Hachee uit de slowcooker is mijn favoriete gerecht voor de koude maanden. Zodra de herfst begint en de dagen korter worden, krijg ik meteen zin in stoofgerechten die je huis vullen met de geur van langzaam gegaard vlees. Ik ben echt gemaakt voor de lente en de zomer. Serieus, ik ben veel vrolijker, voel me fitter en heb de behoefte om gezond te leven. Ik kijk dan ook nooit heel erg uit naar de herfst en de winter, op de feestdagen na. Maar, wat ik wel altijd een fijne bijkomstigheid vind van de koudere seizoenen, is dat het weer tijd wordt voor winterse gerechten. Je weet wel, van die gerechten die uren staan te pruttelen en je huis vullen met heerlijke geuren. Zo ook mijn moeders hachee. Echt, ik ben hier dol op! De zachte stukjes vlees, de rijke smaak van uien en kruiden, en dat allemaal geserveerd met een flinke schep aardappelpuree of stamppot… het is ultiem comfort food voor mij.
Een klein minpuntje aan dit gerecht is echter dat het uren op het gasfornuis moet staan en dat je er best wat aandacht aan moet besteden. Vooral het vlees goed in de gaten houden, zodat het niet aanbakt, kan een uitdaging zijn. Prima voor in het weekend, maar op een drukke doordeweekse dag heb ik daar echt geen tijd voor. Het zou toch veel handiger zijn als het wat minder werk zou kosten? En daar komt hachee uit de slowcooker om de hoek kijken! I-de-aal!
Waarom de slowcooker ideaal is voor hachee
Gelukkig is daar de slowcooker! Deze keukengadget is echt een uitkomst voor iedereen die houdt van makkelijk, maar wel lekker en voedzaam wil eten. Ik heb een aantal apparaten van Russell & Hobbs, waaronder de slowcooker en die kan ik je aanraden als je nog op zoek bent naar een slowcooker. Hachee uit de slowcooker is minstens net zo smaakvol als de traditionele versie van het fornuis, maar het kost je veel minder moeite. Je gooit in de ochtend alle ingrediënten in de slowcooker, zet ‘m aan, en aan het eind van de dag heb je een perfecte maaltijd klaar. Geen omkijken naar en toch hetzelfde resultaat: heerlijk malse stukjes vlees en een rijke saus vol smaak.
Wat ik zo fijn vind aan hachee uit de slowcooker, is dat je echt bijna geen werk hebt aan je gerecht. Het enige wat je hoeft te doen is het vlees aanbraden (als je die extra smaaklaag wil, want eerlijk is eerlijk, dat doet wel iets voor je gerecht) en de uien fruiten. Daarna kun je alles in de slowcooker doen, de deksel erop zetten en de slowcooker doet de rest. Je hoeft je geen zorgen te maken dat het vlees te droog wordt of dat de saus aanbrandt, want de slowcooker houdt de temperatuur perfect constant.
Hachee maken op doordeweekse dagen
Normaal gesproken is hachee iets wat ik alleen in het weekend zou maken, omdat het zo lang duurt om te bereiden. Maar met de slowcooker kan ik het gerust op een doordeweekse dag maken. In de ochtend, voor ik naar mijn werk ga, doe ik alle ingrediënten in de slowcooker, stel ik ‘m in op de lage stand en acht uur later is het diner klaar. Ik hoef alleen nog maar even te roeren, misschien wat extra kruiden toe te voegen en ik kan aan tafel.
Het fijne is ook dat je hachee uit de slowcooker goed kunt bewaren. Heb je restjes over? Die kun je makkelijk invriezen of in de koelkast bewaren voor de volgende dag. De smaken trekken zelfs nog beter in wanneer je het een dag laat staan, dus eigenlijk is het de tweede dag nóg lekkerder! Dat is toch ideaal voor als je het druk hebt en toch lekker wilt eten.
Variaties op traditionele hachee
Hoewel de klassieke hachee natuurlijk heerlijk is zoals hij is, kun je in de slowcooker ook eindeloos variëren met dit gerecht. Wil je een keer wat anders? Voeg dan bijvoorbeeld eens een beetje appelstroop toe voor een zoetere smaak, of wat rode wijn voor een diepere, vollere saus. Ook kun je variëren met de groenten. Voeg bijvoorbeeld wat wortels toe voor een extra bite, of gebruik zoete aardappel in plaats van gewone aardappels. Alles kan, zolang de basis maar goed is: mals vlees, een smaakvolle saus en natuurlijk lekker veel uien.
Tips voor de perfecte hachee uit de slowcooker:
- Gebruik sukadelappen of riblappen: Deze soorten rundvlees zijn perfect voor de slowcooker. Ze worden heerlijk mals als ze lang garen, en geven ook nog eens veel smaak aan je saus.
- Afbakken van het vlees: Hoewel het niet strikt noodzakelijk is, raad ik je wel aan om het vlees even aan te bakken voordat je het in de slowcooker doet. Dit zorgt voor extra smaak en een mooi bruin kleurtje.
- Kies de juiste uien: Gebruik voor de traditionele smaak van hachee uit de slowcooker gele uien. Deze hebben een milde smaak die perfect past bij de rest van het gerecht.
- Laat het tijd nemen: Hachee uit de slowcooker is echt een gerecht dat je niet moet haasten. Door het vlees langzaam te garen op een lage temperatuur, krijg je de meest malse resultaten. Stel je slowcooker dus in op de lage stand en geef het de tijd die het nodig heeft.
