Tomatenrisotto met chorizo

Ik als een van de grootste risottofans die in Nederland rondlopen (ja, dat durf ik echt te beweren) word iedere keer weer enthousiast als een risottorecept op de planning staat. En jullie zijn alweer jaren lyrisch over deze tomatenrisotto met chorizo.

Ik geloof dat ik bij vrijwel ieder recept ook zeg dat ‘ie op mijn favorietenlijstje is gekomen. Logisch, ieder risottorecept belandt op mijn favorietenlijstje, haha. Lekker overzichtelijk ook vooral. Het is niet anders met deze tomatenrisotto met chorizo.

De dag dat ik dit recept maakte was het koud en regenachtig en op zulke dagen heb ik altijd behoefte aan stevig comfortfood. Geen frisse citroenrisotto dus maar een risottogerecht met een hele volle smaak.

Mocht je daarnaar op zoek zijn dan zit je met deze tomatenrisotto met chorizo zeker goed. Licht pittig, súper romig en lekker stoer.

tomatenrisotto met chorizo

Risotto recept

Van risotto recepten vind je al héél veel variaties op Ohmyfoodness en zoals ik al zei: ze zijn allemaal favoriet. Ieder risotto recept dat ik maak is lekker. Komt ook omdat ik altijd dezelfde bereidingswijze hanteer hoor.

Normaal gesproken wordt een risotto recept onder andere gemaakt met een scheut wijn, maar persoonlijk laat ik dit altijd weg. Vooral ook omdat er kinderen mee eten. Voel je vrij om aan deze tomatenrisotto met chorizo een scheut rode wijn toe te voegen als je dat lekker vindt.

Wat je ook vaak in een risotto recept ziet is dat er constant geroerd moet worden, maar dat hoeft eigenlijk helemaal niet. Ik roer de rijst altijd een keer door nadat ik een lepel van de bouillon heb toegevoegd en daarna doe ik dat pas weer als ik zie dat de bouillon bijna is opgenomen.

Betekent wel dat je een beetje in de buurt moet blijven van de pan, want je wilt natuurlijk niet dat de risotto droog kookt en aanbakt. Maar je kunt op z’n minst tussendoor de tafel nog even dekken. En da’s toch handig!

Als je het jezelf helemaal makkelijk wilt en niet bij de pan wil blijven staan, dan vind je deze risotto uit de oven misschien een leuk idee.

Ga terug naar alle risotto recepten

Tomatenrisotto

Om de tomatensmaak goed door te laten komen in de tomatenrisotto heb ik gebruik gemaakt van tomatenpuree, cherrytomaatjes en een blik tomatenblokjes. Mocht je de smaak nog niet intens genoeg vinden, dan kun je ervoor kiezen om een deel van de bouillon (ongeveer 250 ml) te vervangen door gezeefde tomaten.

Ook is het lekker om deze tomatenrisotto na het koken nog een keer te garneren met geroosterde cherrytomaatjes.

Stel nou dat je wat meer groenten aan deze risotto zou willen toevoegen, dan zou ik deze er persoonlijk bij serveren in plaats van echt door de chorizo heen te doen. Gegrilde groenten zijn natuurlijk altijd goed. Courgette en aubergine vind ik persoonlijk een goede keuze, maar ook gegrilde paprika kan hartstikke prima.

Of serveer de tomatenrisotto met een lekkere salade erbij, op basis van rucola bijvoorbeeld. Houd de salade verder vooral zo simpel mogelijk, het moet natuurlijk wel blijven draaien om de risotto zelf.

tomatenrisotto

Chorizo kopen

Als ik een recept maak met chorizo dan krijg ik heel vaak de vraag: ja, maar welke chorizo gebruik je dan? Chorizo kopen kun je in vrijwel iedere supermarkt. Ik gebruik negen van de tien keer de gedroogde variant van de worst.

Kies vooral voor de chorizo die jij lekker vindt! Je hebt pittige varianten, varianten met extra veel knoflook… Ze zijn eigenlijk allemaal geschikt voor dit risotto recept.

Wil je liever verse chorizo, denk hierbij aan een braadworstje, dan kun je de chorizo kopen bij onder andere Crisp en BBQuality. Belangrijk is wel dat je de worstjes dan van te voren in plakjes snijd en dit laat meebakken met de ui en knoflook in het begin. Ook zou je ervoor kunnen kiezen om van de verse worst alleen de vulling te gebruiken. Snijd dan aan één kant een stukje van de worst af en knijp de vulling er vervolgens uit. Dit kun je rul bakken en zorgt voor onwijs veel smaak aan de risotto!

En mocht je nou helemaal niet van de chorizo zijn, gebruik dan salami of goed gekruid vegetarisch worstje!

