Wafelijzer vs siliconen wafelvorm

Op OMF heb ik het er al veel vaker over gehad dat ik ooit nog wel eens een wafelijzer zou willen hebben. Maar ja, één blik op mijn keuken en je weet ook al vrij snel dat ik al aardig wat keukenapparatuur heb. Een mooie KitchenAid keukenmachine, een slowcooker, een contactgrill, foodprocessor, uitgebreide staafmixerset, Airfryer… je kunt je voorstellen dat Tim het niet zag zitten om daar nóg een apparaat aan toe te voegen, ook al ben ik degene die alles moet gebruiken. Omdat ik op OMF na 5,5 jaar toch écht wel eens wafelrecepten wilde gaan delen besloot ik een paar maanden geleden siliconenwafelvormen te kopen. Met deze vormen maak je ook wafels maar dan in de oven en ze nemen natuurlijk een stuk minder ruimte in beslag dan een wafelijzer. Toch kon ik de verleiding niet weerstaan en heb ik recentelijk een wafelijzer aan mijn keukenstash toegevoegd. Excuus? Ik wilde wel graag een uitgebreid artikel schrijven over de verschillen tussen zo’n wafelijzer en de siliconen wafelvormen. Want is het een nou beter dan het ander, is een wafelijzer de investering en vooral het inleveren van keukenruimte waard of leveren de goedkopere siliconen wafelvormen net zulke lekkere wafels op? Vandaag ga ik het je allemaal vertellen.

siliconen_wafelvorm

Siliconen wafelvormen

Siliconen wafelvormen zijn er in tal van soorten, maten en vooral ook prijscategorieën. Je komt ze tegenwoordig regelmatig tegen bij Xenos maar ook Bol.com verkoopt ze. Zelf kochten wij onze wafelvormen online bij Oldenhof. Omdat het de bedoeling was dat deze siliconen vormen altijd gebruikt gingen worden bij het bakken van wafels, er zou immers geen wafelijzer in huis komen, besloten we voor professionele wafelvormen te gaan van het merk Lékué. Niet goedkoop, je betaalt namelijk €30,50 voor twee vormen maar per vorm maak je dan wel vier wafels. Daarnaast kunnen de vormen in de magnetron, in de oven, in de vriezer en ook in de vaatwasser. En dat is natuurlijk wel heel handig. Het aller-, allergrootste pluspunt is dat de vormen makkelijk op te bergen zijn. Je legt ze op elkaar en mikt ze zo ergens tussen of in een kast. Ze nemen nauwelijks ruimte in beslag, in tegenstelling tot natuurlijk een wafelvorm.

Toch zijn er ook een aantal nadelen te benoemen. Zo vind ik siliconenvormen wel makkelijk in gebruik maar het schoonmaken is hels. Alles blijft plakken aan het materiaal dus 100% schoon krijg je de vormen niet meer na het eerste gebruik. Het grootste minpunt van deze vormen, en ik hoop dat dit alleen geldt voor de vormen van Lékué en niet voor anderen is dat het materiaal smaak achterlaat! De oliebollenwafels die ik een tijd terug maakte met de siliconenwafelvormen waren heerlijk op het moment dat ze de oven uitkwamen, maar eenmaal afgekoeld en een dagje bewaard smaakten ze enorm naar plastic. Da’s toch een beetje gek! Helemaal gek omdat ik de vormen al een keer eerder had gebruikt en ze dus ook al een keer eerder grondig zijn schoongemaakt. De siliconen wafelvormen moeten een oventemperatuur aankunnen van 220°C en zagen er na het bakken van de wafels ook nog prima uit. Het is me dus een raadsel waar die plasticsmaak vandaan kwam maar dat ‘ie er was is een ding dat zeker is.

Wat ik tot slot ook lastig vind met het bereiden van wafels in de oven is dat ze nooit zo luchtig worden als wafels uit een wafelijzer en dat de buitenkant ook nooit zo krokant kan worden als die van wafels uit een wafelijzer. Het duurt bovendien ook een stuk langer voordat de wafels klaar zijn. Waar wafels uit een wafelijzer doorgaans in 5 minuten gebakken zijn, ben je met wafels uit de oven zo’n 20 minuten bezig.

