Tip: cursus Kooktechnieken van Studieplan

Een aantal maanden geleden hebben jullie al een artikel kunnen lezen over de cursus Taarten & Cupcakes van Studieplan. Studieplan was zo enthousiast over de review dat ze mij een nieuwe cursus toestuurden, de cursus Kooktechnieken. En waar ik in eerste instantie had verwacht dat het niet denderend interessant zou zijn, ben ik achteraf laaiend enthousiast over deze uitgebreide kookcursus waarin je, naast de basistechnieken ook heel veel productkennis en wetenswaardigheden over nevenactiviteiten op doet. Ik vertel je graag wat meer.

Zoals de naam van de cursus eigenlijk al aangeeft leer je met behulp van het studiemateriaal negen basis kooktechnieken:

 • koken
 • bakken in de oven
 • glaceren
 • smoren
 • roken
 • stomen
 • poêleren
 • vacuüm bereiden
 • regenereren

Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet direct zou kunnen uitleggen wat iedere kooktechniek precies inhoudt en dat is mooi, daar is de cursus immers ook voor bedoelt. Wel wordt er aangegeven dat de cursus Kooktechnieken eerder weggelegd is voor de wat meer gevorderde hobbykok. Hoewel de basiskooktechnieken zich echt richten tot de beginnelingen, komen er ook andere kooktechnieken aan bod die van wat hoger niveau zijn. Kennis hiervan is essentieel en onmisbaar en omdat Studieplan er vanuit gaat dat je hoogstwaarschijnlijk al een echte hobbykok bent wanneer je aan deze cursus begint, is het uitgangspunt voor de cursus dat bepaalde technieken al geheel of gedeeltelijk eigen zijn gemaakt. Echter geen nood als je nog niet zo ver bent, wellicht zul je iets langer de tijd nodig hebben om de cursus te voltooien, maar je zult zeker met heel veel dingen gewoon aan de slag kunnen.

Zoals ik net al aangaf draait de cursus niet enkel om de kooktechnieken zelf maar komt er nog een hoop meer bij kijken. Elementen die voor een hobbykok als ik ontzettend leuk en interessant zijn en die naar mijn idee heel veel toevoegen aan de inhoud van de cursus. Zo leer je naast de zojuist genoemde kooktechnieken ook nog:

 • productkennis: alles over gist, wijnen, korstdegen etc. 
 • vaktermen als affineren, bouquet garni en fricassee
 • interessante weetjes als achtergrondinformatie over arachideolie en waar het voor gebruikt wordt
 • tips & trucs als hoe je het beste op een gasbarbecue kunt barbecueën
 • etiquette/dresscode
 • tafelaankleding
 • handigheidjes in de keuken zoals het openmaken en schoonmaken van oesters
 • recepten

Dat laatste punt is een héél belangrijk onderdeel van de cursus Kooktechnieken, gaandeweg leer je alle technieken namelijk door middel van doen. Je bent serieus veel aan het koken, wie wil dat nu niet. Om je een voorbeeld te noemen, au-bain marie koken leer je door het maken van Bernaisesaus of Sabayon. Dingen als het glaceren en fonceren leer je weer door het maken van koekjes en taarten. Ontzettend leuk!

studieplan kooktechnieken 1

studieplan kooktechnieken 2

studieplan kooktechnieken 3

studieplan kooktechnieken 4

studieplan kooktechnieken 5

studieplan kooktechnieken 6

studieplan kooktechnieken 7

studieplan kooktechnieken 8

Het is bijna onnodig om nog te zeggen, maar lyrisch ben ik over de cursus Kooktechnieken van Studieplan. Het is hét ultieme materiaal om meer te leren over koken, producten en alle andere onderwerpen die ik zojuist heb genoemd. Ondanks dat ik zelf iedere dag in de keuken sta kan ik nog ontzettend veel leren van deze cursus en het daagt mij ook echt uit om verder te gaan. Regelmatig pak ik het studiemateriaal erbij om te lezen over diverse producten, etiquetteleer en uiteraard ook om te oefenen met de recepten die worden gegeven.

Eén minpuntje kan ik slechts verzinnen aan de cursus Kooktechnieken en dat is dat van mij de foto’s in het studiemateriaal wel wat aantrekkelijker mogen. Met een simpele camera maak je tegenwoordig al best mooie foto’s, daar zouden ze van mij nog wel wat aandacht aan mogen besteden. Maar verder: absolute aanrader wanneer je graag meer kookkennis in zowel de theorie als de praktijk wilt op doen!

Voor € 22,15 per maand kun je de cursus Kooktechnieken van Studieplan in twaalf maanden voltooien. Meer informatie en de mogelijkheid tot bestellen van het studiemateriaal vind je hier.

Join the Conversation

 1. Kayleigh says:

  Dit lijkt me leuk! :-) Ik weet nog wel veel van de koksopleiding maar dingen bijleren is altijd fijn!

 2. MySimplySpecial says:

  Klinkt goed!

 3. Jaimie says:

  Tip: meld je aan bij Tradetracker en/of Daisycon en verander je link naar Studieplan into een affiliatelink. Op die manier word je betaald per afgenomen cursus. Ik doe de cursus online marketing, leuk hè, studeren bij Studieplan. Ik word hier ook heel vrolijk van!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close