Super snelle pide maken

DISCLAIMER om mee te beginnen! Dit is natuurlijk geen recept om èchte authentieke pide te maken. Pide maken doe je normaal gesproken met zelf gemaakt deeg en dan is het, toegegeven, ook wel het aller lekkerst. Echter, soms heb je gewoon geen zin om deeg te kneden en op zulke momenten komt dit snelle pide recept met bladerdeeg gewoon heel erg goed van pas.

Zie het dus als een soort valsspelen voor brood bakken. Het broodgevoel verdwijnt een beetje met dit snelle pide recept, je moet meer denken aan een hartige taart.

Desalniettemin was de smaak echt top! En daarom moet je deze snelle pide echt eens maken.

pide maken met bladerdeeg

Snelle pide met bladerdeeg maken

Dit is dus een snelle pide met bladerdeeg. Het voordeel van bladerdeeg gebruiken, is dat je geen deeg hoeft te kneden en ook niet lang hoeft te wachten voordat de pide de oven in kan. Zo wordt pide maken voor iedereen een eitje.

Met onderstaand recept kun je ongeveer twee snelle pide maken. De vulling is namelijk ruim voldoende voor twee pides, dus koop twee koelverse vellen bladerdeeg. Ik gebruik bewust koelvers bladerdeeg en niet de plakjes uit de vriezer. Koelvers bladerdeeg is namelijk al groot genoeg om een pide vorm uit te snijden en het bespaart je weer tijd. Je hoeft namelijk geen plakjes bladerdeeg aan elkaar te plakken.

Koelvers bladerdeeg heeft een rechthoekige vorm en dat is voor pide dan weer niet zo handig. Pide is namelijk meer ovaal en daarom sneed ik uit het vel bladerdeeg een grote, ovalen plak.

Restjes deeg kun je eventueel gebruiken voor een ander recept. Snijd er bijvoorbeeld vormpjes uit en maak er bladerdeegkoekjes van of iets, ik noem maar wat. Echter: hoe groter je de ovaal snijdt, hoe minder snijresten je overhoudt. Dus verspilling valt reuze mee met dit recept.

Authentieke pide heeft dus een oval vorm en de randen van het brood worden een stukje over de vulling heen gevouwen. Dit ga je ook doen met deze snelle pide! Zorg er dus voor dat je langs de randen van het deeg, ongeveer 1-2 centimeter aan ruimte vrijhoudt zodat je dit deel van het deeg over de gehaktvulling kunt vouwen.

Zoals altijd is het met bladerdeeg belangrijk dat je het deeg insmeert met losgeklopt ei voordat het de oven in gaat. Doe je dit niet, dan wordt het deeg simpelweg niet zo mooi bruin en ook niet zo krokant.

snelle pide maken

Pide recept met gehakt

Voor dit pide recept gebruikte ik mijn basis gehaktvulling. Pide maken met gehakt vind ik namelijk het aller lekkerst, maar voel je vrij om met de vulling te variëren. Je zou bijvoorbeeld ook een versie kunnen maken met feta en peterselie/munt.

De vulling, of eigenlijk is het meer een topping, van pide is altijd vrij glad van textuur. En daarom moet je eerst alle ingrediënten samen in een foodprocessor doen. Dit geheel maal je dan fijn tot een pasta en met die pasta smeer je de bovenkant van het bladerdeeg in. Zorg ervoor dat het bladerdeeg niet meer zichtbaar is door de vulling heen, maar smeer het gehakt ook weer niet te dik.

Als je pide maakt met dit recept ben je echt in no-time klaar en heb je een heerlijk bijgerecht voor bij een kop soep of een lekkere lunch op tafel staan. Of snijd de pide in horizontale repen en serveer het bij een hapjesbuffet. YUM!

pide maken

Pide maken en later bakken

Het fijne aan een pide recept, en dat geldt ook voor deze snelle variant, is dat je het brood kunt invriezen. Volg het hele recept, maar bak het nog niet in de oven af. Leg het ongebakken, gevulde brood op een snijplank of bord en leg deze minimaal twee uur in de vriezer zodat het hard kan worden.

Na twee uur zijn de pides hard genoeg om samen in een diepvrieszak te stoppen. Eenmaal ingevroren blijven de pides zeker 3 maanden houdbaar en heb je altijd iets lekkers achter hand.

Bak de pides na het invriezen gewoon af volgens onderstaand recept. Het is niet nodig om de pides lang van te voren te laten ontdooien. Laat de pides tijdens het voorverwarmen van de oven gewoon op het aanrecht liggen, dan wordt het deeg vanzelf al wat zachter. Smeer de randen van de pides natuurlijk wel even in met losgeklopt ei voordat je ze in de oven stopt.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

pide maken met gehakt
No ratings yet

Super snelle pide

Heb je zin in pide maar totaal geen zin om het deeg helemaal te moeten maken? Deze snelle pide maakte ik met bladerdeeg en een heerlijke gehaktvulling. Net zo lekker en veel minder werk.
Porties2 stuks
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 45 minuten
Waar te bewaren in de vriezer
Hoelang te bewaren 3 maanden

Benodigdheden

  • hakmolentje of foodprocessor
  • bakplaat met bakpapier

Ingrediënten

Gehaktvulling

  • 300 g rundergehakt
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 ui – gepeld en grof gesneden
  • 1 teentje knoflook – gepeld
  • 1 rode peper
  • 1 tl komijnpoeder
  • 3 el verse peterselie
  • peper en zout

En verder

  • 2 vellen koelvers bladerdeeg
  • 1 ei – losgeklopt

Instructies

  • Doe alle ingrediënten voor de gehaktvulling in een foodprocessor en maal het geheel fijn.
  • Verwarm de oven voor op 180℃.
  • Roel de vellen bladerdeeg uit op de bakplaat en snijd er een grote ovaal uit.
  • Smeer het bladerdeeg in met de gehaktmix, maar laat 1 cm aan de randen over.
  • Vouw de randen van het bladerdeeg over de gehaktvulling terug.
  • Smeer het bladerdeeg in met losgeklopt ei en bak de pides 30 minuten in het midden van de oven, tot het deeg en de vulling gaar zijn.
Gang: bijgerecht, borrelhapje, lunch
Keuken: Turks
Trefwoord: bladerdeeg, gehaktbrood, hartige taart, pide

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close