Mijn KitchenAid Classic Mixer (JA ECHT!)

FDegenen die mij al wat langer volgen weten dat ik járenlang een KitchenAid mixer op mijn wishlist had staan. Ik heb zelfs een heel artikel aan het apparaat gewijd, zo verliefd was ik er al op voordat ik hem zelfs ook maar had getest. Van alle keukenmerken die er zijn is KitchenAid mijn favoriet. Ik gebruik al maanden met veel plezier de foodprocessor en op mijn wensenlijstje staat ook nog een goede staafmixer. Ik geef toe dat de apparaten duur zijn in de aanschaf maar ze zijn het dubbel en dwars waard. De kwaliteit is ontzettend goed en hierdoor gaan de producten ook lang mee. Wanneer je eenmaal een KitchenAid product hebt aangeschaft kun je er járen mee vooruit. Sinds kort mag ik me dan eindelijk de trotse eigenaar van een KitchenAid Mixer noemen. KitchenAid stuurde mij een prachtig wit exemplaar van de KitchenAid Classic toe en sindsdien heeft het apparaat al herhaaldelijk de show gestolen in mijn kookvideo’s en heb ik er ontelbare beslagjes en degen mee klaargemaakt. De hoogste tijd voor een ode aan mijn KitchenAid Classic Mixer <3

De KitchenAid Classic

KitchenAid Classic

KitchenAid Classic

En dit is ‘em dan, mijn parel en het mooiste apparaat dat op dit moment op mijn aanrechtblad pronkt. De KitchenAid Artisan is wellicht iets meer bekend dan de KitchenAid Classic en hoewel de Artisan beschikbaar is in meerdere kleuren, vind ik deze Classic absoluut net zo goed de moeite waard. Het grote verschil tussen beide apparaten zit hem in de prijs: de KitchenAid Artisan is doorgaans verkrijgbaar voor € 549 – € 599 terwijl je voor de Classic ongeveer € 399 betaalt. Nogal een verschil!

Is het enige verschil dan echt de prijs? Nou nee. De motor van de Artisan is sterker (300 watt tegenover 275 watt van de Classic) en de mengkom is groter (4,8 liter tegenover 4,2 liter van de Classic). Bij normaal gebruik zul je het verschil in de motor niet merken maar mocht je fervent broodbakker zijn en veel stevig/taai deeg klaarmaken is een krachtige motor wel welkom. Het verschil in grootte van de mengkom is wat mij betreft te verwaarlozen en zeker het prijsverschil niet waard. Alle accessoires en mengkommen die geschikt zijn voor de Artisan zijn namelijk ook op de Classic te gebruiken dus mocht je graag een grotere mengkom willen dan kun je deze net zo goed los kopen. Het is dus aan jou of je bereid bent om € 200 meer te betalen voor een krachtigere motor of niet.

De KitchenAid Classic wordt standaard geleverd met een aantal accessoires. De roestvrijstalen mengkom van 4,28 liter is vaatwasserbestendig en groot genoeg voor meerdere recepten. Daarnaast wordt de mixer geleverd met een platte menghaak, een kneedhaak en een draadgarde. Alle haken zijn gemaakt van stevig materiaal en makkelijk schoon te maken. Zelf gebruik ik de platte menghaak en de draadgarde het meest. Bij stevig deeg is de kneedhaak onmisbaar.

Voordat ik de KitchenAid Classic kreeg gebruikte ik eerst een standmixer die ik voor € 60 kocht bij Aldi. Voor beginnende thuiskoks/-bakkers is dit een prima opstapje. De motor is weliswaar een stuk minder krachtig maar ook met een goedkope standmixer kun je prima eiwitten stijfkloppen of een basis koekdeeg maken. Gebruik je de mixer zoals ik meerdere malen per week en gebruik je hem voor diverse doeleinden dan is de KitchenAid Classic of Artisan echt de investering wel waard.

