Wat Sabine, ga je nou een recept delen voor een verbrande cheesecake? Nou, geloof mij… ik had ook nooit gedacht dat ik een cheesecake expres zou laten verbranden aan de bovenkant hoor. Ik vond het dan ook heel onwennig om te doen moet ik zeggen. Maar ‘burnt cheesecake’, ook wel Basque cheesecake genoemd, is echt een ding. Deze cheesecake wordt op hoge temperatuur gebakken waardoor de buitenkant een beetje verbrandt (of eigenlijk nét niet helemaal – je wil geen koolachtige smaak) en de binnenkant nog lichtjes undercooked blijft. Dit zorgt ervoor dat de binnenkant súper smeuïg is en perfect samengaat met de ietwat bittere smaak van de buitenkant.
Omdat deze cheesecake alle regels aan de laars lapt voor het bakken van een normale cheesecake, kan ‘ie eigenlijk niet mislukken en hoe fijn is dat! Dikke kans dat je alleen wel een uitleg verschuldigd bent als je een stukje voorschotelt aan je gasten. Officieel maak je de cheesecake zonder koekjesbodem maar aangezien ik dat altijd gruwelijk lekker vind aan cheesecakes, kon ik het niet laten om er toch een bodem van Digestives aan toe te voegen.
Wat maakt een Basque cheesecake zo bijzonder?
Het bijzondere aan een Basque cheesecake recept is niet alleen de manier van bakken, maar ook de unieke smaakervaring die je krijgt. Terwijl de meeste cheesecakes een gladde en zijdezachte textuur hebben, biedt deze variant een interessante mix van texturen en smaken. De licht verbrande bovenkant geeft een subtiel rokerige en gekarameliseerde smaak, terwijl de romige binnenkant zacht en fluweelachtig blijft.
De oorsprong van Burnt Cheesecake
De burnt cheesecake, zoals wij die nu kennen, vindt zijn oorsprong in het Baskenland, een regio in het noorden van Spanje. In een kleine bar genaamd La Viña in San Sebastián, werd deze unieke cheesecake voor het eerst geïntroduceerd. De lokale chef wilde een simpele maar toch indrukwekkende cheesecake maken, en dat is hem zeker gelukt! De populariteit van deze cheesecake is sindsdien wereldwijd verspreid, en ik begrijp wel waarom ;-)
Waarom iedereen gek is op burnt cheesecake
Als je denkt aan cheesecake, denk je waarschijnlijk aan de klassieke New York-style cheesecake met zijn gladde en stevige textuur. De burnt cheesecake is echter een heel ander beest. De hoge oventemperatuur zorgt ervoor dat de bovenkant snel karameliseert, waardoor een rijke en diepe smaak ontstaat die je niet krijgt bij een normale cheesecake.
Wat ook handig is aan deze cheesecake, is dat het eigenlijk bijna onmogelijk is om te verpesten. Doordat je juist wilt dat de bovenkant een beetje verbrandt, hoef je je geen zorgen te maken over de perfecte timing of temperatuur. Zelfs als je de cheesecake iets langer in de oven laat staan, maakt dat niet veel uit. Dit maakt het een perfect dessert voor beginnende bakkers.
De beste manieren om burnt cheesecake te serveren
Nu je weet wat een burnt cheesecake zo speciaal maakt, vraag je je misschien af hoe je deze het beste kunt serveren. Hier zijn een paar ideeën om je op weg te helpen:
- Met vers fruit: De frisheid van vers fruit zoals aardbeien, frambozen of blauwe bessen vormt een perfect contrast met de rijke en romige cheesecake.
- Met een bolletje ijs: Een bolletje vanille-ijs naast je warme cheesecake is simpelweg hemels.
- Met een vleugje slagroom: Een toefje slagroom kan nooit kwaad en maakt het geheel nog lekkerder.
- Met een drizzle van honing of karamel: Voor een extra zoete touch kun je wat honing of karamel over je cheesecake verspreiden.
Bewaren en opwarmen van je cheesecake
Het fijne aan een burnt cheesecake is dat hij goed houdbaar is. Bewaar de cheesecake in de koelkast en hij blijft makkelijk een paar dagen goed. Mocht je hem liever warm eten, dan kun je een stuk even in de magnetron zetten. Zo blijft hij lekker smeuïg.
Conclusie
Een burnt cheesecake, of Basque cheesecake, is een unieke en heerlijke variatie op de klassieke cheesecake. Het bakken op hoge temperatuur zorgt voor een prachtige karamelisatie aan de buitenkant, terwijl de binnenkant heerlijk romig blijft. Dit contrast in texturen en smaken maakt deze cheesecake een hele lekkere variant! Ik ga hem zeker wel vaker maken.
‘Burnt’ Cheesecake (Baque Cheesecake)
Benodigdheden
- springvorm (20 cm doorsnede)
- foodprocessor of hakmolen
- elektrische (hand)mixer
Ingrediënten
- 200 g Digestives
- 75 g ongezouten roomboter
- 600 g naturel roomkaas
- 125 g kristalsuiker
- 1 tl vanille-aroma
- 1 el bloem
- 200 ml slagroom
- 3 eieren
- 1 eidooier
Instructies
- Verwarm de oven voor op 220℃ hetelucht en vet de springvorm in. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier.
- Vermaal de Digestives in een foodprocessor en smelt ondertussen de boter in een steelpannetje.
- Schep de koekkruimels bij de gesmolten boter in de pan en schep het geheel goed om.
- Stort de bodemmix in de springvorm en druk de bodem goed aan met de bolle kant van een lepel.
- Doe de roomkaas, suiker, vanille-aroma, bloem en slagroom in de kom van de keukenmachine en klop het geheel tot een klontvrij mengsel.
- Voeg vervolgens een voor een de eieren en tot slot ook de eidooier toe. Spatel het beslag na iedere toevoeging goed door.
- Schenk het cheesecakebeslag in de springvorm.
- Bak de cheesecake in het midden van de oven voor ongeveer 40 minuten. De bovenkant van de taart mag dus vrij donker kleuren, de binnenkant moet wiebelig blijven. Als de cheesecake tijdens het bakken boven de vorm uitkomt is dat niet erg, hij zakt tijdens het afkoelen weer in. En daarbij: de taart mag er lelijk uitzien!
- Laat de cheesecake een uur in de koelkast afkoelen en snijdt hem daarna pas in stukken.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Dit heb ik vaker gezien, het lijkt me zo apart! Ik ben wel heel erg benieuwd nu :D
Ga ik graag proberen!!
Heb je een tip voor welke roomkaas het lekkerst/best te gebruiken is?
Ik gebruik Philadelphia Naturel roomkaas. Omdat de binnenkant van deze cheesecake nét niet helemaal gaar wordt, wil je wel een lekkere roomkaas gebruiken.