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

chorizo kopen
3.88 van 98 stemmen

Tomatenrisotto met chorizo

Al jaren een favoriet recept van jullie: tomatenrisotto met chorizo. En ik snap het, het is namelijk echt ultiem comfort food! Ook zeer geliefd bij mijn kinderen.
Porties3 personen
Moeilijkheidsgraad gemiddeld
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 45 minuten
Hoelang te bewaren Bij voorkeur direct opeten

Ingrediënten

  • 200 gr chorizo grof gesneden
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 el tomatenpuree
  • 100 gr cherrytomaatjes gehalveerd
  • 200 gr risottorijst
  • 1 blik tomatenblokjes 400 gr
  • 1 L groentebouillon tegen de kook aan
  • 100 gr mascarpone
  • verse basilicum naar smaak
  • Parmezaanse kaas naar smaak

Instructies

  • Doe de chorizo samen met de ui en de knoflook in een droge pan, de chorizo geeft voldoende vet vrij. Bak het geheel aan tot de ui glazig wordt.
  • Voeg de tomatenpuree en de cherrytomaatjes toe. Bak dit twee minuten mee voordat je de rijst toevoegt.
  • Bak de rijst al omscheppend mee tot de korrels glazig worden. Doe dan de tomatenblokjes en een eerste soeplepel van de groentebouillon bij de rijst in de pan. Laat de rijst de bouillon zoveel mogelijk opnemen voordat je weer een nieuwe lepel toevoegt. Herhaal dit tot de bouillon op is of de rijst helemaal gaar is.
  • Roer de mascarpone en verse basilicum door de risotto. Verwarm het geheel tot de mascarpone gesmolten is.
  • Serveer de tomatenrisotto met geraspte Parmezaanse kaas.
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: chorizo, rijstgerecht, risotto, risottorecept, tomatenrisotto

Join the Conversation

  1. Malou | Blonde Blossom says:

    Ik word echt zo blij van alles wat jij maakt. Deze risotto ziet er echt overheerlijk en goddelijk uit, superlekker ook om tomaat en chorizo te combineren. Ik kan me voorstellen dat het heel lekker romig en pittig is, ik ga het snel eens maken. Malou x

    1. Elsemieke says:

      Ik heb dit recept gemaakt uit het Slowcooker kookboek. 1,5 uur gegaard op Low zoals beschreven. Alleen is de risotto nog helemaal niet gaar en is de saus nog heel waterig! Moet ik de deksel er de volgende keer af laten? Of moet de risotto langer dan beschreven?

      1. Wat langer erin laten als de rijst nog niet gaar is.

      2. Deze reactie had ik eerder moeten lezen haha! Hier hetzelfde verhaal. Vanochtend alles klaargemaakt, vanwege haast keuze op de slowcooker zodat het vanavond mooi op tijd klaar zou zijn. Nu was de korrel nog hard en helemaal niet gaar. Ook de tomaatjes nog hard (kids willen die zacht). Inmiddels staat hij al een halfuur extra op high en nog niet gaar.. even gecheckt op website, maar kan de fout ook niet vinden. Misschien verschil in gebruikte slowcooker in het boek? Al zou het resultaat dan niet extreem mogen afwijken, of kan dat wel? Nu maar later eten vanavond hij ziet er mega lekker uit en ruikt wel goed!

  2. Sandra says:

    OMG! Het water loopt me uit de mond! Dit lijkt me echt super lekker! Ga m dit weekend denk ik maken

  3. lekker gerecht zeg gaan we proberen!!! is dit gerecht ook van te voren te maken en moment superbe te verhitten?

  4. Christine says:

    Recept twee van vandaag: lekker! Weer een succesje

  5. Ik heb het pas gemaakt en vond het echt heeeerlijk! Ik wil het van de week weer maken maar dan eens in de oven proberen omdat dat makkelijker is als je eters over de vloer hebt. Kan dat ook of moet je het gerecht dan aanpassen?

    1. Sabine Author says:

      Dan moet je het gerecht wel iets aanpassen, zie hier instructies voor risotto uit de oven: https://www.ohmyfoodness.nl/omf-kookt/diner-omf-eet/risotto-oven-prei-en-spek

  6. Wat een heerlijk recept! Vandaag gemaakt voor mijn huisgenootjes en we hebben genoten!

  7. Skrölan says:

    Ik heb het voor mijn vriend gemaakt (die totaal geen fan is van risotto) maar dit vindt hij echt een topgerechtje! Wordt zeker nogmaals gemaakt! :)

  8. Goddelijk, zelfs de kleuter van 4 heeft gesmuld! Thnx!

  9. Cindy says:

    Superlekker! Komt op ons favorieten lijstje hier! Echt comfortfood

  10. Marije says:

    Laatst al voor vriendinnen gemaakt die het erg lekker vanavond maar vanavond wil ik het maken voor een vegetarisch vriendin van mij. Zou je de chorizo gewoon weglaten of kan ik nog ergens mee vervangen?

    Alvast bedankt!

    1. Sabine Author says:

      Je kunt de chorizo sowieso weglaten, maar wellicht is het lekker om te vervangen voor geroosterde paprika.

    2. Celeste says:

      As we speak aan het maken met een plant based ‘chorizo worst’ recept gevolgd en wat extra stukjes in een los pannetje, want ik had teveel! Ben benieuwd.

