Mijn favoriete pakjes & zakjes

Je zult mij nooit horen zeggen dat ik alleen maar kook met kakelverse ingrediënten. Ik ben ook helemaal niet tegen het gebruik van pakjes en zakjes. Zoals met alles in het leven geloof ik heel erg in een goede balans: je kunt best eens een pakje of zakje gebruiken om mee te koken, zolang je het maar heel gauw ook weer lekker vers doet. E-nummers, suikers, toegevoegd zout, natuurlijk vind ik het jammer dat dit soort toevoegingen worden gedaan, maar is dat voor mij een reden om dan maar nooit meer een pakje te gebruiken. Nope. “Ieeel, maar het is toch veel lekkerder als je dingen vers maakt?” Misschien, maar soms kies ik gewoon liever voor gemak en heel eerlijk, ik vind sommige dingen simpelweg ook gewoon heel erg lekker. Om me af te zetten tegen alle gezondheidsfreaks en anti-pakjescampagnes zet ik vandaag lekker tegendraads mijn favoriete pakjes & zakjes op een rij. Dit is geen gesponsord artikel, geen advertorial, deze pakjes en zakjes gebruik ik zo heel af en toe gewoon. En als dat me dan een slechte foodblogger maakt, hetzij zo. Ik ben vast niet de enige die zo héél af en toe wel eens pakjes gebruikt.

MAGGI sauzen

De sauzen van MAGGI

Wij eten eigenlijk zelden echt sauzen bij ons eten, meestal komt het neer op jus of heeft het gerecht niet eens een saus nodig. Als ik de tijd heb maak ik het liefst zelf een champignonsaus, vooral ook omdat dit heel erg lekker is. Maar als ik bijna geen tijd heb en/of heel veel andere dingen moet doen, koop ik wel eens een pakje sausmix van MAGGI. Het is ook zo lekker makkelijk, een beetje water erbij en klaar! MAGGI heeft nogal een uitgebreid assortiment, maar mijn favoriet is de kerrie- of pepersaus.

Knorr mix voor macaroni

Knorr Mix voor Macaroni

Ik heb zelfs al eens een heel artikel gewijd aan deze Knorr Mix voor Macaroni! Deze old school macaroni leerde mijn moeder mij vroeger maken en naast SMAC (wat overigens ook uit blik komt), ui en ham werd er ook een zakje mix toegevoegd. Ik maak de macaroni zelf niet zo heel vaak meer, maar af en toe heb ik er écht zin in. Lekker nostalgisch en makkelijk. Ultiem comfort food wat mij betreft, koken met het verstand op nul.

Quaker Cruesli chocolade

Quaker Cruesli Chocolade

Ooooh, deze cruesli is by far mijn favoriete cruesli OOIT. Zowel Tim en ik zouden rustig de hele dag ons ontbijt, lunch en avondeten willen inleveren voor drie kommetjes yoghurt met deze cruesli. De chocoladecruesli van Quaker is mijn ultieme Guilty Pleasure en eens in de zoveel tijd haal ik eens een pak in huis. Zo’n pak houdt het bij ons trouwens nooit langer dan twee/drie dagen.

Maggi mix voor vleesjus

MAGGI mix voor vleesjus

Haha, deze is best fout eigenlijk! Wanneer we stamppot eten koop ik wel eens een zakje mix voor vleesjus, meestal van MAGGI maar het kan ook van Knorr of een huismerk zijn. Ik heb een hekel aan zelf jus maken, onzin eigenlijk, en negen van de tien keer serveer ik vlees waar je niet eens jus van kunt trekken. Stamppot zonder jus vind ik altijd een gemis, dus dan maar zo! Vroeger vond ik deze ‘jus’ – goed, voor jullie zal ik het tussen aanhalingstekens plaatsen want echt jus is het natuurlijk niet – ontzettend smerig, maar tegenwoordig niet meer.

