Helemaal enthousiast ging ik aan de slag met de orzo ottolenghi ovenschotel, want ik had eindelijk het nieuwe boek van Ottolenghi in huis. Ergens eind vorig jaar bracht de gerenommeerde culinaire meester, Ottolenghi, dit nieuwe boek op de markt met de titel “Ottolenghi Test Kitchen – Shelf Love”. Het boek onderscheidt zich opvallend van zijn eerdere werken, zowel qua vormgeving als inhoud.
Desondanks blijft de culinaire kwaliteit vertrouwd hoog, en ik heb een recept uit het boek uitgeprobeerd: Orzo Puttanesca uit de oven.
Zoals gebruikelijk vereist Ottolenghi’s keuken een behoorlijk aantal ingrediënten, maar het resultaat is het zonder twijfel waard. Iedereen in ons huis, inclusief de kinderen, heeft zijn bord met veel enthousiasme helemaal leeg gegeten. Een goed teken dus!
Ottolenghi Test Kitchen – Shelf Love
Foodies Magazine schreef over dit nieuwste Ottolenghi boek:
“Een Ottolenghi-recept waarvoor je niet naar drie winkels moet? Het kan! In het nieuwe boek Ottolenghi’s Test Kitchen doet Ottolenghi grotendeels een beroep op zijn voorraadkast. Jouw voorraadkast mag er dan misschien niet zo uitzien als zijn voorraadkast, de recepten zijn nog steeds vrij eenvoudig en blinken uit in smaak.”
Geinig, want hiermee kom je eigenlijk al tot de kern van het verhaal: mijn voorraadkast is niet zoals die van Ottolenghi. En dus heb ik een groot deel van de ingrediënten alsnog niet in huis en moet ik alsnog een flinke waslijst aan boodschappen halen – haha. Maar goed, dat zijn we gewend van Ottolenghi en ik vind het geen probleem!
Wat me wel opvalt is dat Shelf Love wat minder ‘bijzondere’ ingrediënten bevat en dat vind ik fijn. De zwarte knoflook komt voorbij, net als gekonfijte citroen, maar dit zijn producten die we tegenwoordig in de betere supermarkten ook kunnen krijgen. Zo kocht ik een pot gekonfijte citroen gewoon bij Albert Heijn, van het merk Souq. Handig!
“Dit boek gaat over koken voor onszelf en voor onze gezinnen met minder stress en minder gedoe, maar mét de ‘wow-factor’ van een Ottolenghi-maaltijd – en dat íédere dag! Het geeft je ruimte om je eigen aantekeningen te maken om jouw ultieme variatie op de recepten te bewaren voor later. Dit is de OTK-manier om iedere dag heerlijk en stressvrij te eten.”
Tja, daar heb ik eigenlijk niets meer aan toe te voegen! De recepten zijn herkenbaar, klinken heerlijk en zijn goed uit te voeren. Toppertje dus weer!
OTK – Shelf Love is voor €24,99 o.a. te koop bij Bol.com
Orzo Ottolenghi ovenschotel
Als Ottolenghi een orzo ovenschotel maakt, dan weet ik eigenlijk al dat ik het lekker ga vinden. Ik houd van Orzo, een veelzijdige pastasoort die lijkt op rijst. Orzo vormt de perfecte basis voor hartige ovenschotels. Yotam Ottolenghi, de meester van smaakcombinaties, gebruikt orzo vaak in zijn recepten vanwege de manier waarop het smaken absorbeert en textuur toevoegt aan gerechten. Ottolenghi’s benadering van orzo in ovengerechten benadrukt de veelzijdigheid van deze pastasoort. Hij experimenteert vaak met verschillende combinaties van groenten, kruiden, en specerijen om unieke smaken te creëren.
Wat is Orzo Puttanesca?
Ottolenghi is gek op ‘tuna melt’, en dat diende als inspiratie voor dit gerecht met orzo puttanesca. Perfect om die lang vergeten blikjes tonijn in je voorraadkast te gebruiken. Het resultaat is een geurige pan vol met comfortfood. De toevoeging van ingemaakte citroenen geeft een opmerkelijke en unieke smaak aan dit gerecht.
Orzo Puttanesca is een variant van het klassieke Italiaanse pastagerecht dat bekendstaat als Pasta Puttanesca. In plaats van traditionele pasta zoals spaghetti of linguine, gebruikt dit recept orzo, dat een kleine pastavorm heeft die lijkt op rijstkorrels.