Goed, nog even de voor- en nadelen van siliconen wafelvormen samengevat op een rij:

voordelen

 • de prijs, hoewel wij relatief dure siliconen wafelvormen hebben zijn ze ook een stuk goedkoper verkrijgbaar – in ieder geval zijn ze goedkoper dan een wafelijzer
 • makkelijk op te bergen, de wafelvormen mik je overal op, onder of tussen – het scheelt een keukenapparaat aan ruimte
 • overal voor te gebruiken, je bent niet gebonden aan de oven want de wafelvormen kunnen ook in de magnetron en vriezer (ijswafels, woohoo?!)
 • meer wafels in één keer, afhankelijk van de vorm die je hebt uiteraard maar met mijn siliconenvormen maak ik 8 wafels in één sessie

nadelen

 • smaak, mijn siliconenvormen lieten een smaakje achter aan de wafels, eeuwig zonde
 • het duurt lang, gemiddeld ben je zo’n 20 minuten bezig met het bakken van de wafels – veel langer dan met een wafelijzer
 • moeilijk schoon te maken, alles blijft aan het materiaal plakken
 • textuur, wafels uit de oven zijn minder luchtig en krokant dan wafels uit een wafelijzer

wafelijzer

Wafelijzer

Ook wafelijzers zijn er in verschillende soorten, maten en prijscategorieën maar in feite doen ze allemaal maar één ding: wafels bakken. Mijn Fritel CW 2435 Wafelijzer is echter een alleskunner. Zo bak je er twee wafels per keer mee maar kun je er ook voor kiezen om de platen om te draaien waardoor je in een handomdraai een grill- of teppanyakiplaat hebt. Dit rechtvaardigt toch weer een beetje mijn besluit om een extra keukenapparaat in huis te halen, mijn contactgrill is met komst van dit wafelijzer dus eigenlijk overbodig geworden. Daarnaast is het wafelijzer van Fritel uit te breiden met verschillende platen (los bij te kopen) waardoor je uiteindelijk ook stroopwafels zou kunnen maken, poffertjes of tosti’s. De prijs van dit wafelijzer is daar dan ook wel naar, met een verkoopprijs van €94,50 (verkrijgbaar bij fonQ!) is ‘ie niet heel goedkoop.

Hoewel het maar 5 minuten duurt om lekker luchtige wafels te bakken in dit wafelijzer, bak je wel ‘maar’ twee wafels per keer. Prima als je wafels voor jou en je lief bakt maar als je wafels voor meerdere personen wilt bakken ben je iets langer bezig. Dikke kans ook dat je dan niet allemaal tegelijk eet want wafels zijn warm toch het allerlekkerst. Hier wint de siliconenwafelvorm het dan toch op.

De wafelplaten uit een wafelijzer zijn wel een stuk makkelijker schoon te maken dan siliconen wafelvormen, een groot pluspunt.

Voor de duidelijkheid, de voor- en nadelen van een wafelijzer:

voordelen

 • smaak, wafels uit een wafelijzer zijn lekker luchtig maar wel krokant van buiten en hebben alles behalve een plastic smaakje
 • snel klaar, binnen 5 minuten heb je verse wafels op tafel gezet i-de-aal
 • multi-inzetbaar*, een sterretje erachter want mijn wafelijzer kan uitgebreid worden met 11 verschillende platen en kan ook dienstdoen als grill of teppanyaki. Dit is met goedkopere wafelijzers natuurlijk niet het geval.
 • makkelijk schoon te maken, de wafelplaten zijn los te halen en zijn vaatwasserbestendig.

nadelen

 • wéér een keukenapparaat, met een stash als die van mij is het zoeken naar ruimte om weer een apparaat op te bergen
 • de prijs*, ook met een sterretje want mijn wafelijzer van Fritel is met zijn €94,50 niet goedkoop maar (simpelere) wafelijzers zijn er ook al vanaf €35.
 • hoeveelheid wafels, je bakt er ‘maar’ twee in een keer

Conclusie

Zo op het eerste gezicht zul je waarschijnlijk zeggen dat siliconen wafelvormen meer voordelen lijken te hebben dan een wafelijzer. Toch scoren de wafels uit een wafelijzer op het gebied van smaak wat mij betreft véél beter en dat is hetgeen wat voor mij het meeste telt. Die extra opbergruimte die ik nodig had heb ik inmiddels wel gevonden en ik weet in ieder geval zeker dat het stof – als ik een poosje even geen wafels bak – niet aan de wafelplaten blijft plakken. De siliconen wafelvormen zul je toch echt eerst weer moeten schoonmaken, als je ze überhaupt al schoon weet te houden na één keer bakken.

