Mijn juli maand: de OMF Fit Challenge!

Ik liep er al een paar weken mee in mijn hoofd: ik wil weer een challenge doen. Op OMF hebben we al eens een twee weken vegan challenge gedaan en ik heb al eens een Paleo challenge gedaan. Maar ik wilde iets anders: iets dat écht uitdagend is, iets experimenteels en iets dat niet op hetzelfde moment door een andere blogger wordt gedaan. Halverwege juni hakte ik de knoop door en nu is het zo ver: deze maand (juli) gaat de bezem door het huis en door mijn lijf: ik ga van start met de OMF Fit Challenge. Klinkt heel afgezaagd, is het hopelijk niet. Omdat het vandaag 1 juli is, de officiële startdatum van deze challenge leg ik jullie met liefde uit wat ik deze maand ga doen.

Het idee erachter

Het idee achter de OMF Fit Challenge is niet dat ik wil afvallen of een fitgirl wil worden. Als je OMF al wat langer volgt weet je dat ik al jaren kamp met een steeds terugkerende knie-blessure. Heel irritant allemaal, maar op dit moment is alles onder controle en train ik met personal trainer Tobias heel doelgericht. Het herstel verloopt heel goed en ik kan onwijs veel weer doen. Hardlopen is iets dat ik helaas nooit meer zal kunnen, maar daar heb ik best vrede mee. Gemiddeld sport ik zo’n drie à vier keer per week, iets dat (zeker met een baan als foodblogger) helemaal niet verkeerd is denk ik. Ik hou van sporten, merk dat ik onwijs onrustig word als ik het ‘moet’ overslaan en mijn trainingen zijn de enige momenten in de week waarop ik mijn hoofd kan leegmaken. Omdat ik merk hoe fysiek, maar zeker ook mentaal fit ik word door het sporten en het nuttigen goede voeding heb ik besloten het nu écht een keer goed in de gaten te houden. Welk effect heeft een gezonde voeding nou eigenlijk op mij, buiten het feit om dat je er van af valt, en voel ik me in zo’n week waarin ik veel sport en gezond eet nou echt beter en energieker? Uit dit idee is de OMF Fit Challenge ontstaan. De maand juli staat in het teken van goed eten en veel sporten. Het is een persoonlijk experiment waarin ik jullie mee ga nemen.

Naast het feit dat ik er vanuit ga dat mijn fysieke gesteldheid in deze maand enorm gaat verbeteren, ben ik voornamelijk benieuwd hoe mijn mentale gesteldheid zich ontwikkeld. De afgelopen maanden (eigenlijk jaren) zijn ontiegelijk druk geweest en ik merk dat mijn hoofd continu vol zit en soms bijna overstroomt. Geen fijn gevoel. Af en toe voelt deze baan namelijk teveel als een moetje, terwijl het uit hobby is ontstaan en dit het nog steeds is. Aangezien juli een maand is die vaak iets rustiger is, leek dit me de perfecte timing. Even ‘opladen’, soort van dan want ik ga natuurlijk niet op vakantie.

Mijn regels

Zo’n Fit Challenge gaat met een aantal regels gepaard die ik mezelf heb opgelegd. Ik wil het maximale uit deze maand halen zodat ik goed kan zien wat voor een effect deze maatregelen hebben op mijn fysieke en mentale gesteldheid. De voornaamste regels:

 • Er wordt minimaal vier keer per week gesport. Of dit nou CrossFit, personal training, krachttraining of conditietraining is maakt niet uit. Minimaal vier keer is de regel. Geen uitzondering!
 • De weg die mijn eten af legt van land naar mijn bord moet zo kort mogelijk zijn. Dus: geen prefab producten, enkel verse groenten, vers vlees en verse vis. De producten dienen zo min mogelijk bewerkt te zijn. Dit betekent dus ook: geen vleeswaren en geen brood.
 • Suikerinname wordt zoveel mogelijk beperkt. Fruit ga ik niet laten staan maar chocolade, ijs, koekjes en andere guilty pleasures zijn deze maand even uit den boze.

Wat betekent dit voor OhMyFoodness.nl?

