Oké, toegegeven: een sushi loempia van rijstvellen klinkt misschien een beetje vreemd als je het in eerste instantie hoort. Maar geloof me, dit is een combinatie die verrassend goed werkt. Eigenlijk is het recept een mixje tussen een klassieke Vietnamese spring roll en een sushirol: je vult de rijstvellen met sushi rijst en de bekende ingrediënten die je normaal in maki of inside out rolls stopt. Het resultaat is een hapje dat fris, chewy en superleuk is om te serveren bij de borrel, maar dat ook heel goed werkt als lichte lunch.
Het fijne van deze sushi loempia’s is dat je het allemaal niet zo netjes hoeft te doen. Alles wat je doet, is een rolletje sushi maken en die vervolgens in een rijstvel vouwen zoals je dat ook met spring rolls zou doen. Zo heb je in no time een origineel hapje dat er lekker uitziet en toch best eenvoudig te maken is.


Loempia van rijstvellen maken
Het maken van een loempia van rijstvellen werkt bijna hetzelfde als het rollen van spring rolls, zoals ik bijvoorbeeld al liet zien in dit recept voor Verse springrolls met pindadip. Het belangrijkste is dat je de rijstvellen kort weekt in lauw water, zodat ze soepel worden en je ze kunt oprollen zonder dat ze scheuren.
Het creatieve zit ‘m hierbij echter in de vulling: je vult de rijstvellen met een stukje sushirol. Dat kan een inside out roll zijn, een simpele maki of zelfs een rol die je alleen gedeeltelijk omwikkelt met een reepje nori. Het leuke is dat het eigenlijk niet zo heel netjes hoeft: doordat het rijstvel transparant is, zie je de ingrediënten erdoorheen en dat ziet er juist zo gezellig uit.
Qua vulling kun je eindeloos variëren. In mijn recept gebruik ik surimi sticks, komkommer en avocado. Vrij klassiek dus én budgetproof. Maar denk ook eens aan zalm, tonijn, omeletreepjes of tempura garnalen als je echt wilt uitpakken.
Net als bij sushi kun je met kleuren, smaken en texturen spelen en zo je eigen favoriete combinaties maken.

Zo kook je de perfecte sushi rijst
Voor een goede sushi loempia is de rijst misschien nog wel belangrijker dan de rest van de vulling. Sushi rijst moet plakkerig zijn, maar niet papperig, en een lichte smaak van rijstazijn, suiker en zout hebben.
Sushi rijst kook ik altijd op dezelfde manier en mislukt eigenlijk nooit. Kook de rijst eerst op laag vuur met de deksel op de pan laat hem daarna nog stomen. Door de rijst vervolgens te mengen met een warme dressing van rijstazijn, suiker en zout, krijgt de rijst die herkenbare sushismaak en blijft hij mooi kleverig.
Heb je nog niet veel ervaring met het maken van sushi rijst? Check dan mijn basisrecept voor sushi maken, waarin ik stap voor stap uitleg hoe je dat doet. Als je het eenmaal een keertje zo hebt gemaakt, zul je nooit anders meer doen en kun je eindeloos blijven variëren.
De sushi rijst gebruik ik overigens ook altijd als basis voor pokébowls.


Sushi loempia voorbereiden en bewaren
Het fijne aan deze hapjes is dat je ze prima een paar uur van tevoren kunt maken. Zo kun je ze alvast voorbereiden voor een feestje of borrel. Wikkel de loempia’s dan wel even strak in vershoudfolie zodat de rijstvellen niet uitdrogen.
Vers blijven de sushi loempia’s echter wel het lekkerst. Een loempia van rijstvellen die net gerold is, heeft zo’n lekker chewy bite en een frisse smaak. Bewaar je ze een dag in de koelkast, dan worden zowel de rijstvellen als de sushirijst wat droger en taaier. Het kan wel, maar ik raad je aan om ze het liefst dezelfde dag nog op te eten.
Handig: omdat de loempia’s al compleet op zich zijn, hoef je er verder weinig bij te serveren. Een simpel dipsausje van sojasaus met een drupje sesamolie of srirachamayo doet het altijd goed, net als wat ingelegde gember of wasabi.
Wil je nog meer inspiratie met rijstvellen? Kijk dan zeker eens bij deze Verse springrolls met pindadip of bij mijn verse loempia’s met garnalen. En voor sushi liefhebbers is mijn overzicht met sushi recepten een aanrader. Genoeg ideeën om mee te variëren!
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.


Sushi loempia van rijstvellen
Benodigdheden
- sushimatje
- plasticfolie
Ingrediënten
Sushirijst
- 250 g sushirijst
- 350 ml water
- 3 el rijstazijn
- 1 tl zout
- 1 tl kristalsuiker
En verder
- 2 vellen nori
- 2 tl (wasabi)mayonaise
- 100 g surimi sticks
- 1/4 komkommer – in reepjes
- 1/2 avocado – in reepjes
- 10 rijstvellen
Instructies
- Doe de sushirijst in een pan en voeg hier het water aan toe. Breng het water aan de kook en doe het deksel op de pan.
- Kook de rijst 10 minuten op laag vuur. Draai het vuur uit en laat de rijst dan nog 15 minuten met deksel op de pan stomen.
- Verwarm ondertussen de rijstazijn, zout en kristalsuiker in een steelpannetje, tot de suiker is gesmolten.
- Roer de azijn door de sushirijst en laat de rijst volledig afkoelen.
- Rol de sushi zoals je graag wil. Ik maakte inside out rolls maar gebruikte soms ook alleen een reepje nori aan de buitenkant zodat dit zichtbaar zou zijn. Omdat je de sushi zo in een loempiavel rolt, maakt het niet uit als de ingrediënten nog zichtbaar zijn.
- Week een rijstvel in water tot deze soepel is. Leg de sushirol in het midden van het rijstvel en rol deze vervolgens als een loempia op.
- Serveer de sushi loempia's direct of bewaar in de koelkast.