Een dampende kom erwtensoep hoort voor veel mensen echt bij de winter. Maar deze Spaanse erwtensoep met chorizo is allesbehalve standaard. Door de toevoeging van chorizo en twee kleuren paprika krijgt de klassieke Hollandse snert een Spaans tintje. Iets frisser, een tikje rokerig en dankzij de chorizo met een beetje pit dat je op koude dagen goed kunt gebruiken.
De soep blijft lekker vullend, maar smaakt echt anders dan hoe wij het kennen. En het mooiste: je maakt hem gewoon in de slowcooker of, zoals ik deed, in mijn Russell Hobbs Satisfry Multicooker.

Erwtensoep met een twist
Bij Spaanse erwtensoep denk je misschien aan een volledig ander gerecht dan de oer-Hollandse variant, maar eigenlijk is het gewoon een vrolijke remix van het origineel. In plaats van rookworst gebruik ik chorizo. Eén van mijn favoriete soorten worst en echt dé smaakmaker in dit recept. Samen met rode en groene paprika’s zorgt de chorizo voor een verrassende smaak aan een eeuwenoude (mag ik dat zeggen, denk het wel hè?) klassieker.
De basis van de Spaanse erwtensoep blijft gelijk aan hoe wij ‘snert’ kennen: spliterwten, knolselderij, ui, bleekselderij en spek. Maar waar traditionele erwtensoep vaak wat vlakker smaakt, brengt de chorizo echt pit in het geheel. De paprika’s zorgen voor een wat zoetere smaak en voor een mooie kleur, waardoor je soep er ook nog eens een stuk vrolijker uitziet. En eerlijk, een kom felgroene snert met rode chorizo- en paprikastukjes oogt gewoon net effe wat gezelliger.
Wil je de soep iets pittiger maken? Voeg dan een extra theelepel gerookt paprikapoeder toe of roer er op het laatst wat chilivlokken doorheen. Voor een mildere variant kun je juist een scheutje room of kokosmelk toevoegen. Dat maakt de soep iets romiger, maar nog steeds stevig genoeg voor een echte wintermaaltijd.



Erwtensoep in de slowcookerbereiden
De slowcooker is ideaal voor het maken van deze Spaanse erwtensoep, omdat de spliterwten langzaam kunnen garen en volledig uit elkaar vallen. Dat geeft die kenmerkende dikke, smeuïge structuur waar erwtensoep om bekendstaat, zonder dat je de pan echt goed in de gaten moet houden.
Het fijne aan het maken van erwtensoep in de slowcooker, is dat alle ingrediënten tegelijkertijd in de pot kunnen. Met uitzondering van de chorizo trouwens, want die voegen we pas op het laatste moment toe. Stel de slowcooker in op stand Low voor 8-10 uur en laat het werk verder over aan het apparaat.
Bak de chorizo apart in een droge koekenpan tot deze mooi krokant is. Voeg de chorizoblokjes de laatste 30 minuten toe aan de soep, samen met het bakvet want hallo smaak!, zodat ze nog even kunnen meepruttelen. De rokerige smaak van de worst trekt dan mooi in de soep, terwijl de worst wel lekker stevig blijft. Breng de soep op smaak met peper en zout en klaar is je snert-variatie.

De Russell Hobbs Satisfry Multicooker gebruiken
Voor het maken van deze Spaanse erwtensoep trok ik mijn Russell Hobbs Satisfry Multicooker weer eens uit de kast. Ik heb natuurlijk al heel veel recepten uit de Satisfry met jullie gedeeld en vandaag voeg ik er daar weer eentje aan toe.
Het fijne aan de Satisfry Air & Grill Multicooker is dat de bak zo groot is. En dat is ideaal als je grotere hoeveelheden van een gerecht wilt maken. De ingrediënten van erwtensoep nemen in eerste instantie ook veel ruimte in beslag en dan is die Satisfry echt ideaal.
Ik schreef al eerder een zeer uitgebreide review over de Satisfry Multicooker en daarin gaf ik al aan dat bij echt lange slowcooktijden (vanaf 6 uur), er licht vochtverlies optreed. Dit is ook de reden dat ik in het recept voor deze Spaanse erwtensoep, 1.5 liter water heb gebruikt.
Gebruik je een standaard slowcookmodel dan raad ik je aan om te beginnen met 1 liter water. Ik gok namelijk dat je daar dan wel genoeg aan hebt. En we willen natuurlijk wel dat ook deze Spaanse erwtensoep zo dik wordt, dat de pollepel er rechtop in kan blijven staan – toch?
Mocht je merken dat de spliterwten na 8-10 uur wel helemaal zacht zijn maar nog niet compleet uit elkaar gevallen zijn, dan kun je eventueel een handje helpen en de staafmixer kort in de soep zetten.
P.S: zoals altijd heb ik weer een mooie kortingscode met jullie te delen! Bestel je in de komende weken de Satisfry Air & Grill Multicooker van Russell Hobbs via deze link en gebruik je de code ‘SABINE20’ bij het uitchecken, dan krijg je maar liefst 20% korting op het apparaat. Koopje!
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.


Spaanse erwtensoep met chorizo
Benodigdheden
Ingrediënten
- 500 g gedroogde spliterwten
- 2 uien – gesnipperd
- 2 teentjes knoflook – fijngehakt
- 2 stengels bleekselderij – in stukjes
- 1/2 knolselderij – in blokjes
- 1 groene paprika – in blokjes
- 1 rode paprika – in blokjes
- 3 speklappen zonder zwoerd – in blokjes
- 2 laurierblaadjes
- 1 el paprikapoeder
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- 2 blokjes groentebouillon
- 1,5 L water
- 250 g chorizo – in blokjes
- peper en zout
Instructies
- Doe alle ingrediënten voor de erwtensoep, met uitzondering van de chorizo, in de bak van de Satisfry Multicooker.
- Zet de slowcookstand op Low en de timer op 8 uur.
- Laat de soep langzaam garen tot de spliterwten uit elkaar zijn gevallen. Het zou kunnen dat dit langer dan 8 uur duurt.
- Bak de blokjes chorizo in een droge koekenpan knapperig en voeg deze de laatste 30 minuten van de kooktijd aan de Spaanse erwtensoep toe.
- Breng de soep op smaak met peper en zout en haal de laurierblaadjes uit de soep voordat je deze serveert.