Onmisbare accessoires

Een van de hoofdredenen dat een KitchenAid Mixer zo hoog op mijn lijstje stond was het feit dat je de mixer uit kunt breiden met diverse accessoires en hem zo kunt veranderen in een totaal ander apparaat. Zo zijn er pasta-opzetstukken waardoor je de mixer ineens transformeert in een pastamachine waarmee je zelf in een handomdraai verse pasta kunt maken. Je begrijpt dat deze nog hoog op mijn lijstje staat. Maar er zijn veel meer accessoires verkrijgbaar. Denk bijvoorbeeld aan een gehaktmolen, een ijsmaker (wil ik!) of een citruspers. Je kunt het zo gek niet bedenken.

Voor de KitchenAid Mixer zijn echter ook nog een aantal kleinere accessoires verkrijgbaar die wat mij betreft echt onmisbaar zijn en die laat ik je hieronder zien.

KitchenAid Classic

Ik heb aan mijn mixer ondertussen twee extra accessoires mogen toevoegen: de Flex Edge Beater en de Glazen mengkom met een inhoud van 4,8 liter. Beide accessoires heb ik gekregen van fonQ.

KitchenAid Classic

Het aller-, allereerste accessoire dat je wat mij betreft direct zou moeten meebestellen wanneer je een KitchenAid Mixer koopt is de Flex Edge Beater. De Flex Edge Beater heeft exact dezelfde vorm als de platte menghaak die standaard bij de mixer wordt geleverd maar het grote verschil is dat er een pannenlikker aan de mixer is vastgemaakt. Tijdens het mengen schraapt de siliconen rand automatisch al het achterblijvende beslag van de randen af waardoor alle ingrediënten echt goed met elkaar gemengd worden. Zo hoef je de machine nooit meer stop te zetten om ingrediënten van de mengkom-randen af te schrapen. Zo handig! De prijs van de Flex Edge Beater verschilt nogal per (web)winkel, de prijzen liggen zo rond de € 29 – € 39.

KitchenAid Classic

Iets minder noodzakelijk maar voor mij in verband met het opnemen van video’s wel onmisbaar is de KitchenAid Glazen Mengkom met een inhoud van 4,8 liter. De mengkom is groter dan de standaard kom die wordt meegeleverd met de KitchenAid Classic en heeft naast een handvat ook een schenktuit. De kom is gemaakt van stevig glas en is voorzien van een maataanduiding waardoor je eenvoudig natte ingrediënten kunt toevoegen. Ik gebruik deze mengkom zelf heel graag wanneer ik de inhoud goed in de gaten moet houden – zodat deeg bijvoorbeeld niet gaat schiften of te ver mengt -. Groot pluspunt van deze mengkom is dat hij ook wordt geleverd met een siliconen deksel. Zo kun je de inhoud van de mengkom makkelijk afdekken en de kom met deksel en al in de koelkast plaatsen. Ook deze kom kan gewoon in de vaatwasser. De glazen mengkom is wel wat aan de prijzige kant maar wat mij betreft ook een onmisbare toevoeging voor mijn KitchenAid Mixer. De KitchenAid Glazen Mengkom is voor € 79,99 te bestellen bij fonQ.

Ik ben zo, zo, zó blij met mijn KitchenAid Classic. Ik laat de mixer gewoon standaard op het aanrecht staan want ik gebruik hem minimaal eens per week. Je kunt er alle kanten mee op en met de juiste accessoires bouw je de mixer in een handomdraai om tot een multifunctionele keukentool. Thanks KitchenAid voor dit prachtige cadeau.

Join the Conversation

 1. Margot says:

  Wat een mooi ding is het toch! Ik heb een rood exemplaar en ben er ook ontzettend blij mee. Die Flex Edge Beater staat nu op mijn wishlist!

 2. Sandra says:

  Ik heb onlangs de artisan kitchenaid gekocht, echt een tof machientje, toch een goede tip, zal die andere mixer ook eens gaan halen. De pasta maker wil ik ook zeer graag.

 3. Ellen says:

  Whaaaauw! Mijn droom toestel ;) Heel veel plezier ermee. Ik weet zeker dat er nu twee keer zo veel gebakken zal worden ;)

 4. Sieglinde says:

  Ik heb een gele artisan, wat een geweldig ding! Functie en esthetiek in één :) Ik heb het opzetstuk met de raspen, superhandig om bijvoorbeeld aardappelen in identieke flinterdunne schijfjes te snijden voor gratin dauphinois, of om grote hoeveelheden kaas te raspen. Gebruik ik echt heel vaak!