Voor OhMyFoodness.nl betekent dit helemaal niet zoveel. Er is best wel wat vooruit gewerkt dus jullie zullen in de maand juli regelmatig nog lekkere (slechte) dingen voorbij zien komen. Daarnaast is Vivian natuurlijk ook lekker aan het knallen met haar recepten, dus die zullen ook gewoon voorbij blijven komen. Wel ga ik jullie iedere week op de hoogte houden van mijn vorderingen. Hoe gaat het me af, welke veranderingen merk ik en wat eet ik nou eigenlijk op een dag. Deze wekelijkse updates zullen vanaf nu in de hele maand juli op vrijdagmiddag worden gepubliceerd. Wel gaat OMF’s Eetoverzicht er natuurlijk iets anders uit zien op zondagmiddag, maar dit zal voornamelijk inhoudelijk zijn.

Op social media zal ik ook af en toe updaten. Deze updates kun je bijhouden/vinden onder de hashtag #omffitchallenge. Mocht je het leuk vinden om deze maand (deels) met me mee te doen, deel dan ook jouw updates via die hashtag!

Meten = weten!

Hoewel ik mentale veranderingen waarschijnlijk snel genoeg merk, is het voor mij lastiger om fysieke veranderingen bij te houden. Aangezien ik natuurlijk ook benieuwd ben hoe mijn lijf veranderd deze maand, heb ik meetmomenten met Tobias ingepland waardoor we het verloop kunnen bijhouden. Dingen als mijn exacte vetpercentage en mijn gewicht ga ik niet delen (er zijn dingen die gewoon privé moeten blijven vind ik), maar wel gaan vanaf vandaag de tellers lopen! Ieder stukje dat meetbaar is aan mijn lijf gaat gemeten worden en in iedere wekelijkse update gaat de teller (hopelijk) omlaag of in het ergste geval omhoog. We beginnen met alles op nul, dus stel dat ik in de eerste week een halve kilo af val, dan zal er bij gewicht volgende week -0,5 komen te staan. Ik heb geen doel voor het einde van deze maand omdat ik de druk niet (nog) meer wil opvoeren. It comes as it goes.

OMF Fit Challenge na 0 weken:

Gewicht: 0
Vetpercentage: 0
Omtrek buik: 0
Omtrek heupen: 0
Omtrek bovenbeen: 0
Omtrek bovenarm: 0

Dus, that’s it! Ik moet zeggen dat ik extreem gemotiveerd ben maar dat ik het ergens ook een ontzettende uitdaging vind. Ik heb natuurlijk niet voor niets een Guilty Pleasures kookboek gemaakt en aangezien er deze maand twee verjaardagen, shoots voor het nieuwe boek en een bezoek aan het Lepeltje Lepeltje foodfestival op de planning staan, zal ik af en toe vast tegen dingen aanlopen die moeilijk zijn. Maar laten we wel heel eerlijk wezen, het gaat natuurlijk maar om vier weken en dat moet toch best vol te houden zijn? We gaan het zien in ieder geval.

Tot volgende week! 

Join the Conversation

 1. Margot says:

  Wat een mooie challenge! Succes en ik ben benieuwd naar je updates!

 2. Saskia says:

  Leuk idee!! De zomer is perfect om gezond te eten.. Als het warm is, is een salade geen straf! Jammer dat het weer nog niet echt meewerkt…

 3. Tobias says:

  You got this! Aan je motivatie ligt het niet! De rest komt vanzelf :). Tot maandag!

 4. Jessica says:

  Leuk dat je deze challenge aan gaat! Je klinkt super gemotiveerd dus moet goed komen :) ik blijf het volgen :)

 5. Wat super leuk dat je een challenge gaat doen. Als je echt iets wil dan kun je het hoe dan ook!

 6. Sofie says:

  Ik ben benieuwd hoe het voor jou zal zijn! Ik ga uiteraard niet mee doen (je weet wel waarom ;) ), maar ik steun je en lees in stilte gewoon lekker mee verder :-). Succes!

 7. Jaimyskitchen says:

  succes Sabine, ben erg benieuwd naar wat je allemaal gaat eten :)

 8. Heel veel succes! Ik denk dat je haalbare doelen hebt gesteld voor jezelf en dat je er daarom een succes van gaat maken.

  Ik ga niet meedoen maar had al wel voor ik dit artikel las me voorgenomen om meer te sporten (ik wandel al wel heel veel) en wat gewicht te verliezen maar zonder te veel concessies te doen aan mijn maaltijd.

  Ik kijk met belangstelling uit naar je vorderingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close