Deze ovenschotel met gehaktballetjes mag op je favorietenlijstje voor doordeweekse dagen. Ik heb het vaker over een ‘favorietenlijstje’, maar zo’n lijstje maken is echt een aanrader. Ik heb er zelf ook eentje in mijn telefoon. Het is een lijstje met gerechten waar ik naar grijp als ik even niet weet wat te koken. Ideaal voor inspiratieloze dagen.
Deze ovenschotel staat er inmiddels ook bij. Het gerecht bevat namelijk alles waar ik zin in heb na een drukke werkdag: een saus die is afgeladen met verse groenten en smaakvolle gehaktballetjes. Wat je erbij serveert is vervolgens helemaal aan jou. Dit gerecht gaat goed samen met zowel aardappelen als rijst of pasta.
Gehaktballetjes uit de oven
Ik grijp graag naar ovengerechten als ik even niet zo goed weet wat te eten of niet zoveel tijd heb om te koken. Terwijl de oven het werk doet, kan ik op mijn gemakje de tafel dekken. Bovendien schaar ik gerechten uit de oven al gauw onder comfort food. Het heeft iets. De warmte van de oven, de heerlijke geur die je huis vult… Het voelt toch anders dan koken op de kookplaat, vind je niet?
De gehaktballetjes worden grotendeels in de oven gegaard. Ik braad ze even kort aan in de pan zodat ze rondom lekker bruin kleuren, maar dat is slechts een kwestie van enkele minuten. Omdat de ovenschotel nog voor 25 minuten de oven in kan, garen de gehaktballetjes daar genoeg verder.
Doordat de gehaktballetjes in de saus worden gelegd, blijven ze bovendien lekker sappig en worden ze niet droog.
Voor het recept gebruik ik zelf rundergehakt, maar voel je vrij om half-om-half of zelfs kipgehakt te gebruiken voor de gehaktballetjes uit de oven. Je kunt er eigenlijk eindeloos mee variëren.
Ga je voor een gezond alternatief en gebruik je rundertartaar, sla dan de stap van het voorbakken in de pan over. Tartaar bevat veel minder vet dan gehakt, waardoor de gehaktballetjes de neiging hebben om wat droger te worden.
Gehaktschotel in de oven met groenten
Zo heel af en toe krijg ik te horen dat ik voor de recepten die ik op Ohmyfoodness plaats, te weinig groenten gebruik. Ik snap waar dat vandaan komt. Ik probeer je namelijk vaak te inspireren met een goed basis recept waar je zélf mee kunt variëren. Aan vrijwel alle recepten kun je groenten toevoegen of ze erbij serveren.
Deze gehaktschotel uit de oven bevat meer dan genoeg groenten. Duik voor de groentesaus ook vooral jouw koelkast in om te zien wat je er nog hebt liggen. Zelf gebruikte ik winterpeen, courgette, paprika en kastanjechampignons. Maar aubergine zou ook een goede toevoeging kunnen zijn. Net als bleekselderij, pastinaak, broccoli… Alles is mogelijk.
Doordat het gerecht nog 25 minuten de oven in mag, garen de groenten daar voldoende. Het is dus niet nodig om de saus van tevoren al eindeloos te laten pruttelen. Zorg er wel voor dat met name de wortel al enigszins zacht is, voordat het gerecht de oven in gaat. Wat je namelijk niet wil, is van die harde stukken wortel in de saus tegenkomen. Brr.
Andere bereidingswijzen voor de ovenschotel met gehaktballetjes
Ik voel de vragen al aankomen: “kan dit gerecht ook in de slowcooker of Airfryer worden bereidt?” En dat kan! Hierbij mijn tips.
Gehaktballetjes uit de slowcooker
Gehaktballetjes uit de slowcooker maken is een dikke aanrader. De balletjes blijven namelijk heerlijk sappig en nemen goed de smaken van de andere ingrediënten over. Check mijn Slowcookerboek voor een recept voor heerlijke gehaktballen uit de slowcooker.
Ook dit gerecht kun je in zijn totaliteit klaarmaken in de slowcooker. Doe alle ingrediënten voor de groentesaus in de pot van de slowcooker en laat dit 6 uur op Low of 3 uur op High garen. Gebruik wel slechts de helft van de aangegeven hoeveelheid gezeefde tomaten. Doordat al het vocht uit de groenten ook in de pot van de slowcooker blijft, wordt het gerecht anders te nat.
Braad de gehaktballetjes kort aan in een pan als je wil dat ze lekker bruin kleuren. Voor de smaak is dit overigens ook een aanrader!
Plaats de gehaktballetjes in de groentesaus en gaar het gerecht nog eens 1,5 uur op Low of 30 minuten op High.
Breek de laatste 10 minuten de mozzarella over het gerecht.
Gehaktballetjes uit de Airfryer
Mocht je een Airfryer tot je beschikking hebben, dan kun je het gerecht ook daarin bereiden, Dan ben je zelfs ngo een stukje sneller klaar.
Verwarm de Airfryer voor op 180℃.
Volg het complete recept zoals hieronder is weergegeven, tot stap 9. Bak de ovenschotel met gehaktballetjes dan 10 minuten in de Airfryer, tot de kaas helemaal is gesmolten.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Ovenschotel met gehaktballetjes
Benodigdheden
- ovenschaal (20x30cm)
Ingrediënten
Groentesaus
- 1 ui – gesnipperd
- 2 teentjes knoflook – fijngehakt
- 1 courgette – in partjes
- 1 paprika – in blokjes
- 1 winterpeen – in blokjes
- 250 g kastanjechampignons – in plakjes
- 1 el tomatenpuree
- 1 el oregano
- 1/2 el gedroogde basilicum
- 1 tl paprikapoeder
- 1 el balsamico-azijn
- 400 ml gezeefde tomaten
- peper en zout
Gehaktballetjes
- 500 g rundergehakt
- 1 ei
- 2 el paneermeel
- 1 teentje knoflook – fijngehakt
- 1 sjalot – gesnipperd
- 1 tl Italiaanse kruiden
- 1 tl paprikapoeder
- peper en zout
En verder
- 1 bol mozzarella
- verse basilicum
Instructies
- Verhit een beetje olie in een hapjespan en fruit hierin de ui en groenten aan, tot de ui glazig begint te zien.
- Doe dan de groenten in de pan en bak deze 10 minuten mee.
- Doe de kruiden en specerijen, tomatenpuree en passata in de pan. Roer goed door en breng het geheel aan de kook.
- Laat de saus 20 minuten zachtjes pruttelen. Breng op smaak met peper en zout.
- Meng ondertussen alle ingrediënten voor de gehaktballetjes en kneed er balletjes van.
- Bak de gehaktballetjes in een koekenpan rondom bruin. Ze hoeven nog niet gaar te zijn.
- Verwarm de oven voor op 180℃ hetelucht.
- Schep de groentesaus in de ovenschaal en verdeel hier de gehaktballetjes overheen.
- Breek de mozzarella in stukken en verdeel deze over de ovenschaal.
- Bak het gerecht 25 minuten in het midden van de oven, tot de kaas is gesmolten. Garneer met verse basilicum en serveer met pasta, rijst of aardappelen.