OMF Fit Challenge update #1

De kop is eraf! Week #1 van de OMF Fit Challenge zit erop, tijd voor de allereerste update. In het vorige artikel heb ik mijn plannen en doelstellingen met jullie besproken en vanaf nu zal ik jullie hier iedere week (in ieder geval in juli) over updaten. In overleg met coach Tobias heb ik afgesproken niet iedere week te gaan wegen en/of meten. Over een periode van twee weken zijn resultaten namelijk beter meetbaar en bovendien zorgt het voor een kleinere kans op stilstand, iets waar ik bijzonder slecht mee om kan gaan. Aangezien ik me hier wel in kon vinden houden jullie de tweede metingen dus nog tegoed, maar vandaag kan ik jullie uiteraard al wel wat vertellen over de veranderingen die ik nu al merk en de dingen die ik heb gegeten. Ik geloof dat jullie vooral benieuwd zijn naar dat laatste, dus bereid je voor op een aantal foodfoto’s!

Positieve punten

Ik kreeg van iemand op Facebook de opmerking dat het jammer is dat ik ‘lekker’ associeer met slecht en tja, ergens snap ik die opmerking wel. Begrijp me niet verkeerd hoor, ik kan oprecht genieten van gezond eten maar als je een salade en een stuk chocolade voor me zet, draait mijn dit-vind-ik-echt-lekker-radar toch echt vele malen sneller bij het stuk chocolade. Om voor echt een kickstart te zorgen heb ik mezelf dan ook opgelegd dat ik deze maand niet van dat soort lekkere dingen mag eten. Ik ben namelijk zo iemand die geen mate kan houden. Geef me een stukje chocolade en ik wil de hele reep. Niet handig, zeker niet als je een Fit Challenge wilt doen. Vandaar dat ik me dit soort lekkers dan maar even helemaal verbied en in de eerste week is dat hartstikke goed gegaan.

Wat me ook is meegevallen is het variëren met gezond eten. Als me wordt opgelegd/ik mezelf opgeleg dat ik niet zoveel koolhydraten mag eten en vooral moet letten op de versheid van ingrediënten die ik gebruik, krijg ik toch een soort van beklemmend gevoel. Maar mijn pasta dan? En een beetje fastfood op z’n tijd kan toch ook geen kwaad? Hoe kan ik nou eindeloos variëren met salades? Maar eerlijk? We hebben onwijs lekker gegeten afgelopen week. Totaal niet saai en iedere dag hebben we echt iets anders gegeten. Zelfs met lunches is het me gelukt. Top dus, lekker zo doorgaan Sab.

Dit vond ik lastig

Oef, wat had ik er moeite mee om de nieuwste afleveringen van Masterchef Australia te zien. Die desserts, hompen chocolade, lekkere kazen oh, oh, oh. Ik appte tijdens een aflevering met vriendinnetje Nanda dat Masterchef Australia echt niet goed is voor de lekkere trek. Zij deed braaf haar thuisworkout, ik liep naar de koelkast om een appeltje te pakken. Handig voor de balans vonden we. Dat was wel even moeilijk hoor, ik merkte dat ik enorme cravings had naar iets lekkers. En dat terwijl ik er helemaal geen moeite mee had om over lekker (slecht) eten te praten. Het daadwerkelijk zien van dat eten had een heel ander effect.

Dit laatste merkte ik ook toen Tim een droge worst naar binnen werkte die we op de markt hadden gehaald. Ik ben gék op droge worst maar diep van binnen vind ik het veel te vet. Tim vroeg heel lief of hij voor mij ook iets (gezonds) moest maken maar dit wees ik af. Het duurde echter nog geen vijf minuten of ik liep naar de koelkast om wat augurkjes in plakjes ham te wikkelen want hem zoiets lekkers zien eten was toch wel lastig.

Ook een grote uitdaging: het opnemen van video’s. Ik word afgebrand op YouTube (geen grapje) als ik mijn gekookte gerechten niet proef aan het einde van een video. En natuurlijk kan ik kiezen om uitsluitend super healthy gerechten te delen, maar ‘slechte’ video’s doen het doorgaans beter. Ik heb mezelf moeten dwingen om het afgelopen week bij één hapje van het gerecht te houden. En dat was best lastig kan ik je vertellen. Maar het is gelukt.

Wat eet ik dan zoal?

Heel veel eigenlijk, en ook heel verschillend! Wat ik ’s avonds eet kunnen jullie natuurlijk al in mijn eetoverzichten zien op zondag, vandaar dat ik hier wat dieper in zal gaan op lunches en snacks. Ik noem bewust geen ontbijt want ik ontbijt eerlijk gezegd iedere ochtend met hetzelfde. Ik heb nooit zo’n trek ’s ochtends dus ik ontbijt altijd met een shake. Deze maak ik van ongezoete amandelmelk, banaan, rood fruit en havermout. Zo’n shake zorgt ervoor dat ik tot de lunch vol zit. Ideaal dus! Mijn eetschema op een dag ziet er een beetje zo uit:

07.30 uur: ontbijt
13:00 uur: lunch
14.30 uur: snack
17.30 uur: diner
20.00 uur: snack

Met mijn lunches probeer ik zoveel mogelijk te variëren. Ik vind salades het lekkerst en ook het makkelijkst. Zeker couscoussalade! Deze maak ik de avond van te voren al zodat ik ’s middags alleen maar een bakje hoef te pakken. Ook ideaal voor Tim, hij kan dan ook een bakje salade meenemen naar het werk. Verder blijf ik het lekker vinden om ’s middags (ook) warm te eten dus dat doe ik regelmatig. Hieronder een aantal voorbeelden van mijn lunches.

lunch_zaterdag

Zaterdag: gekookte groene asperges met rozemarijn-knoflookolie en een gegrilde kippenbout van de markt.

lunch_maandag

Maandag: leftover rijstsalade van zondag. Nu met gerookte zalm in plaats van kalkoen en avocado.

lunch_woensdag

Woensdag: omelet van 1 ei + 2 eiwitten met paprika, ui, ham en kiemgroenten.

lunch_donderdag

Donderdag: salade van Vivian! Met veldsla, Spaanse ham, appel, komkommer, geitenkaas en honing.

