Oranjetompouce met sinaasappelglazuur

Oranje booooooven! Morgen is het alweer Koningsdag en is dit niet de eerste keer dat het weer doorgaat na twee jaar afblazen? Volgens mij wel he? Naja, wij zijn eigenlijk helemaal niet zulke Koningsdag fanaten. Zeker sinds de kindjes er zijn vieren we het eigenlijk niet echt. Meestal gaan we wel even een rondje over de kermis, drinken we ergens een biertje en gaan we ’s avonds ergens eten of bestellen we wat, maar verder dan dat gaan we eigenlijk niet. Op OMF doen we er ook niet zoveel mee maar dit jaar wilde ik tóch een recept voor oranjetompouce met je delen. En wauw, ik ben zo blij met het resultaat; ik denk stiekem dat dit de lekkerste en beste tompoucen zijn die ik tot nu toe heb gemaakt. Het glazuur werd perfect oranje én lekker van smaak dankzij toevoeging van sinaasappelsap, de vanilleroom was lekker, het bladerdeeg mooi dun maar wel lekker krokant… Jup, ik was zeer content met mezelf na het maken van dit recept – haha!

Eetbare kleurstoffen

Nog even over dat glazuur. Ik had geen oranje kleurstof in huis maar wel gele en rode dus daar ben ik creatief mee geweest. Dat is een beetje zoeken naar de juiste verhoudingen, maar zoals je ziet wist ik een mooie oranje kleur te bereiken. Er zijn nogal wat soorten eetbare kleurstoffen op de markt, maar ik gebruik altijd kleurgels. Die zijn heel sterk geconcentreerd en je hebt er vaak maar een mini beetje voor nodig om tot een mooi resultaat te komen. Voor de roze koektaart die ik laatst met je deelde gebruikte ik het ook. Ik heb zelf altijd de kleurgels van Brand New Cake, maar mocht je in een taartwinkel of ergens online een ander merk tegenkomen, is dat ongetwijfeld ook prima. Met de exacte hoeveelheden kleurstof kan ik je alleen niet echt helpen, dat is echt een proces van proberen. Begin gewoon met een klein beetje, maar echt met het puntje van een satéprikker bedoel ik dan!, en voeg meer toe naar gelang je meer kleur nodig hebt. Extra kleur toevoegen is altijd mogelijk, wegnemen is een stuk lastiger.

Mocht je deze oranjetompouce gaan maken voor morgen, tag me dan even in je foto’s; vind ik leuk!

Oranjetompouce met sinaasappelglazuur

No ratings yet

Oranjetompouce met sinaasappelglazuur

Oranje boooooven, oranje boooooven. Leve deze oranjetompouce met sinaasappelglazuur. Want waarom in de rij staan bij HEMA als je de allerlekkerste zelf kunt maken?!
Porties6 stuks
Moeilijkheidsgraad gevorderd
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Opstijven banketbakkersroom 2 uur
Totale tijd 2 uur 40 minuten
Waar te bewaren in de koelkast
Hoelang te bewaren max 1 dag

Benodigdheden

  • 2 bakplaten
  • 2 spuitzaken met spuitmondjes

Ingrediënten

  • 1 vel koelvers bladerdeeg

Vanilleroom

  • 50 g custardpoeder
  • 1 ei
  • 50 g kristalsuiker
  • 1 vanillestokje
  • 500 ml volle melk

En verder

  • 1 el sinaasappelsap
  • mespuntje oranje kleurstof
  • 100 g poedersuiker
  • 125 ml slagroom
  • 6 partjes mandarijn

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180℃ boven-en onderwarmte.
  • Leg het vel bladerdeeg tussen twee vellen bakpapier tussen de bakplaten. Schuif de bakplaten de oven in en bak het bladerdeeg in 20 minuten goudbruin en krokant. Laat het bladerdeeg helemaal afkoelen.
  • Klop de custardpoeder met het ei en de kristalsuiker tot een romig, klontvrij beslagje. Doe het leeggeschraapte vanillestokje samen met het vanillemerg en de melk in een steelpannetje en verwarm dit.
  • Haal het lege vanillestokje de warme melk en schenk de melk al kloppend op het custardpapje.
  • Schenk alles weer terug in de pan en kook de custard al roerend een paar minuten tot deze lekker dik is geworden. Zet de vanilleroom in de koelkast en laat helemaal afkoelen.
  • Snijd het afgekoelde bladerdeeg in 12 gelijke rechthoeken.
  • Schep de vanilleroom in een spuitzak met glad spuitmondje en spuit toefjes van de vanilleroom op 6 plakjes bladerdeeg.
  • Roer voor het oranjeglazuur de sinaasappelsap met de oranje kleurstof en de poedersuiker glad. Verdeel het oranjeglazuur over de overige plakjes bladerdeeg en leg deze bovenop het bladerdeeg met vanilleroom.
  • Klop de slagroom (eventueel met een lepel poedersuiker) stijf en schep deze in een spuitzak met gekarteld spuitmondje.
  • Spuit een baan slagroom op iedere oranjetompouce en leg op iedere tompouce een partje mandarijn. Serveer de tompoucen direct of bewaar ze maximaal een dag in de koelkast.
Gang: nagerecht, tussendoortje
Keuken: Hollands
Trefwoord: koningsdag, oranjeglazuur, oranjetompouce, sinaasappelglazuur, tompouce, vanilleroom

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Oranjetompouce met sinaasappelglazuur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close