Multicooker vs slowcooker – wat is het verschil?

#partner

I.s.m. Russell Hobbs

Al sinds ik het eerste recept voor de multicooker deelde op Ohmyfoodness, krijg ik wekelijks de vraag: wát moet ik nou kiezen? Een multicooker of een slowcooker? Die keuze is niet zo 1, 2, 3 gemaakt en dat snap ik! Zeker nu dergelijke keukenapparaten echt door het dak gaan qua populariteit, wordt de keuze alleen maar groter. En daarmee de keuzestress ook.

Leek mij een goed idee om de verschillen tussen beide apparaten eens duidelijk aan je uit te leggen.

In dit artikel deel ik ook direct een aantal fijne suggesties voor apparaten.

wat is een multicooker
Toscaanse kip uit de slowcooker

Wat is een slowcooker?

Laten we beginnen met een slowcooker. Dat dit een populair apparaat in mijn keuken is hoef ik niet meer uit te leggen toch? Ik werk niet voor niets aan een kookboek, specifiek voor dit apparaat!

Enfin, de naam verklapt het al een beetje: in een slowcooker gaar je gerechten op lage temperatuur, gedurende langere tijd. Het is bij uitstek geschikt voor soepen en stoofschotels, maar ik zal je in het Slowcookerboek straks ook laten zien dat je er werkelijk alles in kunt klaarmaken.

Het grote voordeel van een slowcooker is dat je de ingrediënten in de pot doet, de pot vervolgens aanzet en het hele apparaat verder met rust kunt laten.

Verbruik slowcooker

Ondanks dat slowcookers uren aanstaan, verbruiken ze weinig energie. Momenteel zijn de energiekosten natuurlijk torenhoog, maar dan nog verbruikt een slowcooker gemiddeld zo’n 0,7kwH in acht uur tijd. Da’s nog te overzien hè?

Als ik mijn verbruik bekijk op het moment dat mijn slowcookers de hele dag aan staan, zie ik ook duidelijk een minder hoge piek in verbruik dan wanneer ik de inductieplaat aanzet.

Soorten slowcookers

Slowcookers zijn er in alle soorten en maten. De een is ontzettend eenvoudig en budgetproof, terwijl een ander weer heel uitgebreid is en meerdere functies heeft.

Ik zet een paar slowcookers voor je op een rij. Variërend van de absolute basis tot de wat uitgebreidere variant.

Russell Hobbs Chalkboard 3.5 Liter

Een wat kleinere slowcooker die perfect is als je niet al te grote gerechten klaar wilt maken. Grote stukken vlees zul je er niet in kwijt kunnen, maar het is een prima slowcooker voor kleinere hoeveelheden stoofschotel en soepen. Qua inhoud moet je denken aan gerechten voor 3-4 personen.

De slowcooker heeft 3 warmtestanden (low, high en warm houden) maar bevat geen timer. Het model heeft een draaiknop waarmee stand 1 (Low) staat voor 8-10 uur en stand 2 (High) 4-5 uur duurt. Mocht je hiervan af willen wijken dan zul je dus zelf, via je telefoon bijvoorbeeld, de tijd bij moeten houden.

Als je wilt experimenteren met een slowcooker is dit een goed opstapje.

Ook is het een lekker compact apparaat en daarmee ideaal voor kleine keukens. Bovendien: door zijn matzwarte kleur en krijtboard finish (waarop je kunt schrijven wat er in de pot zit bijvoorbeeld, zo handig!) is het ook nog eens een knap apparaat en kun je hem dus rustig op je aanrecht laten staan.

Russell Hobbs MaxiCook 6 liter Searing slowcooker

Qua inhoud een stuk groter dan de slowcooker hierboven en met een bijkomend voordeel: de MaxiCook Searing slowcooker geeft je de mogelijkheid om je de ingrediënten aan te braden in de speciale binnenpan. De pan kun je zo op het gas- of elektrische fornuis plaatsen. Heel handig!

Hoewel het aanbraden van ingrediënten zeker geen must is als je kookt met een slowcooker, kan het wel degelijk het eindresultaat beïnvloeden. Vlees aanbraden zorgt bijvoorbeeld voor een betere/lekkerdere smaak.

Ook zijn er gerechten die het beste gegaard worden op lage temperatuur, gedurende 2,5 – 3 uur. Deze tijd is nét iets te kort om ui en knoflook door en door te garen. Bij zulke gerechten is het dus fijn om de knoflook en de ui eerst aan te braden.

Ook fijn: de slowcooker heeft een timer waarmee je kunt kiezen voor uitgestelde start. Dat is handig als je ’s ochtends de deur uit moet voor werk en je de slowcooker pas om 13.00u wil laten starten bijvoorbeeld.

Russell Hobbs Sous Vide Slowcooker

Ok, strikt genomen zou je in het geval van dit apparaat al kunnen spreken van een multicooker omdat je, naast slowcooken, ook sous vide kunt koken. Maar je gaat zometeen zien dat een echte multicooker nét iets meer kan.

