Project Indoor kruidentuintje update #2

Wauw, alweer ruim een maand geleden dat ik de laatste update van mijn Project indoor kruidentuintje plaatste. Met emmers regen en felle zonnestralen is er een hoop gebeurd in een maandje tijd. Er zijn plantjes gesneuveld, maar er is ook goed nieuws. Kortom: het is weer de hoogste tijd voor een update over mijn indoor kruidentuintje.

Het was nog best even spannend met mijn kruidenplantjes to be. Ze wilden allemaal wel ontkiemen maar echt groeien deden ze niet. Drie van de zeven plantjes wel, die groeiden als kool en iedere dag was het weer kijken of er al blaadjes aan zaten. Kruidige blaadjes bedoel ik dan. Maar de andere vier, dat was nogal een ding. Hoger dan één centimeter leken ze niet te worden, in één van de potjes ontstonden zelfs schimmeldraden en tsja.. ik had de hoop eigenlijk al een beetje opgegeven voor ze.

indoor kruidentuintje

indoor kruidentuintje

indoor kruidentuintje

Maar zo snel opgeven doe ik niet en daarom heb ik de potjes verplaatst naar het supersmalle vensterbankje dat we hebben zodat ze meer zon konden vangen dan op het dienblad waar ze aanvankelijk stonden. En het lijkt erop dat de zon hun redding is geweest want kijk nou toch! Dat worden toch bijna serieuze plantjes? Langzaamaan worden ze steeds iets groter maar volle bossen kruiden zullen het niet gaan worden denk ik. Les voor de volgende keer: direct in de zon plaatsen en niet al teveel water geven.

De plantjes die het vorige keer al zo goed deden doen het nu nog steeds goed, kijk dan wat een bossen kruiden! Echt geuren doen ze nog niet en gebruiken kan ik ze ook nog niet, wellicht enkel voor de sier, maar ik heb goede hoop dat dit over een paar weken/maanden wel mogelijk is. Tot die tijd blijf ik ze in ieder geval braaf voorzien van water en ben ik me aan het afvragen wanneer ik ze zal verpotten. Dat verpotten vind ik trouwens maar een eng klusje, ik ben veel te bang dat mijn plantjes het dan begeven. Vroeg of laat zal het echter wel moeten gebeuren, voordat de wortels geen kant meer op kunnen. Wellicht dat mijn vader met de groene vingers hier advies is kan geven…

indoor kruidentuintje

indoor kruidentuintje

indoor kruidentuintje

Overigens ben ik me ook aan het afvagen wanneer de plantjes naar buiten kunnen. Na 15 mei misschien? Ik moet dan wel een compleet windvrij plekje voor ze zoeken… Eén windvlaag en mijn basilicum of koriander ligt bij de buurvrouw, nu ze nog zo klein zijn. Trouwens even tussendoor, ik heb de smaak wel te pakken gekregen! Buiten op het terras staan inmiddels ook aardbeienplantjes te bloeien, beginnen de zaadjes van tomatenplantjes langzaam te ontkiemen, heb ik twee minikasjes met zaadjes die hopelijk uitgroeien tot wortelen en uien én heb ik voor de lol ook nog maar tuinkers en radijsjes gezaaid.

En oja, mocht het je nog niet zijn opgevallen: van de zeven kruidenplantjes to be zijn er nog maar zes over. Onze kat, die we onlangs voor het eerst naar buiten hebben laten gaan, dacht zich door het keukenraam naar binnen te wurmen. Echter had meneer niet door dat er horrengaas voor het raam zat. Resultaat? Plantjes en zand all over en helaas heeft één van de plantjes het alles behalve overleefd. Shit.

indoor kruidentuintje

Maar al met al mag ik niet klagen toch? Voor een setje dat voor iets meer dan €7,00 te koop is vind ik het in ieder geval een leuke ervaring! Ik hoop dat de groei zo door zet en ik straks in de zomermaanden kan genieten van verse kruiden bij de barbecue. Dat zou toch wel mooi zijn!

 

Join the Conversation

 1. Joyce says:

  Leuk om te lezen! Je plantjes zijn aardig op weg haha!

 2. Wendy says:

  Ziet er leuk uit! Wij hebben thuis een moestuintje met allerlei kruiden en groenten en fruit, echt zo fijn en lekker vers :)

 3. Celine says:

  Wat leuk! Ik ben nu ook bezig:-) Nu met de zon lukt het ook wel.

 4. Mijn plantjes hebben het ook niet allemaal overleefd. Peterselie deed het heel goed maar na een city trip waren ze helaas dood… Mijn muntplantjes doen het erg goed, verder heb ik nog een rozemarijn plantje staan waar 1 (!) stengel nu omhoog groeit!

 5. Sandra says:

  Hartstikke goed joh! Mijn peterselie plantjes zijn overleden dus ik heb nieuwe gezaaid. Mijn basilicumplantjes doen het goed, ik heb ze 2 weken geleden voor de tweede keer verspeend, nu wachten tot ze een groeispurt gaan maken, dan weer verpotten.

 6. Gaaf dat ze het nu zo goed doen!! Ik moet hier nog gaan zaaien, maar hoop dat deze week te doen. De schimmel duidt op te vochtig en voor kruidenplanten is het ook het beste als er gaatjes onder in de potjes zit zodat ze het overvloedige vocht kwijt kunnen. Planten gaan vaker dood/krijgen ziektes door teveel water dan door te weinig.

 7. Hester says:

  Nice dat ze het zo goed doen inderdaad! En katten… tja, die zijn niet altijd even goed voor je interieur ^^

 8. Lydia says:

  Ik ben twee weken terug begonnen met zaaien. Niet alleen kruiden, ook een paar groenten. Wat er buiten staat, gaat lang niet zo hard als de bakken die achter glas (binnen) staan. Vooral in zo’n plastic kweekkastje groeit het super snel. Over een maandje wil ik een tweede ‘batch’ beginnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close