Nostalgie: drinken van vroeger

Drie weken geleden plaatste ik een nostalgie artikel over snoep van vroeger. Daar kwamen zóveel leuke reacties op dat ik heb besloten er maar een reeks van te maken. Na snoepgoed kan natuurlijk het drinken van vroeger niet achterblijven want ook dat is de laatste jaren flink veranderd. Ik laat je vandaag zien welke drankjes populair waren toen ik klein was, wellicht herken jij er ook een aantal. Anders dan met het snoep van vroeger zijn de meeste drankjes nu ook nog verkrijgbaar. Weliswaar in een gerestylde versie, maar toch. Het is er!

wickyWicky
Wie kent Wicky niet? Ik kreeg dit altijd mee naar school voor tijdens de ochtendpauze. Wicky had je in de smaken appel en sinaasappel toen ik echt klein was. Later kwam daar aardbei en fruits bij, de blauwe verpakking. Inmiddels heb je ook framboos en roodfruit geloof ik en zijn de verpakkingen gemoderniseerd. Ik weet nog wel dat mijn moeder en ik van Wicky nog wel eens ijsjes gingen maken. We goten het drinken dan in een plasticbekertje, staken er een ijsstokje in en een dag later had je Wicky ijs. Zo cool! Ik denk niet dat ik het mierzoete drinken nu nog lekker zou vinden, ik heb het dan ook al jaren niet gehad.

raak kindercolaRaak Kindercola
Vroeger lustte ik geen prik en daarom dronk ik nooit frisdrank en zeker geen cola. Cola drink ik nu overigens nog niet, ik vind het zo smerig. In ieder geval was er voor degenen die geen fan waren van prik Raak Kindercola. Van die rode plastic flesjes met print, kun je het je nog herinneren? Raak Kindercola bevat geen cafeïne, fosforzuur, kleurstoffen of kunstmatige zoetstoffen en bevat daarnaast beduidend minder suiker dan de reguliere cola. Nog belangrijker voor mij was dat het veel minder koolzuur bevatte. Overigens ben ik nooit fan geweest van Kindercola (het blijft cola), maar ik weet nog dat het er was.

taksiTaksi
Van Taksi was ik helemaal geen fan vroeger maar mijn vriendinnetje des te meer. Altijd als ze kwam spelen hadden we Taksi in huis, liters dronk ze ervan. De verpakkingen van de mierzoete fruitdrank zijn totaal niet meer te vergelijken met hoe ze vroeger waren, maar het drankje is nog wel steeds verkrijgbaar. In twee of drie verschillende smaken geloof ik. Van de vroegere verpakkingen kon ik helaas geen afbeelding vinden.

lessiniLessini
Toen ik iets ouder was dronken mijn moeder en ik altijd Lessini in de zomer. Het was gewoon aanmaaklimonade die je in verschillende smaken kon krijgen, maar wij namen altijd de citroen variant. Een klein beetje Lessini met een flinke scheut ijskoudwater en vervolgens de rest opvullen met heel veel ijsklontjes. Ik zou dit nu ook nog wel lekker vinden. In de zomer als het echt warm is haal ik namelijk nog altijd aanmaaklimonade mee in de smaak citroen. Dit gaat dan in een grote kan met water en veel ijsblokjes zodat we het altijd koud uit de koelkast kunnen pakken. Niets is lekkerder dan dit in de zomer. De afbeelding hierboven laat de nieuwe verpakkingen zien, ook hiervan was van de oude verpakkingen helaas geen goede afbeelding te vinden.

limondaineLimondaine
Ik moet eigenlijk Chaudfontaine zeggen want zo heette dit drankje vroeger nog voordat deze naam enkel toegekend mocht worden aan het mineraalwater. Limondaine is vandaag de dag nog steeds verkrijgbaar maar het is er al jaren. Ook dit dronken mijn moeder en ik geregeld in warme zomers, wederom met een flinke lading ijsklontjes. Limondaine is wat mij betreft net zo verfrissend als aanmaaklimonade in de smaak citroen, alleen doe je met een fles Limondaine veel minder zuinig. Het is namelijk een kant-en-klaar drankje. Maar wel erg lekker!

Meer kan ik er eigenlijk niet herinneren… Als kind dronk ik altijd hetzelfde eigenlijk (nu nog trouwens) dus er zijn niet tientallen drankjes die mij bij zijn gebleven.

Wat dronk jij altijd toen je klein was?

Join the Conversation

 1. Roxanne says:

  Kindercola! Dat vond ik altijd zo enorm lekker en het was altijd een feestje als dat in huis was. Verder werd er toen geloof ik wel veel (groene) ranja gedronken. Even denken hoor….de kant en klare milkshakes met een rietje waren ook erg in trek :D

 2. Sandra says:

  Het drankje uit mijn jeugd is toch wel Fristi. Hele sloten vol dronk ik daar van. Ik was er zo verslaafd aan dat mijn ouders niet wisten wat ze aan moesten met me toen we in Engeland waren en er geen Fristi was. Toen vroeg ik of ze niet even naar huis konden rijden voor Fristi, haha

  1. Sabine Author says:

   Haha wauw, een extreme Fristi verslaving dus ;)

 3. Lisette says:

  Punica in de grote glazen flessen, en Tjolk aardbei!

  1. Marita says:

   Dacht ik ook meteen aan! Punica en Tjolk!! Met het aapje, konijn en beer!