Honig soepmixen

Honig mixen voor soep

Deze pakjes gebruik ik niet héél vaak, maar ik ben altijd nog dol op de Honig mixen voor soep. Vooral de tomatensoep, die maakt mijn moeder namelijk altijd klaar. Zó lekker en wederom ook weer nostalgisch. Aan de mix worden trouwens nog wel tal van andere ingrediënten toegevoegd om de soep meer smaak te geven hoor. Veel mensen geven altijd aan zulke soepmixen veel te zout te vinden, maar ik houd van zout eten dus zelf merk ik daar niets van.

Naast de bovenstaande producten gebruik ik ook op regelmatige basis tonijn uit blik, chilisaus uit een fles, ketchup (jep, ondanks de 57 klontjes suiker – oops), tomatenpuree en mosterd.

Disclaimer: dit artikel is niet bedoelt ter promotie van pakjes en zakjes, begrijp me niet verkeerd! Ren alstublieft niet direct naar de supermarkt om je wagentje vol te laden met voorverpakte- en kant-en-klare producten. Wat ik met dit artikel duidelijk wil maken is dat je je, naar mijn idee, niet hoeft te schamen als je af en toe (bij mij is af en toe zo eens in het kwartaal/vijf maanden) eens een pakje of zakje gebruikt. Natuurlijk is vers beter en gezonder, maar gemak dient te mens en op zo’n moment bieden pakjes ook bij mij als foodblogger wel eens uitkomst.

Dit geeft wat mij betreft ook direct een antwoord op de vragen/opmerkingen die ik wel eens krijg wanneer ik een advertorial schrijf voor een product dat doorgaat als pakje/zakje: niet iedereen kookt altijd maar vers, niet iedereen is bereid om iedere week naar de markt te gaan, niet iedereen heeft een supermarkt met uitgebreid assortiment om de hoek. En juist aan die mensen wil ik laten zien dat je ook met het af en toe gebruiken van een pakje of zakje, hele lekkere dingen op tafel kunt zetten.

Nou, kom maar op met de stortvloed! Gebruik jij wel eens pakjes en/of zakjes?

Join the Conversation

 1. Ellen says:

  Ik heb eigenlijk nog geen enkel van bovenstaande producten gebruikt. Ze zien er wel allemaal lekker uit. Ik maak eigenlijk ook nooit iets uit pakjes, maar wat ik écht comfort food van vroeger vind is de Miracoli spaghetti en macaroni. Zoo lekker! We maakten dat ook altijd klaar als we naar festivals gingen, omdat het gewoon zo eenvoudig was. Thuis hadden we het ook altijd in huis als last-minute avondmaal. ;)

 2. Leonie Smit says:

  Wij kopen hier thuis wel eens de knorr wereldgerechten paketten, lekker makkelijk en leuk om dan weer nieuwe dingen te proberen. Maar meestal alleen de kip tandoori en vroeger altijd de Moussaka, alleen is deze helaas nergens meer te vinden….:(

  1. Simone says:

   Bij ons is de Moussaka wel nog te krijgen. Of misschien vergis ik me in het merk. Ik dacht bij de Jumbo. De kip Piri Piri is ook echt een aanrader! :) Misschien vind je de Moussaka online?

   1. Leonie Smit says:

    Heb het recept inderdaad wel eens online gevonden, zal binnenkort nog wel eens een keer kijken! ;)
    Binnenkort komt er hier een jumbo in de buurt, ik zal eens kijken daar. Bedankt voor de tip!!

  2. Marita says:

   Wereldgerechten zijn top! Ik vind vooral de Kofta erg lekker.
   Ik heb deze ooit zelf gemaakt, maar vond die van Knorr bijna lekkerder! *shame*

 3. Een pakje of zakje kan soms gewoon erg handig zijn als het eens snel moet, of gewoon als extra toevoeging aan een maaltijd waar ook nog verse producten in gaan. Zo heeft de Lidl zo nu en dan potten pastasaus Calabrese. Niet eens extreem zout trouwens, zeker niet als je er zelf nog wat gehakt en een lading verse groente doorheen mikt. Ach en soms is een boemboe of iets van patak’s gewoon erg handig en lekker. Ik heb gewoon niet altijd de energie om uitgebreid te koken, zeker als het op de Oosterse keuken aankomt.

