Perziken zijn niet het hele jaar door goed te krijgen. En dat is maar goed ook want wanneer ze er wel volop zijn, dan weet je dat het seizoen voor deze fruitsoort weer is aangebroken en dat ze hartstikke lekker zijn. Ik ben zelf er zelf ook echt gek op (sowieso op zomerfruit) dus hier worden ze dan ook iedere week wel in huis gehaald. En de wilde perzik hoort daar ook bij. Deze soort heeft een fluweelzachte buitenkant die je gewoon kunt eten en is net iets zachter van smaak dan de gewone perzik vind ik. Hoewel perzik heerlijk is om zo te eten, is deze panzanella met perzik óók een dikke vette aanrader.
Ik besloot een hartig gerecht met wilde perzik te maken want perziken lenen zich ook heel goed voor hartige maaltijden. Zoals deze panzanella (= broodsalade) met buffelmozzarella. En nog een aantal andere lekkere, passende ingrediënten zoals balsamicosiroop, pecannoten en een beetje rucola. Heb je al trek gekregen?
Zet deze broodsalade op tafel als het buiten warm is; alles wat je op zulke dagen nodig hebt is namelijk een goed vullende salade. Grill de perzik op de barbecue en bewaar er dan direct een paar voor dit overheerlijke toetje. En mocht je nou nóg meer inspiratie willen hebben met heerlijk zoete, sappige perziken dan raden we je van harte aan om deze crostini’s met gegrilde perzik en (daar is ‘ie weer!) buffelmozzarella ook eens te proberen. Eigenlijk zijn die crostini’s een manier om deze panzanella met perzik op een andere manier te serveren hè? Goed over nagedacht ;-)
Panzanella perzik en buffelmozzarella
Benodigdheden
- Contactgrill of Grillpan
Ingrediënten
- 2 Italiaanse bollen - in grote blokken gesneden
- olijfolie
- peper en zout
- een handje rucola
- een handje veldsla
- 2 wilde perzikken - in dunne plakjes
- 1 bol buffelmozzarella
- een handje pecannoten
- balsamicosiroop
- olijfolie - extra vierge
- een half bakje verse basilicum - fijngehakt
Instructies
- Verwarm de oven voor op 210℃ en wanneer mogelijk op stand 'grill vanaf boven'.
- Verwarm de grill voor en grill (wanneer nodig in etappes) de plakjes wilde perzik.
- Verdeel de blokken brood over een met bakpapier beklede bakplaat, sprenkel er wat olijfolie over en verdeel er peper en zout over. Hussel met je handen door elkaar en verspreid vervolgens over de bakplaat. Schuif in de oven voor 5 minuten.
- Verdeel wat rucola en veldsla samen met de blokken brood over twee borden. Verdeel daarover de plakjes gegrilde wilde perzik en maak af met wat pecannoten, balsamicosiroop, olijfolie en fijngehakte basilicum.
- Scheur de buffelmozzarella doormidden en leg op allebei de salades een helft. Serveer direct.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.