Stamppotjes, jummeeehh. Met name deze preistamppot met kaas en pittige mosterd is een topper.
Dat je me er voor wakker mag maken is een beetje vergezocht maar ik kan er op druilerige dagen zeer zeker gelukkig van worden. Of het nou om een goede ouderwetse stampandijvie of boerenkoolstamppot gaat maakt me eigenlijk niet zo heel veel uit, ik vind het allemaal lekker.
Dit preistamppot recept is weer heel anders dan deze preistamppot die wat meer voor de lente is geschreven.
Grappig is dat eigenlijk he, hoe een hoofdingrediënt hetzelfde kan zijn en dat je toch zulke verschillende gerechten op tafel tovert.
Hoe dan ook, deze preistamppot tover je lekker vlot op tafel en dankzij de relatief kleine hoeveelheid aan ingrediënten is ‘ie perfect voor een doordeweekse dag als je het mij vraagt.
Preistamppot met kaas
Kaas voegt altijd zó veel smaak aan een gerecht toe. Ik zeg natuurlijk ook niet voor niets in mijn Guilty Pleasures Kookboek: “waar mogelijk: ADD CHEESE!”. En dus maakte ik deze preistamppot ook lekkerder met nog een beetje extra kaas. Want preistamppot met kaas is leven. Klaar.
Sowieso vind ik de combinatie van prei en kaas al een hit op zichzelf. Of je de prei nou kookt, wokt, klaarmaakt op de barbecue… Een beetje kaas erbij maakt het al gauw nóg lekkerder.
In dit recept gebruik ik oude kaas omdat dit echt een stevige smaak heeft. Dat vind ik dan weer perfect passen bij het najaar of de wat koudere wintermaanden. Eén van mijn favoriete kaassoorten om hiervoor te gebruiken is Weydeland Flinck of Weydeland Rijck. Vraag ernaar bij de kaasboer!
Deze kazen zijn heerlijk als borrelkaasje, maar kunnen dus ook prima verwerkt worden in deze preistamppot met kaas.
Maak je dit recept in de lente dan zou ik kiezen voor een jonge(re) kaas zodat de stamppot een lichtere smaak krijgt.
Of volg dit preistamppot recept, daarin maak ik het gerecht klaar met roomkaas. Stukje lichter van smaak, maar minstens net zo lekker.
Het lekkerste preistamppot recept
Hoewel ik bij veel stamppotten een schepje jus erg lekker vind, is dat bij deze preistamppot totaal niet nodig. De crème fraîche en mosterd zorgen namelijk voor een heerlijk romige puree waardoor de stamppot het natte van de jus niet nodig heeft.
Ik vind het bij recepten altijd leuk om een aantal alternatieve ingrediënten aan te dragen, zodat je het gerecht kunt tweaken naar jouw smaak, maar bij deze preistamppot vind ik dat lastig.
Ik vind de ingrediënten namelijk stuk voor stuk echt goed bij elkaar passen en ik zou er zelf niets aan toe willen voegen of aan willen veranderen. Ik ben benieuwd of jij er ook zo over denkt als je deze stamppot gaat proberen!
Mocht jij favoriete toevoegingen of juist aanpassingen aan dit recept hebben, het staat immers al járen op Ohmyfoodness, let me know in de reacties onder het artikel! Zo helpen we elkaar ene beetje op weg met variëren. En dat is leuk!
Het zou trouwens heel lekker kunnen zijn, denk ik, om een gesneden bosuitje aan het recept toe te voegen na het mengen van alle ingrediënten. De bosui brengt wat frisheid met zich mee en dat past goed bij de smaak van dit preistamppot recept.
Het is ook lekker om de stamppot af te toppen met mini blokjes oude kaas. Zo haal je de kaassmaak nog meer naar voren en het zorgt ervoor dat het gerecht er vrolijker uit ziet. Plus, zoals ik net ook al zei, je kunt nooit te veel kaas gebruiken!
Let erop: ik gebruik dijon mosterd in het recept en deze mosterd is vaak wat scherp van smaak. Ik vind persoonlijk dat dit het gerecht niet pittig maakt, maar mocht je gevoelig zijn voor pit/scherpte, gebruik dan normale (fijne) mosterd.
Ben je dol op preistamppot dan vind je deze Oosterse preistamppot wellicht ook een hit. En krijg je nou geen genoeg van stamppotjes met kaas erdoor? Probeer dan ook de zoete aardappelstamppot met spinazie en Parmezaan eens te maken. Of mijn andijviestamppot uit de oven – ook zo lekker.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Preistamppot met kaas en mosterd
Ingrediënten
- 500 gr kruimige aardappelen
- 125 gr spekblokjes
- 200 gr prei in halve ringen
- 1 rode paprika in blokjes
- 1 el dijon mosterd
- 125 gr crème fraiche
- 100 gr geraspte oude kaas
- peper en zout
Instructies
- Was en schil de aardappelen en snijd ze in grove stukken. Kook de aardappelen in 20/25 minuten gaar.
