Muha… wat? Muhammara. Ik moest even googelen hoe ik het moest uitspreken, maar dat blijkt zoiets als ‘HmmMara’ te zijn? Ik weet het nog steeds niet precies maar wat ik wél weet, is dat het een ongelofelijk lekkere dip is. Muhammara wordt gemaakt op basis van gegrilde paprika’s en walnoten. Het is een soort tomatenpesto maar dan meer gekruid, ik denk dat je het daarmee het beste kunt vergelijken. Als je een hakmolentje hebt ben je zo klaar, zeker als je daarbij heel stiekem ook nog gegrilde paprika’s uit pot gebruikt.
De smaak van muhammara is een beetje lastig omschrijven. Het is héél anders dan hummus of tomatenpesto. Het is een beetje rokerig door de gegrilde paprika’s, hartig door de walnoten, licht zoet door de granaatappelstroop en ook heel kruidig. Ik vond het zelf erg lekker om te eten op een stukje stokbrood, maar Libanees flatbread of je eigen gemaakte flatbread gaat er ook hartstikke goed bij. Serveer er wat geroosterde walnoten, tomaatjes en druiven bij en je hebt een heerlijk klein borrelplankje.
Muhammara kun je overigens prima bewaren. Stop het in een luchtdicht bakje en schenk er een laagje olie overheen, dan blijft en zeker een dag of 4 – 5 goed in de koelkast.
Muhammara
Benodigdheden
- hakmolentje, foodprocessor of vijzel
Ingrediënten
- 2 geroosterde paprika's uit pot - niet uitgelekt!
- 50 g walnoten - licht geroosterd
- 4 el paneermeel
- 3 teentjes knoflook
- 1 el citroensap
- 1 el granaatappelstroop
- 1/2 tl komijnpoeder
- 1/2 tl korianderpoeder
- 1/2 tl paprikapoeder
- peper en zout
Instructies
- Doe alle ingrediënten bij elkaar in het hakmolentje en maal fijn tot een textuur die jij lekker vindt. Ik hou de muhammara altijd nog een beetje grof.
- Voeg eventueel meer olie (bijv. olijfolie) toe als de ingrediënten te droog zijn.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.