 4. Lydia says:

  Check, check, check . . . hier zitten een hoop herinneringen aan voor mij. :) Zo had mijn oma (die al tien jaar geleden overleden is) altijd die kindercola voor me. Hela hola kindercola!
  En de vernieuwde verpakking van Taksi is echt afschuwelijk. Vroeger was dat zo’n mooie illustratie van een jungle met apen, als ik het me goed herinner. Gericht op kinderen die dat mierzoete drankje graag drinken. Dit gelikte design lijkt me meer gericht op volwassenen – en die lusten het echt niet meer.

  Alleen Wicky heb ik nooit mee naar school gekregen. Zo te horen heb ik iets gemist in mijn jeugd. :P

  1. Marita says:

   Euh hallo, hier een Taksi liefhebber!! :)
   Taksi Tropical, té lekker!!!

 5. Danielle says:

  Leuk om hier weer aan herinnerd te worden! Taksi dronk ik vroeger heel veel en je had altijd van die winacties dat je punten van de pakken kon sparen en dan een cadeautje kon uitzoeken. Nu hoef ik het echt niet meer.
  Wicky daar in tegen neem ik nog steeds mee als ik naar school ga (gewoon HBO haha) of naar het werk. Lekker makkelijk!

 6. Corina says:

  Ik ben een stuk ouder dan jij. De tijd dat limonadesiroop er in drie kleuren was. Rood, oranje en groen en ik kan me verder herinneren dat er Tjolk kwam. Melkdrankjes in de smaken chocoladr, vanaan en aardbei, vond ik geweldig maar kreeg ik bijna nooit.

 7. Brenda says:

  Taxi staat hier serieus nog altijd in de koelkast. Een van de weinige ‘frisdranken’ die we allebei drinken ;-)

 8. Lara M says:

  Die taksi verpakkingen van vroeger daar stond geloof ik een krokodil op met een jungle achtergrond als ik het goed heb, zo leuk! Veel leuker als de verpakking van nu!
  Hier nog een oude taksi reclame:

  https://www.youtube.com/watch?v=Os-Iqw15cSQ

  1. Sabine Author says:

   Klopt, de oude Taksi verpakkingen hadden inderdaad een jungle print. Veel leuker als je het mij vraagt!

 9. Smilla says:

  Ik vind deze artikelen zo leuk, ik ben zelf 14 maar ik herken de kindercola wij hadden die vroeger altijd op feestjes. Dan kreeg iedereen een flesje en daar zette m’n moeder dan een naam op, zo leuk!

 10. Eline says:

  Haha leuk, ik dronk vroeger zoveel yoghi dat ik het nu vet smerig vind haha :P

 11. Moniek says:

  Jaaaa kindercola kreeg ik altijd op feestjes! En ik was ook gek van Fristi, Yogho Yogho (er loopt een engerd in het bos, van die reclame haha xD) en Chocomel.

 12. Claudia says:

  ja Wicky! Dat dronken we al toen ze nog maar 2 smaken hadden ofzo, en super simpele verpakking en alleen bij de Hoogvliet verkrijgbaar xD En Taksi natuurlijk. En eentje die je niet hebt: Punica! Vroeger zat dat in van die grote glazen flessen, en ik kan me nog goed herinneren dat mijn zus en ik een keer alleen thuis waren en per ongeluk zo’n fles hadden laten vallen.. daarna had mijn moeder het nooit meer gekocht! Maar volgens mij verkopen ze ze nu niet meer in glazen flessen.

 13. Simone says:

  Koude limondaine lemon, het allerlekkerste op een warme zomer dag!

 14. Sandra Faling says:

  Wat een leuke verhalen over drankherinneringen. In mijn tijd, klinkt zo lang geleden, word in juni 45 jaar ;-), dronk ik vaker Yogho Yogho, de kers was mijn favoriet! En bij oma altijd Droste’s cacao, heerlijk in zo’n bijpassende kop. Mooie herinneringen. Ik heb dit weekend Taxi gekocht om eens te proberen na enkele pos. verhalen van enkelen op deze site. Eens proeven ;-). Ik ben nu gek op kokoswater van de Weense arts dr. Martins, heel gezond en verfrissend. Een big hit in Amerika en vast ook in Europa.

 15. Laura says:

  Ik drink nog steeds graag Taksi Tropical (zonder suiker) :)

 16. Cynthia says:

  Heel soms mocht ik bij mijn oma een half blikje Shandy.
  Afgelopen weekeind proefde ik de nieuwe Amstel Radler, het eerste waar ik aan dacht was Shandy. grappig om gelijk die smaak te herkennen.

 17. veganordie says:

  fristi? oftewel luizenbloed…!
  weet wat je eet/drinkt..!

  mensen word wakker en check ALLE e-nummers…
  e-nummers worden goedgekeurd en daardoor vertrouwen mensen het blindelings maar kijk voor de gein eens wat je binnenkrijgt.
  e-nummers die in bepaalde landen streng verboden zijn worden hier in europa gewoon goedgekeurd.
  veel “vegetarische” producten zijn niet eens echt vegetarisch, helaas.

  teveel mensen zijn gebrainwashed door media en vertrouwen teveel in de overheid.
  WORD WAKKER.

 18. Janneke says:

  Drie jaar later…. heeft iemand enig idee waar Roosvicee Lessini te koop is?

  1. Sabine Author says:

   Volgens mij is het niet meer verkrijgbaar :(

 19. Leidy says:

  Wij dronken in ons gezin op een gegeven Shandy.
  Die zie ik niet in het rijtje staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close