Al tijden wilde ik graag risottoballetjes maken. Wij zijn gek op risotto, maar het is ook wel eens leuk om er een keer iets anders mee te doen. In één van de foodmagazines die bij mij op een grote stapel liggen kwam ik voor de zoveelste keer risottoballetjes tegen en toen besloot ik toch maar de knoop door te hakken. Het fijne van deze snack is dat je het geheel naar smaak kunt maken, iedere risotto kun je hier namelijk voor gebruiken. Zelf ging ik voor risottoballetjes met zongedroogde tomaat. Erg lekker.
Wat heb je nodig?
- Basisrecept risotto
- Handvol kastanjechampignons
- 4 zongedroogde tomaatjes
- 2 losgeklopte eieren
- bloem
- paneermeel
De risotto moet volledig afgekoeld zijn voordat je er balletjes van kunt draaien. Maak de risotto dus ’s ochtends -of zelfs een dag van te voren-, zodat je er ’s avonds mee aan de slag kunt.
1. Maak de risotto volgens de aanwijzingen onder de link hierboven, je kunt het bijbehorende filmpje bekijken als je nog niet eerder risotto hebt gemaakt.
2. Snijd ondertussen de kastanjechampignons in kleine blokjes van ongeveer een halve centimeter. Snijd ook de zongedroogde tomaat fijn.
3. Bak de blokjes kastanjechampignons in een klein beetje boter in een koekenpan gaar en breng op smaak met peper en zout.
4. Roer de kastanjechampignons en de stukjes zongedroogde tomaat door de risotto zodra deze klaar is. Laat het gerecht vervolgens compleet afkoelen, dit duurt wel een paar uur.
5. Klop de eieren los in een kommetje en leg de bloem en paneermeel op aparte bordjes. Verwarm de frituur op 190°c.
6. Rol ballen van de afgekoelde risotto. Hoe groot deze worden is afhankelijk van het doel. Serveer je de risottoballetjes als snack dan raad ik je aan ze ter grootte van een bitterbal te rollen, ik maakte ze zelf voor het avondeten en rolde ze ter grootte van een gehaktbal.
7. Wentel de risottoballen vervolgens door de bloem, direct door het ei en daarna door het paneermeel zodat ze voorzien zijn van een mooi paneerlaagje. Herhaal deze stap tot alle risotto op is.
8. Frituur de risottoballetjes tot slot zo’n vier tot vijf minuten in de hete olie tot ze voorzien zijn van een krokant, goudbruin jasje.
Deze risottoballen zijn erg lekker om te serveren met een eenvoudige salade voor het avondeten of natuurlijk als snack.
Lijkt me erg lekker!
Dit lijkt me zo lekker!
Lijkt me ontzettend lekker!
Klinkt echt heel erg lekker, ga ’t recept opschrijven!
Dag Sabine,
Dat ziet er erg smakelijk uit. Echt een cucina povera gerecht. Zal de volgende keer wat meer risotto maken, opdat er wat over blijft voor balletjes als deze. Creatief met restjes daar houd ik van.
Ik wens je een fijne avond.
Gereon
Dankjewel Gereon!
Hm, ik houd niet van champignons, en vriendlief niet van tomaat. Maar ik denk dat dit recept ook nog wel met andere ingrediënten te maken is toch?
Ikk heb nog nooit risotto gemaakt, maar ik vind het wel leuk om eens wat anders te maken. We hebben al eens risotto bij vrienden gegeten en vinden het wel lekker
Ja hoor, dat kan zeker! Je kunt het anders ook eerst proberen te maken met ‘gewone’ risotto zonder toevoegingen. Dan kun je later altijd nog bekijken wat je lekker vindt om erbij te doen.
Ziet er lekker uit
Dit ziet er echt heeeerlijk uit! Ga ik echt eens proberen :D
toevallig eten we vanavond risotto! Wat extra maken dus voor bitterballetjes/kroketjes. Ik ben benieuwd ;-)
Zijn het zongedroogde tomaten in olie of de droge versie hiervoor gebruiken?
Als ik een bitterbal formaat wil; hoeveel haal ik er dan uit een receptje?
Ik gok een stuk of 20.