 4. Francisca says:

  Ik gebruik ze ook weleens, hoor!
  Ik heb wel met mezelf afgesproken dat ik het alleen mag gebruiken als ik van iets de smaak heel, heel lekker vind. Ik kan inmiddels bijvoorbeeld hele lekkere chili con carne maken en ook pastasaus, dus daar gebruik ik geen zakjes meer voor, maar bijvoorbeeld Kip Siam van Knorr vind ik zo lekker dat ik daar graag een uitzondering voor maak.

 5. Marissa says:

  Jup, wij gebruiken regelmatig pakjes. Vaak omdat je er dan niet echt bij hoeft na te denken over hoeveelheden enzo. Ook dingen zoals wereldgerechten hebben we 1x in 1 à 2 weken. Ik let bij pakjes er altijd wel op hoeveel zout en suikers er in zitten, omdat het soms abnormaal hoog is. Veel plezier trouwens in Vietnam!

 6. Eline says:

  Goed artikel! Zo af en toe een pakje of zakje gebruiken moet gewoon kunnen, vind ik. En die cruesli is inderdaad de lekkerste ooit, ik heb momenteel ook een pak open! (I blame bonus ;)

 7. Sandra says:

  Ik probeer het echt zo min mogelijk te doen, maar dat heeft er vooral mee te maken dat ik inmiddels redelijk verwend ben en het liefste alleen nog maar vers eet haha! Het enige dat ik weleens uit zakjes of pakjes eet is aromat (mijn guilty pleasure) en soep. Dat laatste omdat het gewoonweg makkelijk is, niet omdat ik het lekker vindt. Verder eet ik niets uit pakjes of zakjes. Oh nee, niet helemaal waar, ik gebruik vaak gezeefde tomaat als basis :)

 8. Josianne says:

  Ik gebruik niet heel vaak pakjes of zakjes, alleen de wereldgerechten van Knorr eigenlijk. M’n tomatensaus maak ik zelf (maar wel met tomatenblokjes uit blik, hoort dat hier ook bij?), net als soep of pizza!

 9. Daria says:

  Ik gebruik voor nasi altijd nasikruiden uit een pakje

 10. Leuk dit artikel! Erg origineel bedacht. Ik vind dat er niks mis is met af en toe zo iets te gebruiken ;).

 11. Daisy says:

  Ik houd ook van pakjes hoor! Na een dag werken heb ik echt geen zin om uuuuren in de keuken te staan, laat staan om dan nog helemaal zelf een saus te maken. Mijn favo’s zijn de champignon/room/kerriesauzen van Lidl. En omdat ik vaak geen aardappels heb, maar wel van puree houd, heb ik altijd wel een pak instant aardappelpuree in huis. Kokend water en wat melk erbij, roeren, klaar. Als je ’t maar niet elke dag doet is het geen probleem toch ;) xo Daisy

 12. Anne-Marie says:

  Jep and jep and jep and.. jep. Allemaal zitten deze producten weleens in mijn karretje. Tja, het gemak wil soms ook wat toch? Neemt niemand ons vast kwalijk ;-)De Wereldgerechten van Knorr zitten er ook vaak bij gewoonweg omdat mijn vriend en ik vaak geen tijd (en geen zin) hebben na het werk om helemaal from scratch dingen te maken.