 5. nicole says:

  Ik heb een grijze artisan en kan/wil hem nooit meer missen. Ik heb de ijsmaker (het verschil met andere merken is echt enorm, het ijs is super), de pastamaker (ja alle twee de soorten) en de vleesmolen. En sinds vorige week van vriendlief de keukenmachine als onderdeel gekregen. Nog niet veel gebruikt maar dat komt zeker goed in de zomer. Het voordeel is de vele losse accessoires, zodat je maar een machine op je aanrecht hebt staan.

 6. Marloes says:

  Ik heb ook al regelmatig staan kwijlen bij de KitchenAid, haha! Nu is het voor mij sowieso nog geen optie om hem aan te schaffen (ik kan hem niet eens kwijt op mijn keukenblokje), maar hij staat zeker wel op de wensenlijst voor als ik ooit een eigen huisje met grotere keuken krijg!

 7. Ja prachtig zijn ze! :)

 8. Judith - myfoodblog.nl says:

  Wat is ‘ie toch mooi! Als ik een grotere keuken heb, is dit het eerste wat ik koop :-D

 9. Simone says:

  Jaaa! I love my Kitchen Aid… Ik heb ook de classic. Gekocht tijdens een stunt aanbieding in de Makro en heb hem inmiddels al een hele tijd. Die flex beater heb ik ook en ook – heel handig – een pasta attachment. Die kom staat nog op de lijst!

 10. Ik begrijp zo goed dat je hier ontzettend blij mee bent… deze baby staat bij mij ook zeker bovenaan op mijn wishlist. Hij is duur, maar het zeker waard. (Helaas heb ik er in mijn kleine keukentje nog geen plek voor en is het spaarprogramma nog bezig).
  Heel veel plezier ermee, maar dat zit wel goed denk ik!

 11. Roxanne says:

  Ik heb de Artisan mixer in Frambozenijs, kan niet meer zonder! De Flex Edge Beater lijkt me ook nog wel heel handig. En ijs kunnen maken en en en…. ;)

 12. Pauline Lap says:

  Ik heb de Artisan in crème kleur. Een plaatje op het aanrecht. Een machtig apparaat. Ik zou niet meer zonder kunnen. Ik gebruik hem meerdere keren per week. Echt SUPER! Helaas paste de ijsmachine niet in mijn vriezer :-(((. Eerst een grotere vriezer kopen dus.

 13. Ik heb ook de witte classic, en ook gekocht een jaar of 4 geleden tijdens een stunt bij de Makro.
  Ik gebruik hem heel vaak.
  Nu ben ik op zoek naar een glazen mengkom en de flex edge beater dus heel erg bedankt voor de info.
  Ik wist niet zeker of de artisan accesoires op de classic zouden passen.
  Die flex edge beater lijkt me geweldig en een glazen mengkom wil ik heel graag! Zo mooi.
  Jarig + moederdag, dat zal al vast een stukje in de goede richting gaan :)
  Mijn kitchenaid staat ook op het aanrecht, echt een juweel om te zien.

 14. Denise says:

  Hoi Sabine,

  Zojuist ook de Kitchenaid Classic besteld! Ben heel benieuwd! De flex edge beater lijkt me heel handig. Past die ook op de Classic, zonder de grote mengkom erbij te gebruiken?

  Bedankt!

  Groetjes Denise

 15. Echt een heel leuk ding!! Ik heb zelf de zwarte versie, nog veel plezier ermee.

 16. Tamara says:

  Vind het ook een tof ding hoor

 17. Silvia says:

  Hoi. Ik sta ook op het punt er eentje aan te schaffen, maar ik twijfel of ik voor de kunststof onderdelen of toch de RVS.onderdelen kies. Wat is jouw ervaring ?

  1. Sabine Author says:

   Ik zou voor RVS gaan, is echt steviger dan kunststof.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close