maar ook de Spaghetti met tomatenroomsaus en worstjes wordt hier altijd met enthousiasme ontvangen.
Op een of andere manier zijn mijn kinderen ook dol op dit soort recepten. Nu helpt het, met name bij de jongste, ook absoluut dat er geen herkenbare groenten in de saus zitten. Of nouja herkenbaar… In deze knoflookroomsaus zitten helemaal geen groenten. Win-win voor de kleine man dus. Iets minder voor mama.
Pasta roomsaus maken met kookroom
Hoewel ik in het recept hier beneden slagroom gebruik, maak ik mijn pasta roomsaus ook altijd graag met kookroom. Kookroom is enigszins vergelijkbaar met slagroom, maar het is een stuk minder vet. Kookroom bevat minimaal 10% vet en slagroom minimaal 30%.
In tegenstelling tot slagroom, kun je kookroom dan ook niet opkloppen en ook niet gebruiken voor zoete recepten.
Eigenlijk kun je kookroom gebruiken voor alle soep- en sausrecepten die je een romige smaak of textuur mee wil geven. Met de ‘normale kookroom’ bereik je dit effect het beste. Light kookroom bevat, zoals de naam al doet vermoeden, nog minder vet. Persoonlijk laat ik dat altijd staan, sauzen worden er te waterig van, vind ik zelf.
Ook heb ik het idee dat kookroom in warme gerechten minder snel kans heeft op schiften ten opzichte van slagroom. Nog een reden waarom ik de voorkeur geef aan kookroom voor warme gerechten. Voel je dus vrij om in onderstaand recept de slagroom te vervangen.
Pasta met witte saus
Deze pasta met witte saus is, zoals gezegd, bij mijn kinderen een regelrechte hit. En bij mijzelf ook want: hoe simpeler de pasta, hoe lekkerder ik het vaak vind.
Wil je toch graag wat meer groenten in de saus verstoppen, maak dan deze Tagliatelle met bloemkool-roomsaus. In dat recept wordt een hele bloemkool in de saus verwerkt, zonder dat je dat echt merkt. Alsnog pasta met witte saus dus, maar dan voorzien van een knap staaltje verborgen groenten.
Een tikkeltje gezonder dan deze tagliatelle met knoflookroomsaus en wellicht iets meer geschikt voor een doordeweekse dag. Bewaar je het recept hieronder gewoon voor in het weekend!
Enneh… in het weekend mag de hoeveelheid pecorino ook rustig verdubbeld worden hè. Je kent inmiddels mijn motto: hoe meer kaas hoe beter!
Wil je de tagliatelle met knoflookroomsaus toch voorzien van wat meer groenten, dan vind ik courgette, doperwtjes of broccoli een goede toevoeging. Deze kun je laten garen in de saus zodat ze extra vol van smaak worden.
Ook is het natuurlijk altijd een goed idee om een groene salade bij de pasta te serveren. Een berg rucola met goede extra vergine olijfolie en grof zout doet al veel goed. Zo at ik dit gerecht zelf ook, hartstikke lekker.
De laatste optie: een bord met gegrilde groenten. Een ideale manier om restjes groenten uit de koelkast mee op te maken.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Tagliatelle met knoflookroomsaus
Benodigdheden
- fijne rasp
Ingrediënten
- 500 g tagliatelle
- 25 g boter
- 6 teentjes knoflook – geraspt
- 25 g bloem
- 500 ml slagroom
- 30 g pecorino – geraspt
- 1 el verse peterselie – fijngehakt
- zwarte peper
Instructies
- Kook de tagliatelle volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar.
- Smelt ondertussen in een ruime (koeken)pan de boter en fruit hierin de knoflook aan tot deze goed begint te geuren.
- Doe de bloem in de pan en bak deze onder af en toe roeren mee tot het een zanderig mensel wordt.
- Schenk dan de slagroom in de pan en roer het geheel tot een klontvrije saus.
- Voeg de pecorino toe en verwarm de saus tot de kaas is gesmolten.
- Giet de tagliatelle af en schep de pasta bij de knoflooksaus in de pan. Voeg de peterselie en zwarte peper naar smaak toe en schep het geheel nog even om tot alle pasta is voorzien van een laagje saus. Serveer direct.
Dit recept is al een ouwetje, maar heeft in 2023 een upgrade gekregen. Hieronder vind je de oude foto van hetzelfde recept.
Ik vond het niet echt geweldig, ga hem nog een keer maken met spekjes