Als het zonnetje schijnt en je eigenlijk geen zin hebt om lang in de keuken te staan, zijn koude Aziatische hapjes een hele goede keuze. Fris, smaakvol, makkelijk voor te bereiden én ideaal om te delen. Van sushi sandwiches tot frisse springrolls: ik zet mijn favoriete koude Aziatische hapjes voor je op een rij. En geloof me, deze wil je allemaal proberen.
Of je er nu eentje maakt als snelle snack of ze allemaal combineert tot een uitgebreid hapjesdiner, je gaat hier sowieso mee scoren.

1. Krokante sushi sandwich
Deze kennen we allemaal van de TikTok-hype denk ik hè? De krokante sushi sandwich ging een aantal maanden geleden helemaal viral omdat Monica Geuze er zo verzot op was. Snap ik ergens wel hoor.
Denk aan: crispy buitenkant, romige vulling, alles waarom je van sushi houdt – maar dan in sandwichvorm. En ja, hij wordt koud geserveerd. Je maakt ‘m heel makkelijk met leftover groenten en wat (sushirijst) van de vorige dag.
Tip: gebruik nori van goede kwaliteit. Deze van Saitaku is lekker stevig en geeft net dat extra beetje crunch.
Eén aandachtspuntje: het is onmogelijk om deze sandwich netjes te eten dus knoeien gegarandeerd. Maak eventueel mini sandwiches als je ze als borrelhapje wilt serveren.

2. Loempia met garnalen & mango
Loempia’s hoeven niet altijd uit de frituur te komen. Deze frisse variant met garnalen en mango is koud, juicy en perfect voor zomerse dagen. De combinatie van zoet, zout en een klein zuurtje van de dipsaus is echt héérlijk
Rol de loempia’s ‘s ochtends alvast op, leg ze koel weg en serveer ze met een pittige chilidip. Bonus: ze zijn ook nog eens glutenvrij!
Deze loempia’s zijn ook heerlijk om mee te nemen als lichte lunch naar het werk. Eenmaal opgerold en goed afgedekt(!) blijven ze in de koelkast rustig 24 uur houdbaar.

3. Witte bollen met bosui en knoflook
Oké, technisch gezien is dit misschien niet echt een hapje, maar ik kon deze fluffy buns niet níét opnemen in dit lijstje. Ze zijn koud net zo lekker als warm en ideaal om mee te nemen naar je werk of om te serveren bij een uitgebreide (Aziatische?) barbecue.
De hartige vulling van bosui en knoflook doet denken aan de welbekende scallion pancakes die je in het vriesvak bij de toko vindt, maar dan in broodvorm. Love it!
Perfect om te dippen in wat sojasaus of sambal. Of opgeklopte boter met crispy chili olie erdoor.

4. Zoetzure komkommersalade
Fris, crunchy en supermakkelijk te maken. Deze salade is echt een klassieker onder de koude Aziatische hapjes. Ideaal als bijgerecht tussen pittige gerechtjes door. De zoet-zure dressing is verslavend lekker.
Ook fijn: je kunt de komkommersalade al heel goed van te voren maken. Sterker nog, dan wordt de smaak alleen maar beter.

5. Verse springrolls met pindadip
Een fijne twist op de loempia’s met garnalen en mango die ik net al aan je liet zien.
Iedereen houdt ervan, en je kunt ze vullen met vrijwel alles wat je nog in de koelkast hebt liggen. Denk aan sla, wortel, komkommer, taugé, avocado… en eventueel wat garnalen of tofu voor wat meer proteïne. De homemade pindadip maakte voor mij bij deze wel echt het verschil dus sla die niet over!

6. Sushi sandwich met gerookte zalm
Nog zo’n sushi sandwich, maar dan een beetje anders. Deze variant met gerookte zalm en avocado is wat mij betreft ook echt een aanrader. En het fijne is: je hoeft er geen oven of pan voor aan te raken.
Serveer ‘m met een klein beetje wasabi-mayo. Ook leuk om in kleinere stukjes te snijden als borrelhapje.
Koude Aziatische hapjes als complete maaltijd
Koude Aziatische hapjes zijn niet alleen een feestje voor je smaakpapillen, maar ook mega praktisch. Je kunt ze makkelijk voorbereiden, goed bewaren en ze zijn vaak nog lekkerder als ze even hebben gestaan. Ik serveer ze trouwens niet alleen als voorgerecht of borrelhapje, maar ook gerust als lichte avondmaaltijd. Gewoon met wat extra salade of noedels erbij. Een paar lekkere salades die je er eventueel bij zou kunnen serveren:
Aziatische borrelplank met hapjes
Zelf ben ik ook fan van het combineren van deze hapjes op een grote plank, als een soort grote Aziatische borrelplank dus. Met wat extra toppings erbij, denk aan ingelegde gember, Sriracha, gebakken uitjes etc. zet je zo iets feestelijks op tafel.
ZIN IN!
Heb je zin in meer Aziatische recepten? We hebben een categorie vol met lekkere recepten!
Bewaar deze recepten op Pinterest!
Deze recepten opslaan zodat je ze altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