Kortom: mocht je het geld te besteden hebben, dol zijn op verse wafels en ruimte weten te vinden in je keuken dan zou ik absoluut gaan voor een wafelijzer. Ze zijn er in verschillende vormen, maten en prijscategorieën en de smaak van wafels uit een ijzer is veel beter dan van wafels uit de siliconenvormen.

Bak jij zelf wel eens wafels en zo ja, op welke manier?

Join the Conversation

 1. Sabrina says:

  Ik ben het ermee eens dat een wafelijzer het echt wel wint qua smaak. Ik heb zelf een apparaat van tefal waar je verschillende platen in kan doen, ik geloof een grill, tosti en wafelijzer, poffertjes en iets voor hamburgers. Echt ideaal zo’n apparaat met verwisselbare platen.

 2. MARIJKE says:

  Wat leuk om te lezen. Ik ben al tijden aan het nadenken om een wafelijzer te kopen. Maar inderdaad, ruimte gebrek in de keuken! Ik heb een silicone vorm gekregen met kerst maar die heb ik toch nog niet gebruikt. Waarom niet, geen idee. Ik denk dat ik toch maar een wafelijzer ga aanschaffen. Lijkt me zo lekker!

 3. jolanda says:

  Ik heb zo’n Tefal-ding (of is ie van Philips? Te lui om te kijken…) met losse platen voor tosti, wafels en grillen. Ideaal, al gebruik ik de tostiplaten het meest. Maar hij wordt slecht, dat die Fritel poffertjesplaten heeft, is een goede tip! Met inductie werkt een klassieke poffertjespan niet zo goed.

 4. Dankjewel Sabine, dit was preciés het artikel waar ik al tijden naar op zoek was! Ik wil al zo lang een wafelijzer maar vraag me altijd af of het nou het geld waard is. Ja dus. In de nieuwe keuken ga ik er eentje aanschaffen!

 5. Anita says:

  Ik heb een wafelijzer ooit gekregen bij de groothandel ( €20,-) gebruik hem best vaak .
  Super makkelijk en heerlijk doe d’r ook wel eens brownie beslag in zalig!

  1. Sabine Author says:

   Ik kreeg de tip van het browniebeslag ook al op Facebook. Toch maar eens proberen!

 6. Ellen says:

  Ik twijfel ook al een tijdje of ik een wafelijzer wil kopen! Uiteindelijk is de smaak toch het belangrijkste en dan wint in mijn ogen het wafelijzer het met gemak van de silliconen vormen.
  Heb alleen nog nooit ‘gezonde’ wafels gemaakt, volgens mij kan dat met havermout en banaan etc en ben dus wel benieuwd hoe dat smaakt! Dat lijkt me een goed en gezond alternatief als je vaak van je apparaat gebruik wilt maken. Heb jij daar ervaring mee?

  1. Sabine Author says:

   Nog niet, maar ik vind het wel een goede om eens mee aan de slag te gaan dus ik zet hem op mijn lijstje!

 7. Samantha says:

  Wat leuk, zo’n vergelijking. :) Als ik dit zo lees, zou ik dus voor het wafelijzer gaan! Ik twijfel trouwens al erg lang om er één aan te schaffen, omdat ik bang ben dat ik het niet vaak genoeg gebruik en onze keuken is mini. Hmm, lastig haha.

 8. Warme wafels zijn inderdaad het lekkerst. Ik vries een deel van de wafels in als ze net gebakken zijn in pakketjes van 2/4 wafels. Als ik zin heb in wafels, haal ik ze uit de diepvries en stop ze bevroren in de broodrooster. Resultaat heerlijke wafels alsof ze vers zijn. Kleine maar, het smaakt niet bij alle wafelrecepten… maar dan is s middags uit diepvries nemen en laten ontdooien een optie, niet warm maar wel verser!!

 9. Sander says:

  Goed verhaal en het heeft mij te denken gezet.
  Mijn meisje wil graag siliconen vormen hebben. Maar na jou vergelijk te hebben gelezen ben ik zelf van mening dat we toch voor een wafelijzer moeten gaan. nu hebben we een optigrill+ van Tefal en daar kun je verschillende platen bij krijgen.
  Ik ben dus overstag, maar nu mijn vrouw nog dus.

  Even een kanttekening op jou verhaal.
  Je zegt met een grill kun je maar 2 wafels maken in 5 minuten en met de siliconen vormen maak je in een keer 8. Maarrr
  In de oven moeten de wafels 20 minuten garen. Dat is dus 4 x 5 minuten op de grill ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close