En snacks? Ik ‘snack’ twee keer per dag. Tussen de lunch en het avondeten en vervolgens nog een keer ’s avonds. Op de dagen dat ik ’s avonds train is mijn avondsnack een proteïneshake. Grass Fed Whey, dus zonder meuk erin. Verder eet ik veel fruit maar ik heb afgelopen week ook wel eens een handje pistachenootjes gepakt of wat augurkjes in ham gerold. Ik heb de suiker (nog) niet gemist afgelopen week!

En hoe ging het met sporten?

Met Tobias heb ik afgesproken dat ik iedere week een keertje extra bij hem kom trainen. Dit brengt het totaal aantal personal trainingen per week op drie. Aangezien ik mezelf als doel had gesteld om minimaal vier keer per week te trainen, betekent dit dat ik nog minimaal een keer moet CrossFitten in de week. Dat is prima te doen. De afgelopen week heb ik getraind op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag (vanochtend). Ik moet wel zeggen dat ik gisteren blij was even niet te hoeven. Lekker een avondje op de bank tussendoor is toch ook wel heel fijn. Ik vond de workouts van maandag t/m woensdag ook best heftig dus ik merkte dat mijn lijf er ook wel aan toe was. Hieronder de workouts, voor de liefhebbers.

Maandag 4 juli
personal training
10 rondes van:
4 x de slee trekken (over wat? 4/5 meter?) met 100 kg
4 x farmer walk met 40 kg
15x kettlebell swings met 16 kg
6x air squats (om de ronde in verband met mijn knie)
5x push ups

Dinsdag 5 juli
personal training (krachttraining)
4×8 ‘row’: 10, 20, 20, 25 kg
4×8 shoulder press (links + rechts): 15, 15, 15, 20 kg
4×8 sumo deadlift high pull: 20, 24, 24, 24 kg
4×8 deadlift: 50, 50, 55, 55 kg

Woensdag 6 juli
CrossFit
5 rondes voor tijd:
600 meter roeien
30 kettlebell swings – 20kg
30 ring rows

Vrijdag 8 juli
personal training
40 minuten lang:
10 kettlebell swings – 16 kg
10 situps
10 kettlebell cleans – 16 kg
10 ring rows
5 pushups

Nog belangrijker: hoe voelde ik me?

Best ok eigenlijk! Ik had zaterdag (de tweede dag van de challenge) wat lichte hoofdpijn de hele dag maar dit had ik eigenlijk ook wel verwacht. Ik was ietwat slapjes en gauw moe ’s avonds en ik merkte vooral tijdens mijn workouts dat ik best even moest wennen aan dat nieuwe eetpatroon.

Wel merkte ik dat ik ontzéttend productief was afgelopen week. Mijn motivatie om te werken was ontzettend hoog en ik kreeg onwijs veel gedaan op een dag. Ik denk alleen dat het te vroeg is om te zeggen of dat aan deze Fit challenge ligt of niet.

En verder: nog lekker gemotiveerd. Hoewel ik vorige week zei dat afvallen niet mijn doel op zich is, heb ik mezelf inmiddels toch een eerste doel gesteld voor 31 december 2016. Ondanks dat deze OMF Fit Challenge in principe is aangekondigd voor de maand juli, is het wel de bedoeling dat ik hem (al dan niet een beetje aangepast) na deze maand blijf volhouden.

Aandachtspunten voor aankomende week

Heel lastig om te zeggen omdat ik natuurlijk niet in cijfers weet hoe het is gegaan. Maar op basis van mijn gevoel: lekker zo doorgaan chick! 

Join the Conversation

 1. Margot says:

  Leuk om te lezen en wat fijn dat je zo meteen zo goed begonnen bent!

 2. Vivian says:

  Lekker zo doorgaan chick!

 3. Esther says:

  Goed bezig!! Maar eeehhh …. ik zit al een half uur te googlen op waar is het nieuwste seizoen Masterchef Australia te zien. Nog niet op Nederlandse tv toch?

  1. Sabine Author says:

   Nee, klopt! Ik volg het ‘live’ met Australië samen en download steeds iedere aflevering.

 4. Een super start dus, fijn om te lezen dat het zo goed gegaan is afgelopen week. Ik moet nodig ook wat aan mijn figuur en beweging doen en dit helpt wel ter inspiratie.

 5. Simone | Simone's Kitchen says:

  Ha, wat grappig.. Blijkt nou toch dat we allebei met een personal trainer aan de slag zijn sinds kort.. :) En ik lees hierboven al het antwoord maar ik dacht echt..’waaaatttt?? Heb ik nou de nieuwe Masterchef Australie gemist?? Gelukkig dus niet. Anyway, succes met je fit challenge!

  1. Sabine Author says:

   Haha, ik train alweer een halfjaar met personal trainer ;) Nu alleen nog net iets intensiever.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close