Ik val maar direct met de deur in huis: deze puddingbroodjes met chocolade zijn het resultaat van een mislukt recept. Ja, ik snap dat dat een beetje gek klinkt maar het zit zo. Mijn idee was om met vanilleroom gevulde donuts te maken en die te voorzien van een laagje ganache. Nu frituur ik mijn donuts altijd want naar mijn idee zijn dat pas échte donuts, maar omdat ik zo vaak de vraag krijg of een donutrecept ook in de oven te maken is, besloot ik dat nu eens te proberen. Het antwoord op de vraag: nee. Haha! Wat je wel krijgt als je een recept voor donuts in de oven klaarmaakt zijn hele lekkere zoete broodjes. En dus doopte ik het resultaat om in puddingbroodjes met chocolade in plaats van ze donuts te noemen. Voor donuts moet je dus maar een van onze andere recepten checken.
Puddingbroodjes maken
De echte klassieke puddingbroodjes zijn natuurlijk niet te vergelijken met de variant die je hieronder ziet. Een echt puddingbroodje wordt gemaakt van een zacht wit puntje met vanilleroom en poedersuiker. Een makkelijke variant op die specifieke broodjes heb ik al eens eerder gemaakt: makkelijke puddingbroodjes.
Voor deze puddingbroodjes met chocolade maak je het deeg helemaal zelf. De bolletjes vul je vervolgens met lekkere vanilleroom en om het plaatje helemaal compleet te maken, voorzag ik de broodjes van een laag chocolade ganache.
Ganache maken
Ganache wordt gemaakt van chocolade en slagroom en kan gebruikt worden in tal van recepten. In dit geval maakte ik pure chocolade ganache die ik over de puddingbroodjes schonk, maar als je ganache in de koelkast laat afkoelen wordt het smeerbaar en zou je het bijvoorbeeld kunnen verwerken in een taart.
Van alle soorten chocolade kun je ganache maken. Dit zijn de verhoudingen die je dan zou moeten aanhouden:
- 150 ml slagroom, 150 gram pure chocolade
- 150 ml slagroom, 225 gram melkchocolade
- 150 ml slagroom, 300 gram witte chocolade
- 150 ml slagroom, 200 gram ruby chocolade
Zorg ervoor dat je de chocolade in stukken hakt. Verwarm de slagroom in een pannetje op het vuur tot de damp er vanaf komt. Haal dan de pan van het vuur en roer de chocolade door de warme slagroom tot de chocolade is gesmolten.
Puddingbroodjes bewaren
Puddingbroodjes laten zich helaas niet zo goed bewaren; de broodjes worden er simpelweg niet lekkerder van als je ze even laat liggen. Wel kun je alvast de broodjes bakken en de vanilleroom apart bewaren. De broodjes blijven ongeveer twee dagen goed als je ze luchtdicht buiten de koelkast bewaart. De vanilleroom kun je drie dagen in de koelkast bewaren. Eenmaal gevuld zou ik de broodjes niet langer dan een dag in de koelkast bewaren. Het lekkerst zijn ze toch echt als je ze op de dag van maken opeet.
Zin in andere zoete broodjes? Dit zijn mijn favorieten!
- Spandauer (custardbroodjes)
- Skoleboller
- Kanelbullar
- Pecanbroodjes
- Kwarkbolletjes met rozijnen
- Deense Tebirkes
Tot slot, mocht je deze puddingbroodjes maken: laat dan een reactie achter en geef het recept een beoordeling door middel van sterren! Ik vind het altijd erg leuk om iets te horen van jullie, dan heb ik toch iets minder het gevoel dat ik alleen aan het ‘zenden’ ben, en doe mijn best om op alles en iedereen te reageren. Je mag me natuurlijk ook altijd een berichtje sturen via Instagram.
Puddingbroodjes met chocolade
Benodigdheden
- elektrische (hand)mixer met deeghaak
- bakplaat met bakpapier
- spuitzak met spuitmondje
Ingrediënten
Brooddeeg
- 50 g kristalsuiker
- 1 zakje (7g) instant gist
- 325 ml lauwwarm water
- 600 g bloem
- 1/2 tl zout
- 2 eidooiers
- 1 ei
- 100 g ongezouten roomboter - in blokjes
- 1 tl vanille-extract
Banketbakkersroom
- 350 ml melk
- 65 g kristalsuiker
- 1 vanillestokje - alleen het merg
- 3 eidooiers
- 35 g bloem
Chocoladeganache
- 150 ml slagroom
- 150 g pure chocolade - in stukken
Instructies
- Doe voor het brooddeeg een eetlepel kristalsuiker samen met de gist en 50ml water in een glas. Roer dit goed door en laat staan tot het begin te schuimen.
- Doe de rest van de kristalsuiker samen met de bloem, het zout, eidooiers en eieren in de kom van de keukenmachine.
- Doe de boter in een kom en schenk hier de rest van het water bij en het vanille-extract. Laat staan tot de boter een beetje smelt.
- Laat de keukenmachine draaien en voeg het gistpapje en de natte ingrediënten aan de ingrediënten in de beslagkom toe. Kneed het deeg in 10 minuten tot een soepel, zacht deeg.
- Dek de kom af met plasticfolie en laat het brooddeeg 1 uur rijzen.
- Maak ondertussen de banketbakkersroom. Doe hiervoor de melk samen met de helft van de suiker en het vanillemerg in een steelpan en verwarm dit.
- Klop de eidooiers met de bloem en de rest van de suiker tot een lichtgeel mengsel.
- Schenk al roerend de warme melk bij de eieren en schenk vervolgens alles weer terug in de pan. Breng al roerend aan de kook tot de vanilleroom is ingedikt. Dek de pan af en laat de room helemaal afkoelen.
- Duw als het donutdeeg gerezen is de lucht uit het deeg en verdeel het in 12 porties. Vorm bolletjes van het deeg en verspreid deze over een met bakpapier beklede bakplaat. Dek de bakplaat af met een theedoek en laat de broodjes nogmaals een uur rijzen.
- Verwarm de oven voor op 180℃ hetelucht.
- Bak de witte bolletjes 12 minuten in het midden van de oven en laat ze helemaal afkoelen.
- Schep de vanilleroom in de spuitzak en vul de broodjes via de onderkant met de room.
- Verwarm voor de chocoladeganache de slagroom in een pannetje. Haal de pan van het vuur zodra de damp van de slagroom af komt.
- Doe de chocolade bij de slagroom in de pan en roer goed door tot de chocolade is gesmolten.
- Schenk de chocoladeganache over de bovenkant van de broodjes en laat heel even liggen tot de ganache wat minder vloeibaar is geworden.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.