Mijn favoriete kookboeken van dit moment

Vorige week kreeg ik een berichtje van iemand met de vraag of ik weer eens kon schrijven over mijn favoriete kookboeken van dit moment. Het laatste artikel dat ik hierover schreef publiceerde ik al in 2013 en ja, die was wel een keer toe aan een upgrade. Nu deel ik op OMF in Cook the Books ontzettend veel nieuwe kookboeken maar hoe leuk ik sommige ook vind om door te bladeren of eruit te koken, het zijn zeker niet allemaal favorieten. Vandaag zet ik dus mijn ultieme favorieten van de afgelopen tijd voor je op een rij en ik wil je vast waarschuwen: het gros heeft een Aziatische stijl.

Ik kook zelf niet zo heel veel (meer) uit kookboeken omdat ik zelf natuurlijk veel bezig ben met receptontwikkeling en daardoor simpelweg niet zoveel tijd en kansen heb om vaker uit boeken te koken. Wel wil ik me wat meer ontwikkelen binnen bepaalde keukens en de Aziatische keuken staat daarbij hoog bovenaan. Vandaar ook dat mijn favoriete kookboeken van dit moment met name een Aziatisch sfeertje hebben. Dat is wat ik het liefste kook als ik er de tijd voor heb en op dat vlak heb ik nog een hoop te leren. Op zulke momenten grijp ik het snelst naar een kookboek.

Goed, komen ze! In willekeurige volgorde.

Amazing Asia – Emma de Thouars

Over Amazing Asia van Emma de Thouars heb ik inmiddels al zoveel geschreven, daar hoef ik bijna geen woorden meer aan vuil te maken. Amazing Asia is het eerste boek van Emma en het staat vol met overheerlijke maar ook zeer toegankelijke Aziatische gerechten. “Van Taiwanese kippenrijst tot loeihete noedels uit de Chinese stad Chongqing. Van Szechuanese dumplings met varkensgehakt tot limoenbladijs met kokos-shortbread.” Met de recepten uit Amazing Asia leer je Aziatisch comfort food maken. Soms authentiek, soms ontzettend vernieuwend. Mijn exemplaar van het boek zit inmiddels vol met vlekken olie, sojasaus en andere Aziatische ingrediënten dus je kunt wel stellen dat het goed is en wordt gebruikt.

Het is een van de weinige boeken die ik thuis heb liggen in plaats van op kantoor en ik vind het een musthave voor iedereen die meer wil weten, leren en koken van en uit de Aziatische keuken.

Amazing Asia is voor €29,99 verkrijgbaar bij o.a. Bol.com

Indo Rock – Vanja van der Leeden

Indo Rock is kookboek van het jaar in 2019 en richt zich volledig op de Indonesische keuken zoals de titel ook al doet vermoeden. Het is geen boek dat je in huis wilt hebben als je authentieke Indonesische gerechten wilt maken want Vanja geeft juist een eigen twist aan alle klassiekers. Indonesisch fusion kun je het wellicht beter noemen, met recepten als jackfruitcurry en Balinese porchetta. Vanja van der Leeden en fotograaf – en tevens man van Vanja – Remko Kraaijeveld, zeggen zelf over Indorock: “Indorock staat voor een swingende, nieuwe manier van Indisch koken. fusion die flirt met andere wereldkeukens en die toch ook naar Indonesië smaakt.”

Hoe dan ook, koken uit dit boek betekent een verrukkelijke geur in je huis, verassing en een hoop ‘oh’s en ah’s’ aan tafel.

Indo Rock is voor €34,99 o.a. verkrijgbaar bij Bol.com

Flavour – Ottolenghi

Ik geloof dat ik vrijwel alle boeken van Ottolenghi in mijn bezit heb, maar mijn favoriet is zijn meest recente boek ‘Flavour’. Er komt heel binnenkort nog een Cook the Books aan voor dit boek met een heerlijk recept, maar voor iedereen die graag meer groente wilt eten, vegetarisch eet of gewoon meer uitdagend wil koken met groenten is dit boek sowieso al een aanrader. Yotam Ottolenghi weet natuurlijk als geen ander hoe je groenten in de spotlight zet en ook in Flavour weet hij me weer te verrassen.