Als je regelmatig kookt voor grotere groepen mensen of toe bent aan een grotere slowcooker, dan zit je met deze goed. Met een pan van maar liefst 6,5 liter kook je in één keer voor minimaal 6 personen. Ook bijzonder handig als je een vriezer voorraad wil aanleggen.

Deze slowcooker heeft bovendien een ingebouwde thermometer die de temperatuur van het vlees kan meten. Zodra de gewenste temperatuur is bereikt, schakelt de slowcooker over op warmhoudstand.

Slowcooker recepten

Het is nog heel even wachten tot september tot mijn slowcookerboek verschijnt. Maar gelukkig hebben we hier op OMF al meerdere slowcooker recepten gedeeld. Je vindt ze allemaal op onze slowcooker recepten pagina.

wat is een slowcooker
Plakkerig buikspek uit de slowcooker

Wat is een multicooker?

Goed. Nu we de slowcooker hebben behandeld gaan we over naar de multicooker. Ook daar doet de naam het al een beetje verklappen: je kunt met een multicooker méér doen dan alleen slowcooken.

Soorten multicookers

Multicookers zijn er in verschillende uitvoeringen maar allemaal hebben ze de overeenkomst dat het in feite meerdere apparaten in een zijn.

Vrijwel alle multicookers bevatten een slowcookerprogramma waarmee je gerechten dus op lage temperatuur, gedurende een langere tijd kunt garen.

Daarnaast hebben de apparaten vaak voorgeprogrammeerde programma’s waarmee je heel eenvoudig soepen of rijst kunt koken of zelfs yoghurt kunt bereiden.

Er bestaan multicookers die naast een slowcookstand ook een snelkookstand hebben waarmee onder hoge druk gedurende (zeer) korte tijd gerechten kunnen worden gegaard. En dan zijn er ook nog multicookers die een luchtfrituur-stand hebben. Dan heb je dus een slowcooker en Airfryer in één. Hoe perfect is dat!

Ik zet er weer even een paar voor je op een rij!

Russell Hobbs Good-to-go Multicooker

Met de Russell Hobbs Good-to-go Multicooker heb je direct een multicooker te pakken waarbij je meerdere apparaten in één hebt. Je kunt er vrijwel alles mee maken. De cooker beschikt namelijk over 8(!) kookfuncties: Schroeien, Braden, Sous-vide, Sudderen, Stomen, Rijst en Pasta, Koken en Warmhouden.

Russell Hobbs Satisfry Air & Grill

Dan één van de tofste multicookers die op dit moment verkrijgbaar zijn. De Russell Hobbs Satisfry Air & Grill is namelijk een multicooker met diverse standen waaronder een slowcook-stand EN een Airfryer-stand. Mocht je op het punt staan om een Airfryer en slowcooker te kopen of juist met ruimtegebruik in jouw keuken zitten, dan is dit je apparaat!

Ik ben ‘m op dit moment nog uitgebreid aan het testen en een review gaat zeker volgen, maar ik kan alvast verklappen dat ik héél blij ben met deze nieuwste toevoeging in mijn keuken.

Multicooker vs slowcooker – wat moet ik dan kiezen?

Maar dan natuurlijk de hamvraag: wáár moet je voor kiezen?

Dat is dus een beetje afhankelijk van je wensen. Als je compleet bleu bent en uitsluitend wilt experimenteren met slowcooken, dan raad ik je aan om te beginnen met een slowcooker en dan te starten met een van de goedkoopste modellen. Ik weet zeker dat die je al snel zullen overtuigen.

Bovendien zijn slowcookers vaak ook een stukje kleiner in formaat dan multicookers waardoor ze wat makkelijker op te bergen zijn. Handig voor kleine huishoudens en keukens.

Moet je nog beginnen met het aanleggen van je keuken stash of ben je al bekend met het fenomeen slowcooken en wil je meer, dan is een multicooker echt een toevoeging voor je keuken. Met één apparaat kun je véél kanten op. En zeker de Satisfry Air & Grill is dan heel fijn omdat dit je simpelweg ook de kosten van een losse Airfryer bespaart.

Multicookers zijn over het algemeen wel wat duurder dan slowcooker, dus als je op budget zit is dat ook iets om rekening mee te houden. Hoewel je dan natuurlijk wel meerdere apparaten in een in huis hebt.

slowcooker recepten
Chocolade-pindakaascake uit de slowcooker

Join the Conversation

  1. Petra says:

    Hallo Sabine,
    Dank je wel voor de duidelijke uitleg over het verschil tussen de slowcooker en multicooker.
    Mijn oude slowcooker kan niet veel dus ben ik op zoek naar ee; andere. Het is dat ik pas geleden al een Airfryer heb gekocht anders zou ik voor de Satisfry Air & Grill gaan. Nu ga ik waarschijnlijk voor de Russell Hobbs MaxiCook 6 liter Searing slowcooker.

    1. Dat is ook een hele goede keuze! Eenvoudige slowcooker die z’n werk heel goed doet. Maak er zelf ook heel veel gebruik van!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close