Mergpijpjes

Als ik mijn vriend vraag of hij wat lekkers voor bij de koffie wil uitzoeken, kiest hij 9 van de 10 keer voor mergpijpjes. En dan wel die grote, met jam. Ik vind ze vaak wat heftig; als ik er al een neem, zit ik meteen vol. Omdat mijn vriend ze zo lekker vindt, besloot ik ze eens zelf te maken. Echt helemaal zelf maken is het niet, het is zo’n 60% zelf maken  (en knutselen). Voor de overige 40% maken we gebruik van producten die anderen al voor ons hebben gemaakt. Deze verdeling kun je trouwens helemaal zelf bepalen, je kiest zelf voor hoeveel je écht zelf maakt en hoeveel je aan anderen overlaat. Wil jij ook zelf mergpijpjes maken? Hieronder deel ik het recept met je, goed voor zo’n 8-10 (reuze)mergpijpjes.

Wat heb je nodig?

 • 1 cake (lekker zelf maken of in de winkel kopen)
 • jam (ik koos aardbeienjam, ook deze zou je zelf kunnen maken)
 • botercrème (voor deze mergpijpjes heb je aan de helft van dit recept genoeg)
 • 250 gram marsepein
 • zo’n 350 gram pure chocolade

mergpijpjes 1

Zo ga je te werk:

1. Snijd de cake in dunne plakken, snijd de randjes eraf en snijd ze daarna op maat. Ik haalde uit elk plakje 1 deel van de mergpijpjes. Je hebt er twee nodig om te stapelen, dus 2 plakken cake per mergpijpje.

2. Besmeer alle reepjes cake met botercrème, besmeer dan de helft ook met wat jam. Leg dan een reepje cake dat niet is besmeerd met jam weer op de jam. Zorg dat de jam dus tussen twee laagjes botercrème in zit. Laat de cakejes nu zo’n 20 minuten rusten in de koelkast. De botercrème wordt dan wat steviger, waardoor de cakjes gemakkelijker te bekleden zijn.

3. Rol de marsepein intussen uit tot een plak van ongeveer 3 mm dikte.

4. Haal de cakejes weer uit de koelkast en snijd uit het marsepein rechthoekjes die de cakejes in de breedte helemaal bekleden. De lange zijkanten en de bovenkant dus. Dit kun je het beste doen door de cakejes op de plak marsepein te leggen en een beetje te passen.

5. Besmeer de plakjes marsepein met een beetje botercrème, zodat ze goed blijven plakken. Bekleed de cakejes en snijd eventueel stukjes marsepein die uitsteken bij.

6. Laat de cakejes weer even opstijven in de koelkast, zo’n 10-15 minuten.

7. Smelt ondertussen de chocolade au bain-marie. Haal de cakejes weer uit de koelkast.

8. Nu ga je de mergpijpjes afmaken met wat chocolade. Doe dit in stappen, dan krijg je het beste resultaat. Dip eerst de onderkant een beetje in de gesmolten chocolade en leg de mergpijpjes (gewoon met de chocoladekant naar beneden) op een stuk bakpapier. Als de onderkantjes gestold zijn, kun je de zijkanten in de chocolade dopen. Doe dit eerst met alle linkerkanten van de mergpijpjes, wacht tot dat is gestold en doe dan de andere kant. Terwijl de chocolade aan het stollen is (wat wel even kan duren) kun je de keuken vast een beetje opruimen! Een beetje geduld heb je tussen het chocoladedippen wel nodig.

Laat de chocolade goed stollen (als je dit wat sneller wil laten gaan, kan dat ook in de koelkast) voor je de mergpijpjes serveert en/of eet!

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Mergpijpjes

Join the Conversation

 1. Sharmayne says:

  Ik kies ze ook altijd in de winkel! Love-it ga ze zeker een keer maken.

 2. Joyce says:

  Ziet er lekker uit!

 3. Leuk recept! :)

 4. Sabrina says:

  Dit ga ik een keer maken!

 5. Simone says:

  Mmm mijn guilty pleasure

 6. I scream beauty says:

  Dit lijkt me leuk om zelf te maken!

 7. MySimplySpecial says:

  Ze zien er goed uit, helaas ben ik niet zo’n fan van marsepein.

 8. Marije says:

  hmm, dit is ook mijn favoriete verwennerij. Mijn vader haalt ze speciaal bij een bakker 30 km verderop omdat hij weet dat ik die van die bakker het aller lekkerst vind, haha. Leuk om ook eens zelf te maken!

 9. Angela says:

  Hoeveel komen er uit dit recept?

  1. Sabine Author says:

   Dat staat in het artikel! :)

 10. Giulia says:

  Ik vroeg me af wat het verschil maakt als je er ook banketbakkersroom bij doet? :)

  1. Sabine Author says:

   Ik snap je vraag niet zo goed? Als je er banketbakkersroom bij doet heb je gewoon een romig laagje erbij?

 11. Simone says:

  Hoihoi, maakt het nog uit welk merk marsepein je kiest? Dankjewel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close