Mijn favoriete pannen voor op inductie

gesponsord

Inmiddels is het alweer ruim een half jaar geleden dat wij als gezinnetje in het huis kwamen te wonen waar we nu wonen. Ons eerste koophuis! Dit betekent dat het ook alweer ruim een half jaar geleden is dat ik overstapte van het koken op gas naar het koken op inductie. De meningen over het koken op inductie lopen uiteen, zelf zou ik inmiddels niet meer anders willen. Ik schreef er een poosje geleden al een heel artikel over. Helaas ging het overstappen niet helemaal zonder slag of stoot en moest ik halsoverkop nieuwe pannen aanschaffen, maar uiteindelijk ben ik nu veel blijer met de pannen die ik heb dan met degene waarmee ik op gas moest koken. Omdat steeds meer huishoudens overgaan op inductie-koken en ik me voor kan stellen dat jij ook door de bomen het bos niet meer ziet, zet ik vandaag mijn favoriete pannen voor op inductie voor je op een rij.

Pannen vervangen

Laat ik even vooropstellen dat het niet noodzakelijk hoeft te zijn om jouw ‘gas-pannen’ te vervangen als je overgaat op inductie. Het is een fabeltje dat pannen die voorheen op gas zijn gebruikt niet meer werken op inductie. Men zegt wel eens dat de bodem van pannen krom trekt door gas en dat ze hierdoor niet meer werken op inductie, maar dat is niet waar. Inductie verwarmt tot een aantal centimeter boven de daadwerkelijke warmtebron, dus krom of niet: maakt niet uit. Wat wel belangrijk is, is dat de bodem van de pan die je hebt magnetisch moet zijn, wil deze op inductie kunnen werken. Of de pan magnetisch is test je heen makkelijk door een koelkast- of ander magneetje te gebruiken: blijft ‘ie plakken aan de bodem van de pan, dan is de pan geschikt om mee te koken op inductie.

Op mijn kookpannen na heb ik vrijwel alle pannen moeten vervangen. De koekenpannen, wokpan en hapjespan die ik had werkten namelijk niet op inductie. Daar kwam ik pas achter toen ik het pannenkoekbeslag al had gemaakt en wilde gaan bakken, oeps.

kookpannen

Kookpannen

Laat ik dan maar direct met de kookpannen beginnen want die heb ik al het langst. Ik was geloof ik 18 toen ik van mijn ouders voor mijn verjaardag een pannenset kreeg, alvast voor de uitzet. Bij de Sola Fabriekswinkel gingen we op zoek naar goede pannen en ik kreeg er direct een hele bestekcassette bij. Beide cadeaus gebruik ik nog steeds en de pannen zijn groot favoriet. Ze blijven mooi, worden niet lelijk in de vaatwasser en werken zowel op inductie als gas, woohoo! Van de pannen heb ik drie formaten en een steelpan. De andere steelpan die je op de foto ziet is er een van Herman den Blijker. Ik geloof dat ik hem ooit bij een perspakket kreeg. Het fijne is dat dat steelpannetje even groot is als de steelpan en kleine pan van Sola, dus de deksels zijn onderling verwisselbaar.

braadpannen1

braadpannen2

Braadpannen

Topstukken uit mijn pannencollectie zijn toch wel de twee braadpannen van Le Creuset. Le Creuset is een van mijn favoriete merken aller tijden en dit zul je ook wel terugzien in dit artikel. De blauwe braadpan kreeg ik járen geleden cadeau van Le Creuset, toen zat ik met OMF nog in haar beginjaren – hij gaat dus al even mee. Ik heb de pan ontzettend veel gebruikt en ook heb je hem hier op de blog maar ook in mijn Guilty Pleasures Kookboek op foto’s voorbij zien komen.

De zwarte braadpan is nieuw in mijn collectie, gekregen van fonQ en ik vind hem werkelijk fantástisch. De braadpannen van Le Creuset zijn multi-inzetbaar; ik gebruik ze vooral voor het braden van vlees, gerechten uit de oven en het maken van bouillons of curries.

De stoof- en braadpannen van Le Creuset zijn verkrijgbaar in verschillende formaten en variëren in prijs van €144,99 tot €239,-.

koekenpannen

Koekenpannen

Lullig hoor, pannenkoeken willen bakken en dan koekenpannen hebben die ineens niet meer werken – haha. Die bewuste avond leende ik koekenpannen van mijn buurvrouw en zij gaf me twee pannen van Tefal mee. Ik vond ze súper fijn werken en besloot zelf ook te investeren in Tefal koekenpannen. Nu zijn er nogal wat verschillende varianten verkrijgbaar en ik besloot om niet te gaan voor het duurste van het duurste, maar ook niet de allergoedkoopste mee te nemen. Uiteindelijk werden het de Tefal Revelation Plus koekenpannen die ik kocht in twee verschillende formaten. De pannen beschikken over een anti-aanbaklaag waardoor de pannen makkelijk schoon te maken zijn, ik mik ze gewoon in de vaastwasser, en wat ik ook fijn vind is het handvat dat niet warm wordt.