De term “puttanesca” wordt vaak geassocieerd met een smaakvolle en enigszins pittige tomatensaus die doorgaans ingrediënten bevat zoals tomaten, knoflook, olijven, kappertjes en ansjovis. Het is een relatief snel en eenvoudig gerecht om te bereiden.
Orzo Puttanesca is een heerlijk en vullend gerecht, en de orzo-pasta absorbeert goed de smaken van de pittige, zoute en licht pittige saus. Het is een uitstekende optie voor een snelle en smaakvolle maaltijd.
Orzo ovenschotel
Deze Orzo Puttanesca maak je, zoals de naam al doet vermoeden, klaar in de oven. Maar toch heb je het gasfornuis of de kookplaat wel even nodig om alles aan de kook te brengen. Ik schaar dit recept, ondanks de behoorlijke ingrediëntenlijst, onder de makkelijke maaltijden. Je hoeft er namelijk niet heel veel moeite voor te doen en als eenmaal alles in de pan zit, doet de oven de rest van het werk.
Mocht je nou geen ovenbestendige pan in huis hebben, dan zou je dit gerecht ook prima in een ovenschaal kunnen maken. Maak alles klaar in een pan, schep het geheel in een ovenschaal en dek deze af met aluminiumfolie.
De bereidingstijd blijft verder helemaal hetzelfde.
Zeker een keer proberen dit recept! Zó veel mensen zijn er door de jaren heen fan van geworden. Mijn hele gezin ook.
Ben je benieuwd naar nog meer orzo recepten? Er staan er nog veel meer online!
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Orzo Puttanesca uit de oven
Benodigdheden
- ovenbestendige pan met deksel
Ingrediënten
- 60 ml olijfolie
- 1 ui – fijngesneden
- 6 teentjes knoflook – fijngehakt
- 1/2 tl chilivlokken
- 3 ansjovisfilets – uitgelekt, grofgehakt
- 2 el kappertjes
- 30 g ingemaakte citroen – vruchtvlees verwijderd, schil in dunne reepjes
- 70 g ontpitte kalamataolijven – gehalveerd
- 2 blikken tonijn op olijfolie
- 1 el tomatenpuree
- 1 blik tomatenblokjes – 400g
- 250 g gedroogde Orzo
- 450 ml water
- 1-2 romatomaten – in plakken
- 40 g Parmezaan – geraspt
- 5 g verse basilicum – gescheurd
- peper en zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200℃ hetelucht.
- Doe 3 eetlepels olie in de pan en bak hierin de ui in ong. 8 minuten gaar en goudbruin.
- Voeg de knoflook, chilivlokken en ansjovis toe en fruit alles nog 1 minuut.
- Voeg de kappertjes, de helft van de citroen, 45g olijven, tonijn, tomatenpuree, tomatenblokjes, Orzo, 450ml water, 1 tl zout en royaal peper.
- Breng het geheel aan de kook. Doe de deksel op de pan en zet de pan voor 20 minuten in de oven.
- Haal de pan uit de oven, verwijder de deksel en verwarm de oventemperatuur naar 230℃.
- Verdeel de plakken romatomaat over de Orzo en bestrooi ze met Parmezaan.
- Bak het gerecht nog eens 10-12 minuten in de oven tot de bovenkant bruin kleurt en de kaas goed gesmolten is. Laat het gerecht 10 minuten rusten.
- Garneer het gerecht met de overgebleven olijven, ingemaakte citroenreepjes, basilicum en extra olie.
Hoi Sabine,
Ben dit recept aan het maken en staat nu 20 min in de oven. Wil het vanavond met gasten eten. Zou jij het recept dan nu al helemaal afmaken of de tomaten en kaas pas als ik het vanavond ga eten…..tip voor het opwarmen?
Ook ik ben benieuwd hoe je dit gerecht het best op kan warmen….wil het met gasten eten en dan vind ik het makkelijk als alles klaarstaat en zo de oven in kan. Eventueel ook de ene helft eten en volgende dag opwarmen
Je zou het vast tot de helft kunnen garen en de andere helft de volgende dag doen. Of, als je het alleen wilt opwarmen: opwarmen in de pan en niet in de oven.
Wat een mooi gerecht. Heerlijk. Makkelijk om te maken en erg smaakvol. Aanrader.