Pistache cake met limoen

Ik ga nog even door op de hele pistache hype hoor, hoewel deze pistache cake met limoen altijd een goed idee blijft om te maken. Cake is een gevalletje al-tijd goed en als ik echt zou moeten kiezen, heb ik liever een plak vers gebakken cake naast de koffie liggen dan een verse koek.

Wees gerust: aan de pistache cake komt geen pistache pasta te pas, we gebruiken namelijk geroosterde pistachenootjes. Die malen we in een hakmolentje fijn, hier en daar een grof stukje noot is geen enkel probleem, en dat mengen we vervolgens met het cakebeslag. Dit zorgt voor een heerlijke nootachtige smaak bij iedere hap cake. Heerlijk! En de limoen frist alles een beetje op.

Dol op de smaak van pistache? Probeer dan ook de Pistache koekjes met witte chocolade, Pistache cheesecake of de populaire Dubai chocolade fudge eens te maken! Genoeg inspiratie voor een pistache buffet ;-)

pistache cake

Pistachecake maken

Als basis voor de pistachecake heb ik gekozen voor mijn reguliere cakerecept die bestaat uit gelijke delen boter, suiker en bloem. Omdat we pistachenootjes gebruiken en die van zichzelf al vet bevatten, heb ik deze keer wel de hoeveelheid roomboter een tikkeltje naar beneden gehaald. Dat kan namelijk prima. Wil je kunt de boter ook vervangen door olie of margarine. Check het artikel “Baktest: met welk vet kun je het beste een cake bakken?” voor meer informatie over het gebruik van vetstoffen in cakebeslag.

Het maken van het pistache cake beslag is verder een fluitje van een cent. Helemaal als je een elektrische (hand)mixer in je bezit hebt. Voor het maken van cakebeslag gebruik ik altijd eerst mijn garde opzetstuk. Hiermee kun je namelijk heel handig de boter met de suiker opkloppen en daarna de eieren door het beslag mengen.

Als de boter, suiker en eieren eenmaal goed gemengd zijn, is het daarna noodzakelijk om het cakebeslag niet al te hard meer op te kloppen. Anders klop je namelijk alle lucht uit het beslag en zit je straks met een compacte cake. Dat wil je niet!

Na het mengen van de boter, suiker en eieren vervang ik de garde door het opzetstukje met siliconen rand. Als je een KitchenAid hebt dan heet dit een ‘platte menghaak met flexibele rand‘ en in mijn geval, ik heb een keukenmachine van Smeg, is het de ‘Flex Edges Beater’. Ik vind het echt een onmisbare accessoire voor mijn keukenrobot, want het is net een pannenlikker maar dan elektrisch.

Zodra het tijd is om het meel, zout en de gemalen pistachenootjes door het beslag te mengen, doe je dit rustig. Gemengd = gemengd, dus je hoeft niet als een gek te gaan kloppen.

Citroen pistache cake

Ik maakte deze pistache cake met limoen omdat ik helaas geen citroenen meer in huis had. Maar voel je uiteraard vrij om citroen pistache cake te maken. De pistachenootjes geven de cake een bijna ‘hartige’ smaak, dus een friszure tegenhanger is op dat vlak wel erg fijn. Ik haalde dat alleen uit limoensap, maar mocht je de smaak nog meer aanwezig willen hebben, rasp dan een ook een beetje van de schil mee.

Pistache cake bewaren

Ik ga er vanuit dat je niet alle 12 de plakken die je uit de cake haalt, direct opmaakt. Tenzij je de cake maakt voor een verjaardag of feestje natuurlijk.

Zelf gebakken cake kun je gelukkig heel goed bewaren; dat geldt net zo goed voor deze pistache cake met limoen.

Verpak de plakken cake luchtdicht en bewaar het buiten de koelkast, dan kun je zeker 4 tot maximaal 5 dagen genieten van de cake. Invriezen kan natuurlijk ook! Ik raad je altijd aan om de plakken cake individueel verpakt in te vriezen. Zo kun je het makkelijkst de benodigde portie uit de vriezer halen en laten ontdooien.

Laat de nog verpakte plakjes cake buiten de koelkast ontdooien. Vaak is een uur of twee dan wel genoeg. Net ontdooid smaakt de cake weer hartstikke vers. En mocht je hem toch net iets te droog vinden geworden, decoreer de plak cake dan met een flinke toef slagroom en extra vermalen pistachenootjes.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

limoen pistache cake
5 van 1 stem

Pistache cake met citroen

Dankzij de vermalen pistache wordt deze cake echt een smaakbommetje! Het citroensap frist het geheel een beetje op. Heerlijk om te serveren bij een kop dampende thee.
Porties1 cake (20 cm)/12 plakken
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 20 minuten
Waar te bewaren luchtdicht buiten de koelkast
Hoelang te bewaren 5 dagen

Benodigdheden

  • 1 cakeblik (20 cm)
  • bakpapier
  • elektrische (hand)mixer
  • foodprocessor of hakmolentje

Ingrediënten

  • 200 g roomboter – zacht
  • 250 g kristalsuiker
  • 4 eieren
  • sap van 1/2 citroen
  • 1/2 tl amandelextract
  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • snuf zout
  • 50 g pistachenootjes

Instructies

  • Vet het cakeblik in en bekleed deze met bakpapier.
  • Verwarm de oven voor op 150℃ boven- en onderwarmte.
  • Klop de boter en de suiker met de mixer op, tot een romig mengsel. Voeg dan een voor een de eieren toe.
  • Doe het citroensap, amandel-extract, zelfrijzend bakmeel en het zout bij de botermix in de kom en klop het geheel tot een egaal cakebeslag.
  • Maal de pistachenootjes in een hakmolentje fijn. Zorg ervoor dat het geen pasta wordt, dus meng niet te lang.
  • Spatel de fijngemalen nootjes door het cakebeslag.
  • Schep het cakebeslag in het cakeblik en bak de cake 1 uur in het midden van de oven.
  • Test met een satéprikker of de cake gaar is en laat deze vervolgens helemaal afkoelen tot je hem aansnijdt.
Gang: tussendoortje
Keuken: Hollands
Trefwoord: citroencake, pistache, pistache cake, roombotercake

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close