Gesponsord – Dat bonen gezond zijn en vol goede voedingsstoffen zitten is al langer bekend maar het wordt tijd dat de boon iets meer onder de aandacht wordt gebracht. En daarom hebben de Verenigde Naties 2016 uitgeroepen als het Jaar van de boon. Veel mensen denken dat je beter verse bonen kunt kopen dan bonen uit blik omdat die laatste vol zouden zitten met troep, maar dit is helemaal niet het geval. In ieder geval niet bij Bonduelle. In beide gevallen worden de droge bonen opgeweekt en gekookt. Het fijne is dat bij bonen in blik de fabrikant dat klusje al voor je heeft gedaan en dat het je dus veel minder tijd in de keuken kost. Bovendien worden aan bonen in blik geen conserveringsmiddelen toegevoegd, ze worden namelijk door middel van hitte (en vacuüm) houdbaar gemaakt. De bonen van Bonduelle worden gestoomd in het blikje en behouden hun bite en smaak omdat er weinig vocht tijdens het stomen wordt gebruikt. En daarom zijn ze hier in huis favoriet. Van alle 17(!) soorten bonen die Bonduelle in het assortiment heeft zijn zwarte bonen bij mij favoriet. Vooral voor Mexicaanse gerechten maar je kunt er eigenlijk alle kanten mee op. Op het YouTube-kanaal van OhMyFoodness heb ik vaak de vraag gekregen of ik een keer iets vegans wilde maken en zie hier mijn recept voor een vegan burger met zwarte bonen.
Klik hier als je de video niet kunt zien.
Wat heb je nodig? (4 burgers)
- 150 gram zoete aardappel
- 2 eetlepels zilvervliesrijst
- 1 blikje zwarte bonen van Bonduelle (200 gram, uitlekgewicht 130 gram)
- 1 teentje knoflook
- 1 ui
- 1 theelepel paprikapoeder
- ¼ theelepel cayennepeper
- 1 eetlepel paneermeel
- peper en zout
En verder:
- broodjes naar wens
- tomaat
- verse avocado
- ketchup
1. Kook de zoete aardappel en zilvervliesrijst gaar en laat afkoelen. Spoel de zwarte bonen af onder de koude kraan en laat goed uitlekken. Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
2. Stamp de zoete aardappel samen met de zilvervliesrijst en de helft van de zwarte bonen fijn met behulp van een aardappelstamper.
3. Voeg dan de rest van de zwarte bonen, de fijngehakte knoflook, ui en alle specerijen toe.
4. Doe als laatste de paneermeel in de kom en schep alles even goed om. Vorm vier burgers van het groentemengsel.
5. Bak de zwarte bonenburgers in een beetje olijfolie in de koekenpan rondom bruin en gaar.
6. Leg op ieder broodje een zwarte bonenburger. Maak af met plakjes tomaat, avocado en een schepje ketchup.
Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Bonduelle
Wat grappig dat je er ook rijst doorheen doet, dat heb ik nog nooit gedaan!
Dat ziet er goed en gezond uit!
Wij zijn dol op zwarte bonen! Laatst nog een soep mee gemaakt. Maar als burger lijkt het me ook best lekker.
Dit is helemaal mijn ding, maar mijn vriend houdt liever van vlees. Dit ga ik wel eens maken voor mezelf als hij een weekendje weg is ;)
Ziet er heerlijk uit en helemaal niet moeilijk. Even opgeslagen :)
Wat een goed idee deze vega burger. Staat al een hele tijd op mijn ’to-cook’ lijstje!
Zwarte bonen burgers staan al een tijdje op mijn lijst. Goed recept om het eens te proberen.
Hallo, de conserven van Bonduelle zijn niet vegetarisch…