Orzo Puttanesca uit de oven van Ottolenghi

Ergens eind vorig jaar kwam culinaire held Ottolenghi met een nieuw boek op de markt: Ottolenghi Test Kitchen – Shelf Love. Een hele mondvol inderdaad en een compleet ander boek qua vormgeving dan we van de beste man gewend zijn. Inhoudelijk is alles echter heel vertrouwd en ik maakte een knaller van een recept uit het boek: Orzo Puttanesca uit de oven. Zoals altijd gaan heb je best wat ingrediënten nodig, maar het resultaat mag er dan ook zeker zijn. Iedereen in ons huis, inclusief de kindjes hebben dit gerecht echt verslonden. Goed teken dus!

Ottolenghi Test Kitchen Shelf Love

Ottolenghi Test Kitchen – Shelf Love

Foodies Magazine schreef over dit nieuwste Ottolenghi boek:

“Een Ottolenghi-recept waarvoor je niet naar drie winkels moet? Het kan! In het nieuwe boek Ottolenghi’s Test Kitchen doet Ottolenghi grotendeels een beroep op zijn voorraadkast. Jouw voorraadkast mag er dan misschien niet zo uitzien als zijn voorraadkast, de recepten zijn nog steeds vrij eenvoudig en blinken uit in smaak.”

Geinig, want hiermee kom je eigenlijk al tot de kern van het verhaal: mijn voorraadkast is niet zoals die van Ottolenghi. En dus heb ik een groot deel van de ingrediënten alsnog niet in huis en moet ik alsnog een flinke waslijst aan boodschappen halen – haha. Maar goed, dat zijn we gewend van Ottolenghi en ik vind het geen probleem!

Wat me wel opvalt is dat Shelf Love wat minder ‘bijzondere’ ingrediënten bevat en dat vind ik fijn. De zwarte knoflook komt voorbij, net als gekonfijte citroen, maar dit zijn producten die we tegenwoordig in de betere supermarkten ook kunnen krijgen. Zo kocht ik een pot gekonfijte citroen gewoon bij Albert Heijn, van het merk Souq. Handig!

“Dit boek gaat over koken voor onszelf en voor onze gezinnen met minder stress en minder gedoe, maar mét de ‘wow-factor’ van een Ottolenghi-maaltijd – en dat íédere dag! Het geeft je ruimte om je eigen aantekeningen te maken om jouw ultieme variatie op de recepten te bewaren voor later. Dit is de OTK-manier om iedere dag heerlijk en stressvrij te eten.” 

Tja, daar heb ik eigenlijk niets meer aan toe te voegen! De recepten zijn herkenbaar, klinken heerlijk en zijn goed uit te voeren. Toppertje dus weer!

OTK – Shelf Love is voor €24,99 o.a. te koop bij Bol.com

Orzo puttanesca uit de oven

Orzo Puttanesca uit de oven

Deze Orzo Puttanesca maak je, zoals de naam al doet vermoeden, klaar in de oven. Maar toch heb je het gasfornuis of de kookplaat wel even nodig om alles aan de kook te brengen. Ik schaar dit recept onder de makkelijke maaltijden. Je hoeft er namelijk niet heel veel moeite voor te doen en als eenmaal alles in de pan zit, doet de oven de rest van het werk.

Mocht je nou geen ovenbestendige pan in huis hebben, dan zou je dit gerecht ook prima in een ovenschaal kunnen maken. Maak alles klaar in een pan, schep het geheel in een ovenschaal en dek deze af met aluminiumfolie.

5 van 1 stem

Orzo Puttanesca uit de oven

Wij als Orzo-liefhebbers hebben dit gerecht echt verslonden. Het recept is afkomstig uit het nieuwste boek van Yotam Ottolenghi: Test Kitchen - Shelf Love.
Porties4 personen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 50 minuten
Totale tijd 1 uur 5 minuten

Benodigdheden

  • ovenbestendige pan met deksel

Ingrediënten

  • 60 ml olijfolie
  • 1 ui - fijngesneden
  • 6 teentjes knoflook - fijngehakt
  • 1/2 tl chilivlokken
  • 3 ansjovisfilets - uitgelekt, grofgehakt
  • 2 el kappertjes
  • 30 g ingemaakte citroen - vruchtvlees verwijderd, schil in dunne reepjes
  • 70 g ontpitte kalamataolijven - gehalveerd
  • 2 blikken tonijn op olijfolie
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 blik tomatenblokjes - 400g
  • 250 g gedroogde Orzo
  • 450 ml water
  • 1-2 romatomaten - in plakken
  • 40 g Parmezaan - geraspt
  • 5 g verse basilicum - gescheurd
  • peper en zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200℃ hetelucht.
  • Doe 3 eetlepels olie in de pan en bak hierin de ui in ong. 8 minuten gaar en goudbruin.
  • Voeg de knoflook, chilivlokken en ansjovis toe en fruit alles nog 1 minuut.
  • Voeg de kappertjes, de helft van de citroen, 45g olijven, tonijn, tomatenpuree, tomatenblokjes, Orzo, 450ml water, 1 tl zout en royaal peper.
  • Breng het geheel aan de kook. Doe de deksel op de pan en zet de pan voor 20 minuten in de oven.
  • Haal de pan uit de oven, verwijder de deksel en verwarm de oventemperatuur naar 230℃.
  • Verdeel de plakken romatomaat over de Orzo en bestrooi ze met Parmezaan.
  • Bak het gerecht nog eens 10-12 minuten in de oven tot de bovenkant bruin kleurt en de kaas goed gesmolten is. Laat het gerecht 10 minuten rusten.
  • Garneer het gerecht met de overgebleven olijven, ingemaakte citroenreepjes, basilicum en extra olie.
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Grieks
Trefwoord: orzo, orzo uit de oven, Ottolenghi, ovengerecht, ovenschotel, puttanesca

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Orzo puttanesca uit de oven

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Close
© 2011-2020 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close