- Bak ondertussen de spekblokjes in een koekenpan knapperig. Voeg hier de gesneden prei en rode paprika aan toe en bak deze mee tot de paprika zacht is.
- Giet de gaargekookte aardappels af en stamp ze fijn met een aardappelstamper. Voeg de mosterd, crème fraîche en oude kaas toe en roer het geheel tot een smeuïge puree.
- Schep de spekblokjes en gebakken groenten bij de aardappelpuree in de pan. Schep alles goed om en breng de stamppot op smaak met peper en zout.
P.S: mocht je de kluts kwijt zijn vanwege de nieuwe foto’s die in 2023 zijn geupdate, hieronder kun je de oude ‘pareltjes’ nog even bewonderen ;-)
De stamppot ziet er lekker uit! Lekkere combinatie ook met die oude kaas.
Ik ben ook echt een stampotfan, maar houd het meestal toch bij de ’traditionele’ versies. Deze stampot vind ik wel het proberen waard, ziet er lekker uit!
Super lekker! Ik wil deze snel eens maken nu de winter echt is aangebroken. Ik hoop dat de mijne net zo mooi wordt als op de foto’s!
Ga ‘m eerst eens zo maken! Daarna kijken of ik ‘m verder wil tweaken. Hij ziet er heerlijk uit!!
Wow wow. Zojuist gegeten (heel iets minder Dijon en kaas) en echt mega lekker! Dankje voor het recept!
Eindelijk eens preistamppot gemaakt dankzij jouw recept. En het was smullen! Een restje ingevroren. Ben benieuwd of dat volgende keer net zo lekker zal zijn.
Ik kook 1x in de 2 weken op de Meridiaan, een huis voor dementerende mensen. En dit recept lijkt me heel lekker voor ze. Ze vinden traditioneel eten toch het lekkerst.:)). Ben benieuwd.
Oh, ik ben benieuwd wat ze er dan van vinden! Laat je het even weten?
Vandaag gemaakt. Aardappels gekookt met een rundvlees bouillonblokje en wat kookvocht hiervan toegevoegd bij het stampen van de aardappels. In plaats van dijonmosterd heb ik honingmosterd gebruikt en ipv oude kaas belegen geraspte kaas…
En? Geslaagd?
Ohohoh wat was dat goddelijk! Thnx!
Heerlijk inderdaad, combi prei, spekjes, kaas mosterd. Ik maakte ‘m voor 2 dagen/2 personen en voegde 200 gr (diepvries)erwten en 2 gele paprika’s toe om meer groenten erin te krijgen. Erwten bij die combi vind ik nl ook altijd lekker (denk aan risotto uit de oven met spekjes, erwten en prei :-)).
Klinkt héérlijk! Ik ben ook echt dol op erwtjes, jum.
Vanavond jouw heerlijke preistamppot gegeten. We hebben gesmuld. Dank je wel voor het delen van dit recept.
Wat fijn om te horen!
Het was echt heerlijk en viel ook bij de kinderen erg in de smaak. Deze heeft nu al meerdere keren op ons menu gestaan.
Vanavond gegeten. Had hem al afgeproefd om te kijken of er nog peper bij moest en vond hem heerlijk fris, met een vleugje dyon. Toen zag ik dat ik de kaas vergeten was….ook met kaas is ie lekker, maar wel zwaarder. Van de rest ga ik van de week kroketjes maken. Ik ga hem zeker nog eens maken. Dank je wel voor het recept!
Superlekker, tnx!
Lekkere combinatie! Wel de helft minder kaas gedaan en het spek weggelaten. Smullen.
Lijkt mij heerlijk maar wil graag weten welke worst erbij ligt
Dat is een grove rookworst van de slager!
Mijn preistampot is geïnspireerd door het recept en was heerlijk:
Aardappelen en prei samen15 minuten koken. In de tussentijd bacon bakken. Alles daarna flink stampen. Daarna serveren met jus met uitjes, magere worst en dyon mosterd. Eet smakelijk.
Klinkt top!
Erg lekker, ik heb hem wat aangepast door gebakken ui en knoflook erbij te doen en wat kruidenkaas. Zelfs mijn kritische pubers waren tevreden
Wat een heerlijke stamppot, Sabine. Mooie smaken en behoorlijk voedzaam. We hebben genoten. Dank!
Fijn om te horen!
Wat een heerlijke stamppot zeg! Deze komt zeer zeker in het lijstje van m’n favorieten te staan!
Het liefst zou ik hem morgen wéér willen eten…….:-)
Blij verrast door dit recept, dankjewel!!!
Stamppot prei gemaakt , was heerlijk. Voor herhaling vatbaar.
Wat fijn!