De Revelation Plus koekenpannen zijn er in verschillende maten en variëren in prijs van €34,95 voor een pan van 22 cm doorsnee tot €48,95 voor 32 cm doorsnee.

wokpan

Wokpan

Van heel veel mensen kreeg ik de opmerking ‘maar je kunt toch helemaal niet wokken op een inductieplaat?’. Ergens heb je daar gelijk in, het idee van wokken is natuurlijk dat de pan rondom verhit wordt, onder andere door de gasvlammen die de pan ‘likken’, waardoor de pan zó heet wordt dat het eten lekker snel klaar is. Op die manier wokken kan op een inductieplaat alleen als je een speciale wokbrander hebt, maar die heb ik niet. Technisch goed wokken is op mijn inductieplaat dus wellicht iets lastiger, maar nog altijd gebruik ik mijn wokpan altijd voor Aziatische gerechten en vind ik het ook een hele fijne pan voor curries of andere gerechten die groot zijn in volume.

Mijn oude wokpan was een goedkope van Blokker geloof ik, maar omdat ik zó veel kook en ik de pan toch moest vervangen, besloot ik te investeren in de wokpan van Le Creuset. Met €97,- absoluut niet goedkoop, maar hij werkt top, kan in de vaatwasser en blijft fantastisch mooi.

hapjespan

Hapjespan

Ik geloof dat tegenwoordig niet iedereen meer beschikt over een hapjespan, maar ik kan absoluut niet zonder. Al sinds ik into het koken ben gebruik ik een hapjespan voor het maken van shakshuka, risotto en alle gerechten waarbij de deksel af en toe op de pan moet. Van alle pannen die ik heb zou ik mijn hapjespan echt niet willen missen, je kunt er zo ongelofelijk veel mee. En juist omdat ik hem zo veel en zo graag gebruik, besloot ik ook in deze pan te investeren toen ik erachter kwam dat mijn ouwetje gedoneerd moest worden aan iemand met een gasplaat. Verrassing, verrassing: ik kocht de hapjespan van Le Creuset. Voorzien van een mooie glazen deksel, lekker groot van formaat en twee blinkende handvaten… het is een mooie pan om te zien!

De hapjespan van Le Creuset wordt door hen zelf heel chique Les Forgées Sauteuse Provencale genoemd; hij is verkrijgbaar voor €99,-.

Alle bovenstaande pannen en pannensets zijn tegenwoordig verkrijgbaar bij fonQ. Je hoeft dus niet meer, zoals ik vroegâh, verschillende winkels langs om fijne pannen te vinden. T/m 23 september zijn er heel veel pannenacties in de webshop met hoge kortingen en leuke extraatjes. Mocht je dus nog een nieuwe pan nodig hebben, is dit het moment om er een te kopen.

Goed, behoorlijk wat pannen in één artikel maar ik kook natuurlijk ontzettend veel dus ik heb ook een aardige collectie. Sterker nog, niet al mijn pannen heb ik hierboven genoemd. Mijn pannen (en keukenapparaten trouwens) zijn voor mij wat een goede fles wijn voor een sommelier is, dus ik prijs me heel gelukkig met mijn stash. 

Wat zijn voor jou absoluut onmisbare pannen?

In samenwerking met fonQ

Join the Conversation

  1. Fijn artikel. Ik ben door een verhuizing 2 jaar geleden van gas op inductie overgegaan. Toen heb ik vrij goedkope pannen gekocht waar ik eigenlijk helemaal niet zo tevreden over ben. Een aantal ook al weggedaan. Ik heb dus zeker wat aan jouw tips. Zeker de Le Creuset pannen laten mijn hart toch echt wel wat sneller kloppen en ook naar de Tefal pannen ga ik eens uitkijken. Dankjewel.

  2. José Middelhuis says:

    Sabine binnenkort krijgen we een andere keuken dus ook inductie. Bedankt voor je artikel. Kunnen de pannen ook in de (stoom)oven zonder problemen? Groeten José

    1. Sabine Author says:

      Dat verschilt per pan. De kookpannen niet maar Le Creuset is ook geschikt voor in de oven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close