      1. Maria says:

        Oh ik zoek ook een vegetarisch alternatief. Welke heb jij precies gebruikt en was het lekker?

  11. Jasmijn says:

    Wat is dit een goddelijk gerecht
    Samen met mijn dochtertje enorm. Gesmuld vanavond!

  12. Paulien says:

    Ik heb dit gerecht gemaakt met rapido risotto en een blikje groente extra. Lekker en snel, mijn favoriete combinatie! Bedankt voor dit toprecept!

  13. Yvonne says:

    Wat een heerlijk recept!! Dit recept gaan we zeker nog een keer maken!

  14. Stefhan says:

    Gebruik je dun gesneden chorizo of haal je een hele worst?

    1. Sabine Author says:

      Ik haal een hele worst en snijd deze in reepjes.

  15. Yvonne says:

    Dit is een super lekker recept!! Kinderen zeiden meteen dat ik het nog een keer moet gaan maken, zo lekker vonden ze het!!

    1. Sabine Author says:

      Ah wat fijn!

  16. FANTASTISCH

  17. Shanna says:

    Heerlijk recept!! heb t al een paar keer gemaakt voor m’n ouders en m’n broer en kreeg alleen maar goede reacties!

    1. Sabine Author says:

      Wat fijn!

  18. Maarten says:

    Het is alleen jammer dat het zo lekker is dat je er toch weer teveel van gaat eten.

    1. Sabine Author says:

      Hahaha!

  19. Mirjam says:

    Ik kreeg dit lekkere recept getipt om te maken met mijn net aangeschafte Crockpot Express multicooker. Moet ik het recept hierop aanpassen qua hoeveelheden?

    1. Sabine Author says:

      Nee, je kunt dezelfde hoeveelheden aanhouden.

      1. Mirjam says:

        Na 12 min op risotto stand was de risotto mooi gaar, maar wel nog heel erg vloeibaar, risotto soep zeg maar. Ik denk dat ik volgende keer wel minder bouillon moet doen dan 1 liter.

      2. Sabine Author says:

        Aaah dat is jammer! Ja, dan heb je inderdaad minder bouillon nodig, waarschijnlijk door de tomaten. Je wil wel zorgen dat de rijst onderstaat dus even kijken hoe je met 500ml uitkomt.

      3. Mirjam says:

        Hij was overigens enorm lekker!!
        Heb m op saute stand wat laten inkoken en met de mascarpone werd het ook al wat dikker. We hebben gelukkig wel genoten van het gerecht. Dank voor je tips!

      4. Sabine Author says:

        Blij om te horen!

    2. Saskia says:

      Mirjam heb je hem al een keer met minder bouillon gemaakt? En zo ja hoeveel heb je gebruikt?
      Ik wil hem morgen ook graag in de crockpot maken maar twijfel over de hoeveelheid bouillon.

      1. Cindy says:

        Met 500 ml is hij goed. Afgelopen week gemaakt en heerlijk gegeten

  20. Wytske says:

    Verrassend, zalig! We hebben er allemaal van genoten en gaan dit zeker vaker eten. Heb je een tip voor een lactose vrije vervanging van de mascarpone? Ik heb geen idee wat ik dan kan gebruiken voor een goed en smakelijk resultaat.

  21. Heeeeerlijk! Dit is echt een van onze favorieten, ik serveer hem voortaan op een bedje van rucola, zo komen alle smaken nóg meer tot hun recht.

    1. Sabine Author says:

      Goed idee, ik vind rucola er ook altijd erg lekker bij.

  22. In mijn instantpot gemaakt voor 4 personen. Heb 2 eetlepels tomatenpuree gebruikt en 200 gram tomaatjes. Flinke scheut rode wijn en blik tomaten en 1 liter bouillon zoals hierboven en 250 gram mascarpone (anders houd ik een restje over ) en 400 gram rijst op 10 min HP. Nog wat rucola erbij was echt super lekker, dank je wel voor dit recept

  23. Kan ik van deze risotto ook de voedingswaarden ergens vinden?

    1. Sabine Author says:

      Nee, dan zul je een voedingswaardencalculator moeten googelen en zelf het recept invullen.

      1. Bedankt voor de snelle respons!

  24. Boy, Jeroen en Zino says:

    Super lekker zelfs ons blaag Stiegertje van 4 heeft lekker gegeten!!

    1. Sabine Author says:

      Yes, super fijn!

  25. Sam Kraak says:

    Ik heb de chorizoworst vervangen door merquezworstjes: superlekker!!

    1. Sabine Author says:

      Hmm, goede vervanging!

  26. Frank van Lieshout says:

    Hallo Sabine, dankjewel voor dit recept. Ga ik nog heel vaak maken. Ben er zelfs ‘snachts voor uit mijn bed gekomen. Ik ben ook een risotto fan en dank je hartelijk voor dit geweldige recept.

  27. Doe je geen kaas door deze risotto? Dat geeft toch net de romige textuur?

    1. Sabine Author says:

      Jawel, 100 gram mascarpone en Parmezaan naar smaak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close