 13. Esmee says:

  ik kook niet veel met pakjes , maar af en toe moet dat zeker kunnen! Zo ben ik nog steeds hartstikke fan van de burrito mix (van Knorr geloof ik?) waar een kruidenmix voor de kip inzit en voor dat lekkere sausje erbij :)

 14. Ik kan niet zonder de kaassaus van AH…. en lekker t pannetje helemaal schoon lepelen…

 15. Pakjes/Zakjes zoals in je artikel gebruik ik eigenlijk nooit. Ik weet niet of ik het eigenlijk wel onder pakjes en zakjes vindt vallen maar ik gebruik wel vaak bonen of linzen uit blik, tomaten uit blik, tonijn, chilisaus (want zelfmaken is me nog nooit goed gelukt), sambal, mosterd, mayonaise. Dat soort dingen. Gemak dient de mens ;)

 16. Kelly says:

  Props Sab, tof artikel! Ik heb bovenstaande pakjes & zakjes serieus al jaren niet gebruikt, maar ik gebruik wel gewoon gedroogde kruiden, ontbijtgranen uit een pak (eat natural) en Tig is gek op een of ander Engels jus spul.
  Het maakt jou absoluut geen slechte foodblogger als je dit gebruikt! Het maakt je vooral een eerlijke foodblogger, en daar hebben je lezers veel meer aan =)

 17. Wendy says:

  Gewoon eerlijk zeggen dat je ook wel eens pakjes en zakjes gebruikt, maakt jou een van mijn favoriete food bloggers. Echt een super artikel!

  Zelf eet ik bijna nooit meer uit pakjes en zakjes maar ik wil nog wel eens een wereldgerecht halen (mexicaanse burrito’s) omdat die zo lekker is en pastakruiden halen bij de Ekoplaza (die is echt geweldig).

 18. Sarah says:

  Leuk om te lezen dat jij ook wel eens pakjes en zakjes gebruikt! Het liefst kook ik altijd alles vers, maar een zakje of pakje is soms gewoon ook heel lekker en súper makkelijk!

 19. Marije says:

  Wat een leuk artikel!

 20. Margot says:

  Ik probeer zoveel mogelijk vers et koken, maar als ik bijvoorbeeld pepersaus bij een biefstuk wil, dan trek ik gewoon een zakje open.

 21. Emily van Kampen says:

  Naar mijn mening kun je best af en toe een pakje of zakje gebruiken. Natuurlijk is vers gezonder, maar soms ontbreekt het je aan tijd of vaardigheid om iets zelf te maken. En sommige zakjes of pakjes maken je eten uiteindelijk echt wel lekker.
  Zelf gebruik ik altijd een pakje als basis voor mijn soep naast alle verse ingrediënten. En die wordt altijd zalig!

 22. Mirjam says:

  Jaaaaa, de cruesli!! Niemand kan tegen Quaker op :)
  Ik ben dol op lasagnette, maar ik vind het uit pakjes niet lekker (te zout!).. Helaas kan je de lasagnette blaadjes nergens los vinden, zo jammer!

 23. Ik zelf ben nieuwsgierig naar de Quaker Cruesli Chocolade, die heb ik nog nooit op. Ik dacht altijd dat het met melk moest en laat ik dat nou net niet lusten.

  Ik ben trouwens ook fan van sauzen, vooral de vier-kazen saus voor bij de bloemkool. Niks mis mee hoor :)

 24. Linda says:

  Ik ben pas sinds kort begonnen met het koken zonder pakjes en zakjes. Ik wissel het gewoon lekker af, soms wel en soms niet. Ik vind er niks mis mee, zolang je het maar met mate is. Fijn om te zien dat jij ook gewoon kookt met Maggi en Knorr.

