Jaren geleden at ik voor het eerst een keertje Orzo in een salade en eigenlijk was ik er toen al direct weg van. Helaas was het een ingrediënten dat tot voor kort niet heel goed verkrijgbaar was in Nederland en daarom heb ik er nooit iets mee gedaan op OMF.
Maar ineens zag ik het staan in de supermarkt en omdat ik nog wat Orzo had staan zocht ik op Pinterest naar goede inspiratie. Daar kwam ik een recept tegen van Half Baked Harvest waar ik mee aan de slag ging. Het werd Orzo met Balsamicokip. Een gerecht met een Grieks tintje en bómvol smaak.
Orzo wordt geschaard onder de gedroogde pastasoorten en vind je in de supermarkt ook in het pastaschap.
Zelf vind ik het ’t beste te vergelijken met een combinatie tussen pasta en rijst. Het is vrij stevig, maar niet zo hard als rijst en niet zo zacht als pasta. Het vult ook heel erg goed. In tegenstelling tot normale pasta wordt Orzo niet gemaakt van bloem en ei maar van griesmeel van harde tarwe.
De griesmeel wordt gekneed met koud water en vervolgens gedroogd. Orzo wordt onder andere bij Albert Heijn verkocht door het merk De Cecco onder de naam ‘Riso nr 74’.
Orzo kun je wat mij betreft gebruiken als vervanger voor pasta maar ook als vervanger voor rijst. Zo wordt het regelmatig gebruikt voor Pilav maar zie je het af en toe ook voorbij komen in risotto.
Echter kun je het ook gebruiken in soep of dus als onderdeel van een salade. Ideaal pastakorreltje hoor, die Orzo!
Orzo met Balsamicokip
Ingrediënten
Voor de tomaatjes:
- 150 gram cherrytomaatjes
- extra vergine olijfolie
- 1 teentje knoflook
- peper en zout
Voor de kip en de Orzo
- 250 gram kipfilet in grove stukken
- 3 teentjes knoflook
- 2 eetlepels balsamico-azijn
- 1 eetlepel gedroogde oregano
- 1 rode of gele paprika in blokjes
- 200 gram Orzo
- 450 – 500 milliliter kippenbouillon
- 60 gram Feta
Instructies
- Snijd de cherrytomaatjes door midden. Rasp het etentje knoflook en roer deze samen met peper en zout door de olijfolie. Schep de cherrytomaatjes door de knoflookolie en laat deze marineren terwijl je verder gaat met de rest van het gerecht.
- Verhit een beetje olijfolie in een diepe pan en doe hier de kip, knoflook, balsamico-azijn en gedroogde oregano bij. Bak de kip volledig gaar en schep deze vervolgens uit de pan.
- Bak in het overgebleven vet de paprika gaar en voeg hier de Orzo aan toe. Schenk de kippenbouillon in de pan en breng het geheel aan de kook.
- Laat de Orzo de kippenbouillon op nemen tot de pasta gaar is, dit duurt zo’n 15 – 20 minuten. Roer geregeld, anders plakt het vast aan de bodem van de pan!
- Voeg in de laatste vijf minuten de kip weer aan de Orzo toe en roer het geheel goed door.
- Serveer de Orzo met de Balsamico-kip en de gemarineerde cherrytomaatjes en brokkel de Feta over het gehele gerecht.
Klinkt heerlijk! Ik heb al een jaar een pak orzo in de kast staan maar ik vond er maar geen goed recept bij. Nu kan ik het eindelijk een keer gebruiken :-)
Grappig, ik zat me laatst af te vragen of er nog meer met orzo te doen is dan alleen een salade of een HF-gerecht.. ja dus! Staat op ’t lijstje!
Ik kende orzo nog helemaal niet, maar nu ben ik wel benieuwd!
De Griek bij ons in de buurt serveert orzo altijd als bijgerecht in een soort tomatensausje. Erg lekker, en het heeft een fijne structuur.
Hee, wat leuk!
Ik heb vanavond voor het eerst een orzo-salade gemaakt, voor mijn lunch morgen.
heb het dus nog niet eens geproefd! Leuk om dit recept terug te zien, want ik heb nog meer dan genoeg over. Inspiratie!