Loempia met garnalen & mango

#partner

In samenwerking met Koh Thai

Deze loempia met garnalen & mango kan wat mij betreft direct op mijn favorietenlijstje voor deze zomer. Op warme dagen ben ik dol op deze zogeheten ‘summer rolls’, ook wel verse of rauwe loempia’s genoemd. Misschien heb je ze al wel vaker voorbij zien komen hier op OMF, dit is zeker niet de eerste keer dat ik summer rolls maakte namelijk. Zo maakte ik eerder al eens Verse loempia’s met pulled pork, weer heel wat anders!

Doordat de loempia met garnalen niet wordt gefrituurd, is de smaak van de summer rolls lekker fris en heb je in no-time een lekker licht gerechtje op tafel staan. Ideaal als lichte lunch of als bijgerecht voor een warm zomerdiner.

Varieer uiteraard naar hartenlust met de vulling van de loempia’s, ik deel in ieder geval mijn favoriete smaakcombinatie met je.

summer rolls garnalen
loempia vouwen

Summer rolls, ‘rauwe’ loempia’s

Summer rolls, oftewel rauwe loempia’s, worden niet gefrituurd. Deze loempia’s eet je dus koud en mij doen ze altijd denken aan een salade, maar dan in loempia vorm. Ik ben dol op alle soorten loempia’s, ook de gefrituurde, maar deze rauwe loempia met garnalen vind ik bij uitstek geschikt voor warme dagen. Van die dagen waarop je niet te lang in de keuken wilt staan en vooral lichte, frisse gerechten wil eten.

Ik vulde de loempia’s met rijstvermicelli van Koh Thai, frisse ijsbergsla en bosui, garnalen, mango en ik stopte er nog wat verse muntblaadjes tussen. Deze ingrediënten zou je zo al kunnen mengen voor een heerlijke salade, maar aangezien ik hou van finger food, maakte ik er dus summer rolls van.

Voel je dus vrij om met de ingrediënten te variëren. Een aantal lekkere toevoegingen of alternatieven zouden bijvoorbeeld ook kunnen zijn:

  • komkommer, altijd goed om de loempia’s nog wat frisser te maken;
  • gegaarde kip in plaats van garnalen of juist surimi;
  • nog meer verse groene kruiden, denk aan bieslook, peterselie of basilicum;
  • dunne reepjes wortel voor meer bite aan de loempia’s;
  • taugé, ik ben er dol op! Wel even kort blancheren van te voren.

Het belangrijkste verschil tussen rauwe loempia’s en de ‘snack loempia’s’ die we allemaal kennen, is dus dat rauwe loempia’s niet worden gefrituurd. Dit betekent ook dat je niet zomaar loempiavellen kunt gebruiken voor deze summer rolls.

loempia met garnalen
Koh Thai

Loempia rijstvellen voor summer rolls

In plaats van normale loempiavellen, gebruiken we voor summer rolls loempia rijstvellen. Die zien er heel anders uit dan loempiavellen om te frituren en je moet ze ook net even wat anders behandelen. Voor deze summer rolls gebruik ik de rijstvellen van Koh Thai.

De rijstvellen van Koh Thai zijn rond van vorm en licht doorzichtig. Ze worden gemaakt van rijst, water en zout en zijn, als ze in de verpakking zitten, nog hard en breekbaar. Je moet de loempia rijstvellen dus ook eerst even wellen in (lauw)warm water, dan worden ze namelijk flexibel en kun je ze oprollen. Zorg er wel voor dat je geen kokend water gebruikt, dan vallen de rijstvellen namelijk uit elkaar!

Eenmaal in water geweekt, blijven de rijstvellen soepel en kun je ze dus vullen en oprollen tot loempia’s. Week de vellen echter wel een voor een. Als ze weer opdrogen worden ze namelijk licht plakkerig. Heel handig met eten, maar niet meer bruikbaar als je de loempia’s nog moet maken.

In principe eet je deze loempia’s dus rauw, maar mocht je in een experimentele bui zijn, dan kun je ook mijn Loempia’s uit de pan eens proberen. Ook deze worden gemaakt van rijstvellen, maar als laatste stap bak ik de loempia’s toch nog even kort aan in de koekenpan. Heel lekker!

Loempia vouwen van rijstvellen

Loempia vouwen is ontzettend makkelijk. Voor deze loempia met garnalen leg je om te beginnen een geweekt rijstvel voor je neer. De ingrediënten voor de gewenste vulling leg je vervolgens in het midden van het rijstvel. Let op: deze rauwe loempia’s blijven transparant na het oprollen, dus leg de ingrediënten die je zichtbaar wil hebben vanaf de buitenkant eerst op het rijstvel. De andere ingrediënten leg je daar vervolgens bovenop.

Ik legde de bosui, mango en garnalen als eerste in het midden van het rijstvel en daarbovenop kwamen de ijsbergsla, muntblaadjes en rijstvermicelli.

Vouw vervolgens de zijkanten van het rijstvel over de vulling heen. Vouw dan de onderkant van het rijstvel over de vulling en rol de loempia met garnalen op. Leg de opgevouwen loempia’s op een bord en probeer ze niet teveel op te stapelen. Zoals ik net al zei worden de rijstvellen namelijk licht plakkerig als ze weer opdrogen, waardoor de summer rolls aan elkaar kunnen blijven plakken.

Lekker dipsausje erbij en klaar!

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

summer rolls loempia
No ratings yet

Summer rolls met garnalen & mango

Een ideaal hapje of lichte lunch voor warme zomerdagen: summer rolls met garnalen & mango. Lekker fris door de mango en doordat de loempia's niet gefrituurd worden, zijn ze ook nog eens lekker licht.
Porties8 stuks
Moeilijkheidsgraad gemiddeld
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 40 minuten
Waar te bewaren in de koelkast
Hoelang te bewaren 1 dag

Ingrediënten

  • 50 g Koh Thai rijstvermicelli
  • 8 Koh Thai rijstvellen voor verse loempia's
  • 1 mango – in reepjes
  • 300 g gegaarde garnalen – schoongemaakt en gepeld
  • 2 bosuitjes – in reepjes
  • 8 blaadjes ijsbergsla
  • handvol muntblaadjes

Pinda-dipsaus

  • 50 g pindakaas
  • 1 el sojasaus
  • 1 el rijstazijn
  • 1 el zoetzure chilisaus
  • 1 tl sesamolie
  • 3 el warm water

Extra

  • geroosterde sesamzaadjes

Instructies

  • Breng een pan met water aan de kook. Zet het vuur uit zodra het water kookt en leg de rijstvermicelli in het water. Laat 4 minuten weken, giet af en spoel af onder de koude kraan.
  • Week de rijstvellen een voor een gedurende een minuut in lauwwarm water, zodat ze zacht worden.
  • Leg in het midden van de rijstvellen 1 reepje mango, 3 garnalen, wat bosui, een blaadje ijsbergsla, muntblaadjes naar smaak en een beetje van de rijstvermicelli.
  • Vouw de zijkanten van het rijstvel over de vulling heen en rol de loempia's vervolgens op.
  • Roer voor de pinda dipsaus alle ingrediënten met een garde door elkaar, tot een egaal sausje.
  • Leg de verse loempia's op een bord en strooi er wat geroosterde sesamzaadjes overheen. Serveer met de pinda dipsaus.
Gang: bijgerecht, lunch
Keuken: Aziatisch, Vietnamees
Trefwoord: garnalen, loempia, mango, summer rolls, verse loempias, zomerrecept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close