 25. wendy says:

  Hier thuis worden ook nog wel eens pakjes gebruikt waaronder championnensaus en laat ik nou net lezen dat jij die goed zelf kan maken dus bijdeze wil je dat recept delen? Groetjes wendy

 26. felicia says:

  Ik moet zelfs dingen uit zakjes eten. .. Ik kan geen verse tomaat eten, maar ook geen stukjes, pitjes, velletjes al is het gekookt. Bij de bertolli pasta saus uit zak weet ik dat dat er niet in zit, al moet ik opletten of er ui in zit want dat mag ik ook niet… Meestal is iets uit blik/zak ook heel vaak gezeefd en gekookt, soms zelfs gepasteuriseerd waardoor de meeste (voor mij dan) allergenen er uit zijn.
  Ik gooi er dan nog wel een hap champignons en gehakt door heen trouwens.

 27. Swanique says:

  Ik vind de meeste pakjes/zakjes te veel een chemische nasmaak hebben, te beginnen bij al die macaroni-mixjes en Knorr wereldgerechten. Zogenaamd ook bedoeld voor 2-3 personen….ja voor kleine kinderen misschien, maar mijn man eet de hoeveelheid van zo’n zakje rijst al in zn uppie op ;-)
  Hier hooguit een zakje roomsaus of een pakje droge soep in huis, voor noodgevallen, maar verder gewoon alles vers.

 28. Marieke says:

  Can I get an Amen? Geweldig artikel :D Ik heb net een bakje Quacker cruesli met caramel op, omdat de havermout iedere ochtend me ook wel eens de spuigaten uit komt. En soms ben ik te lui om een goede brownie te maken, dus koop ik zo’n pak waar alleen water bij hoeft, al is die wel een stuk minder lekker dan the real deal. En tonijn uit blik, fritessaus, pesto uit een potje, AH basic appelmoes.. Sauzen en soepen maak ik wel altijd zelf, toen ik een jaar geleden uit huis ging heb ik mezelf eigenlijk ‘geleerd’ gewoon alles vers te maken en geen pakjes of zakjes voor mijn avondeten aan te schaffen. Maar dat hele stigma dat er op rust en de verafgoding van mensen die alles vers koken..

 29. Foodbooksnl says:

  Ah nice! Ik hou van de oosterse mix voor wraps van Honig!

 30. Roxanne says:

  Ja, ook ik gebruik wel eens pakjes en zakjes! Tomatenpuree, mix voor jus (Maggi), Honig mix voor macaroni, mix voor tagliatelle saus (huismerk), af en toe een Maggi sausje (of huismerk)….
  Moet kunnen toch? Maar als het even kan, zonder pakjes/zakjes. Want ook dat is heel erg lekker! Dus ja, ik gebruik pakjes en zakjes maar lang niet meer voor zowat alles, zoals ‘vroeger’

 31. nadine says:

  Goed dat je hier een artikel over schrijft. ik word soms een beetje moe van dat ‘groene’ ‘clean eating’ gedoe, kan soms een beetje ver gaan.
  ik mis trouwens nog inderdaad wel de knorr wereld gerechten. ik weet dat jij de burrito’s wel eens geprobeerd hebt na te maken, maar dat het sausje nooit zo lekker wordt.

  1. Sabine Author says:

   OJA, hoe kon ik de Burrito’s van Knorr nou vergeten. Je hebt helemaal gelijk!

 32. Annebelle says:

  Dat is ook mijn favo cruesli! Ik mis het wel hier in Zweden.

 33. Spaghetti con Funghi van Knorr is heilig voor mij. Niet om er mee te maken wat Knorr wil, maar als basis voor een super Bolognese (ok, Ragu, maar goed we waren toch al fout bezig) Helaas uit het assortiment sinds heel recent, dus probeer het nu na te maken. Mocht je er nog één hebben of tegenkomen: probeer maar eens. Wortel, bleekselderij, ui, bliktomaat, gehakt en wat je maar wil erbij. Echt waanzinnig lekker! Maar wel even laten pruttelen, dan gaat de instant Knorr/soep smaak er af. Komt waarschijnlijk door de toevoeging van gedroogde paddenstoelen. Maar goed, verleden tijd, zoals eerder vermeld. Ik noem het mijn foute pasta, maar stiekem is het de lekkerste van allemaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close