Flavour is geen boek voor de simpele kok die het liefst aardappels met groenten en vlees op tafel zet. De gerechten zijn enorm verrassend, origineel en soms zet ik er echt mijn vraagtekens bij maar blijkt het waanzinnig te zijn. Denk aan gerechten als taco’s met knolselderij en geitenkaas, pittig geroosterde aardappels met harissa en sojasaus en auberginedumplings ‘alla Parmigiana’. Juist vanwege die… ontoegankelijkheid vind ik dit boek zo briljant en behoort hij tot dit favorietenlijstje.

Ben je fan van de andere boeken van Ottolenghi dan is deze ook zeker iets voor jou.

Flavour is voor €32,- o.a. verkrijgbaar bij Bol.com

De Bijbel van de Thaise keuken – Noi Pia-Ud

Dan tot slot twee kookbijbels, beide gefocust op een land in Azië. Om te beginnen De Bijbel van de Thaise keuken. Ik heb een half jaar in Bangkok stage gelopen dus ik ben automatisch fan geworden van de Thaise keuken. Curry’s, pad thai, de satéetjes… alles is er vrijwel lekker maar het thuis zelf net zo authentiek maken is vaak nog niet zo makkelijk. Althans, niet zonder recept. Gelukkig heeft Noi Pia-Ud, al jaren een bekende Thaise kok in Nederland, al haar recepten in een boek gebundeld.

In de Bijbel van de Thaise keuken vind je bekende Thaise klassiekers zoals papajasalade (som tam) en pad thai. Maar ook voor kookliefhebbers die wat dieper de Thaise keuken in willen duiken is dit boek een echte aanrader. Ook ik vind er nog meer dan voldoende uitdaging in en heb vooral heel veel zin om met de verschillende recepten aan de slag te gaan. Er zijn namelijk nog zat gerechten die ik echt nog nooit heb gegeten. Op mijn to-make lijstje staan sowieso nog:

  • kokossoep met gamba’s en bamboescheuten;
  • krokant buikspek met Chinese broccoli;
  • gebakken rijstnoedels met kip;
  • rijstnoedels met buikspek;
  • gegrilde pijlstaartinktvis

Het boek bevat meer dan 150 recepten dus ik ben voorlopig nog wel even zoet.

De Bijbel van de Thaise keuken is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com voor €31,99

De Bijbel van de Indonesische keuken – Maureen Tan

De tweede kookbijbel en tevens het laatste boek in mijn favorieten lijstje is De Bijbel van de Indonesische keuken. Ik ben dol op de Indonesische keuken en het liefst zou ik alle authentieke gerechten ook zelf willen maken thuis. In tegenstelling tot Indo Rock die je eerder in dit lijstje voorbij zag komen staan in deze kookbijbel wel echte authentieke gerechten.

De bijbel van de Indonesische keuken bevat alle recepten die we hier in Nederland ook goed kennen: nasi goreng, rendang, soto ayam… maar voor degene die houdt van iets uitdagendere en onbekendere recepten is dit boek ook meer dan geschikt. Recepten waar ik nog nooit van had gehoord, Batagor Bandung bijvoorbeeld – Pangsit en tofu met makreel en pindasaus, of Itiak Lado Mudo, Eend in groene chilipepersaus, doen me echt watertanden en zorgen ervoor dat ik het liefst ieder recept uit het boek wil proberen. En da’s een goed teken! Hoeveel kookboeken staan er wel niet in je kast waar je één à twee recepten uit hebt gemaakt waarna je het boek compleet bent vergeten? Ik heb er héél veel in ieder geval maar De bijbel van Indonesische keuken hoort hier echt niet bij. Mijn exemplaar zit inmiddels vol met plakkertjes en ik ben geneigd om ieder weekend een Indo-kookdag in te lassen.

Dus ben je liefhebber van de Indonesische keuken en wil je het graag zelf leren maken, dan is De bijbel van de Indonesische keuken misschien wel het meest complete kookboek die je kunt hebben. Leuk om cadeau te doen, aan jezelf bijvoorbeeld.

De Bijbel van de Indonesische keuken is o.a. bij Bol.com verkrijgbaar voor €31,99

Favoriete kookboeken van dit moment

Join the Conversation

  1. Renske says:

    Dankjewel voor de update!! :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close