Nu de zon zich wat vaker laat zien breng ik ook direct graag wat meer kleur aan in mijn eten. Met deze plakkerige citroenrepen zit dat wel goed, die zijn namelijk KNALgeel. En lekker, da’s natuurlijk een stuk belangrijker! De bodem van deze ‘koeken’ wordt gemaakt met flink veel boter en daarom doen deze repen ontzettend denken aan boterkoek met daarbovenop een laag lemoncurd, zalig vind ik het. Maak ze af met een beetje poedersuiker en je hebt de perfecte snack voor bij de koffie of thee. Zoals de naam al zegt zijn deze citroenrepen vrij plakkerig en dat maakt het wel een beetje lastig om ze mee te nemen. Je zult ze echt in een bakje moeten vervoeren, pak je ze in aluminiumfolie in dan heb je moeilijkheden met ze uitpakken vrees ik. De plakkerige citroenrepen zijn prima een aantal dagen in de koelkast te bewaren, de hoeveelheid suiker en citroen zorgen voor een fijne houdbaarheid. Al ben ik benieuwd hoe lang je ze in de koelkast kunt laten liggen hoor…
Klik hier als je de video niet kunt zien
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Plakkerige citroenrepen
Ingrediënten
- 250 gr roomboter of margarine op kamertemperatuur
- 300 gr bloem
- 75 gr poedersuiker + extra om te bestrooien
- 2 citroenen
- 200 gr kristalsuiker
- 3 eieren
- snuf zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175°C en bekleed een vierkante bakvorm met een vel bakpapier.
- Doe de boter, bloem, poedersuiker, een snuf zout en 2 tl geraspte citroenschil in de kom van de keukenmachine en meng het geheel kruimelig.
- Vorm met je handen een bal van het deeg en druk deze zo egaal mogelijk in de bakvorm.
- Bak de koekbodem 20 minuten in de oven tot hij lichtbruin begint te kleuren.
- Haal de bakvorm uit de oven en zet deze even apart. Klop ondertussen de eieren samen met het kristalsuiker, het sap uit beide citroenen en de geraspte schil van 1 citroen op tot een egaal beslagje.
- Stort de 'lemoncurd' op de koekbodem en zet de bakvorm nogmaals 20 minuten in de oven.
- Laat de bakvorm afkoelen op het aanrecht en zet hem daarna minimaal 2 uur in de koelkast zodat de citroenlaag steviger kan worden.
- Snijd als de citroenkoek volledig is afgekoeld het geheel in repen. Strooi de poedersuiker vlak voor het serveren er overheen.
Hoi Sabine, Wat betreft die poedersuiker…. gewoon vindingrijk zijn. Met een stevig mesje de dop van die Belgische bus wrikken en telkens bijvullen met een zak poedersuiker, die oa bij groothandels te koop zijn. Wellicht dat kookwinkels ook wel gewoon potten/bussen hebben met zo’n zeef/draaisluiting, die je dan zelf met poedersuiker kunt bijvullen
Haha, dat van de bus wrikken heb ik dus al geprobeerd (uiteraard). Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan, zo blijkt! Plus, het is een rond draaiende dop dus dat maakt het nog wat lastiger.
Hee Sabine hoe groot is jouw vierkante bakvorm? Ik ga ze zeker proberen te maken!
20 x 20 centimeter.
Ik heb ze vandaag gemaakt en ze zijn héérlijk!! + niet moeilijk te maken, ook belangrijk haha
Ik zocht nog naar inspiratie om naast de chocoladefudgetaart te maken voor mijn verjaardag. Heb deze repen vandaag dus als test gemaakt maar de bodem is dus wel wat hard/zwaar geworden. Ik twijfel omdat dat komt omdat ik t echt tot deeg heb gekneed en wellicht wat luchtiger had moeten laten? Ik zou t ook nog kunnen vervangen door boterkoek (recept lijkt er heel erg op), weet alleen niet of dat weer veel te heftig wordt. Wat denk jij?
Hmm, je hoeft het deeg niet zolang te kneden dat het echt heel stevig wordt. Het mag best wat kruimelig zijn, dit komt wel goed wanneer je het aandrukt in de bakvorm. Ik ben bang dat wanneer je boterkoek gaat gebruiken de koek te droog wordt wanneer dit nog een keer in de oven gaat.
Thanks voor je reactie!! Denk dat ik het er dan toch op waag door het deeg idd wat kruimeliger te laten! Ga ze zondag maken, dus ben erg benieuwd..