Tim heeft een notenallergie en dat zorgt ervoor dat ik eigenlijk nooit ergens pesto in kan verwerken. Zonde, want Caprese met pesto is zoveel lekkerder, pasta pesto is geweldig en een gegrilde kipfilet afgemaakt met een klein likje pesto is ook niet te versmaden. Maar helaas, pijnboompitten zijn killing voor mijn Mr. en daarom moest ik er iets anders op verzinnen. En toen kwam ik op Pistou, iets waarvan ik het bestaan niet eens wist. Het is een Franse twist op de Italiaanse pesto en is eigenlijk niet meer dan pesto zonder de noten en Parmezaanse kaas. Nu zijn wij dol op Parmezaanse kaas en vind ik het veel te zonde om dit uit de Pistou te laten, dus vandaar een recept voor Pistou met Parmezaan.
Wat heb je nodig? (1 schaaltje)
- 1 teentje knoflook
- 15 gram basilicumblaadjes
- 2 eetlepels extra vergine olijfolie
- 20 gram Parmezaanse kaas
- peper en zout
Wanneer je een keukenmachine hebt is dit allemaal appeltje eitje. Met een vijzel gaat het ook prima lukken, maar dat vergt wat meer moeite.
Het enige dat je hoeft te doen is alle ingrediënten bij elkaar in de keukenmachine doen en deze aanzetten tot er een smeuïge substantie ontstaat. Proef de Pistou en breng hem vervolgens op smaak met peper en zout.
Het is ’t beste om hem direct te gebruiken of in ieder geval dezelfde dag. Mocht je de Pistou willen bewaren dan schenk je er een klein beetje olie op zodat de Pistou een klein beetje onderstaat.
De Pistou smaakt natuurlijk wel iets anders dan pesto, maar voor mensen met een notenallergie is het een perfect alternatief.
Ik heb ook een aantal potjes pesto zonder kaas gegeten (gek genoeg was dat te vinden in de winkels!) omdat ik toen een zuivelallergie had. Ik moet zeggen dat ik het verschil niet echt proef en ik vind pesto sowieso best apart – het is lekker, maar ik moet er geen heel bord vol van eten -, maar een recept zonder is altijd handig! Denk namelijk niet dat er ergens een winkel is die pesto zonder noten verkoopt.
En het verschil tussen pesto met noten en pesto zonder noten proef je natuurlijk wél ^^ Beetje onsamenhangende comment, haha.
Wat een fijn alternatief!
Ik ga dit ook proberen te maken, pijnboompitten is voor mij ook absoluut geen optie en basilicum ook niet (waslijst aan allergieën), maar dat ga ik vervangen door rucola of veldsla.. Nog weer anders dan jouw recept, maar hopelijk ook lekker :)