Conclusie: hachee uit de slowcooker is een must-try
Als je net als ik dol bent op hachee, maar geen zin hebt om uren in de keuken te staan, dan moet je echt eens proberen om hachee uit de slowcooker te maken. Het is een geweldige manier om van een klassiek gerecht te genieten zonder al het gedoe. Het vlees wordt boterzacht, de saus heerlijk vol van smaak, en het enige wat jij hoeft te doen is de slowcooker aanzetten. Makkelijker kan haast niet, toch? Probeer het zelf eens en ik weet zeker dat je net zo enthousiast zult zijn als ik!
Wat heb je nodig? (2 – 3 personen)
- 500 gram riblappen
- 500 gram ui
- 1 runderbouillonblokje
- 3 gedroogde laurierblaadjes
- 5 kruidnagels
- 1 theelepel natuurazijn
- 250 milliliter kokend water
- hacheekruiden
1. Snijd de riblappen in blokjes van ongeveer 1,5/2 centimeter groot en kruid ze royaal met de hacheekruiden.
2. Snijd de ui in halve ringen en doe deze samen met de vleesblokjes in de slowcooker.
3. Los het runderbouillonblokje op in het water.
4. Doe de kruidenagelen, laurierblaadjes en het azijn bij het vlees in de slowcooker.
5. Schenk de runderbouillon over het vlees en doe de deksel op de pan.
6. Gaar de hachee 8 uur op standje Low tot het vlees bijna uit elkaar valt.
Ik heb al heel lang geen hachee meer gegeten. Mijn moeder maakte het vroeger wel eens.
Hachee <3 Ik heb al veel variaties geprobeerd maar vind mijn eigen hachee nog steeds het lekkerste :p Hij lijkt wel op de jouwe, alleen gebruik ik geen hacheekruiden en geen kruidnagel!
Oh, kruidnagels zijn voor mij echt onmisbaar in de hachee!
ik heb het gemaakt maar de uien zijn na 10 uur in de coocker nog niet zacht dus volgende keer toch eerst de uien maar bakken
Dat is echt heel vreemd! Uien zouden zelfs in de slowcooker heel snel zacht moeten worden.
Mijn oma maakte dit vroeger
altijd maar wel helemaal op ‘haar’ manier. Zonder kruidnagel, met peperkoek (op het laatst om te binden) en ze bakte de uien apart tot ze donkerbruin zagen.Bouillon gebruikte ze niet.Grappig hoe iedereen zijn eigen versie maakt.Komende winter ga ik maar eens hachee maken op
oma’s manier, jeugdsentiment.
Ik maak hachee bijna hetzelfde, alleen zonder de hacheekruiden (die lijken me overbodig als je al laurier, bouillon en kruidnagel gebruikt?) en met een paar extra gedroogde rode pepertjes (piri piri van de toko). Ook gebruik ik geen azijn maar appelstroop voor het zuurtje. Aan het eind doe ik er of ontbijtkoek of maizena bij om het te binden. Ik hou van hachee, zowel met hutspot als bij de patat of in een ovenschotel als jachtschotel.
Laat jij je slowcooker gewoon aanstaan als je naar je werk gaat? Ik wil er nl. ook een kopen maar weet niet of ik hem dan gewoon aan kan zetten als ik naar m’n werk ga.
Ja hoor, dat kan prima! Er komt geen vuur, hitte of gas aan te pas dus er kan vrij weinig gebeuren.
Hoe groot is jouw slowcooker? Heb er net een aangeschaft en dit lijkt me een mooi recept om mee te beginnen.
Iets groter dan 2 liter!
Kun je ook de aardappels mee ‘koken’ in de slowcooker? Lijkt mij helemaal ideaal. Mijn slowcooker is 6,5 liter, dus ruimte zat
Ik heb met het mengsel 4 paprika’s kunnen vullen ipv 2, ze staan nu in de slowcooker!
Dank voor dit slowcooker recept. Ik heb gisteren je recept uitgeprobeerd met wat eigen aanpassingen. Het was zeker voor herhaling vatbaar.
Bedankt voor t recept! Heb t nu in de crockpot staan…
zondag wil ik graag dit recept proberen me slowcooker komt morgen binnen :)
ik ga alles door de helft doen omdat ik het alleen eet moet het dan net zolang erin of korter ?
Ik zou proberen te voorkomen om ingrediënten te halveren, een slowcooker werkt namelijk op z’n best als de pot goed vol zit. Mocht je de mogelijkheid hebben dan zou ik een deel van de hachee invriezen na het bereiden, dat kan namelijk prima!
Ik heb sinds gister een slowcooker van 2.5 liter. Is deze groot genoeg om jouw recepten voor 4 personen te volgen?
Ik denk dat dat wel moet lukken. En slowcooker mag wel goed vol zitten.
Ik heb het vlees en de uien verdubbeld maar de rest toegevoegd zoals in jouw recept. Een halve liter bouillon leek me wel erg veel. Het moet nog drie uur maar het smaakt al heerlijk.
Ik heb geen ontbijtkoek in huis. Wat kan je dan gebruiken?
Een boterham besmeerd met mosterd is er ook lekker bij.
Staat hier nu lekker te pruttelen.
Een lekker en simpel recept.
Dank voor het delen
Ik wil je graag vragen welke hacheekruiden gebruikt en hoeveel doe je erbij.