Kokosrijst met mangokip

Vroeger was ik nooit zo dol op warm fruit in gerechten. Mamma maakte wel eens een gerecht klaar waar appel in zat en die stukjes viste ik er altijd uit. Hoe erg ik ook tegen het vissen in je eten  ben, warm fruit ging er bij mij echt niet in. Een paar jaar geleden begon ik ineens de charmes in te zien van een Pizza Hawaï en sindsdien vind ik het leuk om zo heel af en toe een beetje te experimenteren met warm fruit. Fruit geeft namelijk op een heel natuurlijke manier een zoetje aan een gerecht, veel beter dan suiker of honing. Ik maakte dit recept nog voordat mijn OMF Fit Challenge van start ging, maar ik hield de challenge al wel een beetje in mijn achterhoofd. Deze Kokosrijst met Mangokip is wat mij betreft een goed geslaagd experiment met fruit. De kokosrijst is heerlijk zacht, de mango lekker zoet maar door toevoeging van de rode peper krijgt het gerecht toch een pitje mee dat je anders zou missen. Een nieuwe favoriet van mij en mijn meneer heeft er ook van gesmuld. En met de verse mango’s die je nu overal tegenkomt, moet dit recept eigenlijk even op je to-makelijstje voor deze zomer.

Ik moet trouwens eerlijk zeggen dat ik wel een beetje verpest ben wanneer het aankomt op mango’s. Als je eenmaal eens in Azië bent geweest en daar écht verse mango’s hebt gegeten, wil je niet meer aan de mango’s die in Nederland verkrijgbaar zijn.

In Thailand at ik denk ik voor het eerst echt lekkere mango’s. Toen ik daar in 2009 (of was het 2010…?) stage liep haalde ik altijd mijn eten bij de straatkraampjes op de markt en daar stonden dikwijls fruitverkopers tussen. Voor 20 baht, omgerekend is dat ongeveer €0,50, haalde je bij zo’n kraampje een hele mango, een halve ananas of een kwart watermeloen. Het fruit werd netjes bewaard in een bak met ijs, voor je in stukken gesneden en vervolgens in een plastic zakje met prikkertje aan je meegegeven. Heerlijk was het. Qua smaak maar ook voor de verfrissing. In het regenseizoen is het zó onwijs benauwd in Bangkok.

Maar vergeet ook vooral de Mango & Sticky Rice niet, het populairste Thaise dessert en wat mij betreft ook de allerlekkerste. Als ik dit dessert tegenwoordig ook maar ergens op de kaart ziet staan bestel ik het. Lucky for you komt er een recept voor Mango & Sticky Rice in mijn nieuwe kookboek te staan. Tot die tijd kun je bij de toko terecht. Vorig jaar ontdekte ik dat daar in de vriezer doosjes Mango & Sticky Rice worden verkocht. Ziet er een beetje eigenaardig uit, het is ook eigenaardig dat je het moet opwarmen in de magnetron en dan is het klaar, maar het smaakte best ok!

Mango’s doen me ook altijd aan onze vakantie van vorig jaar naar Bali denken. Hoewel we veel van het eiland hebben gezien, hebben we ook dagenlang aan het strand van Sanur gelegen om bij te komen van een druk jaar. Tijdens strandvakanties weet je dat je verkopers gaat tegenkomen. Hoewel we de typische zonnebrillen en vakantiebandjes echt wel hebben gezien, liep er in Sanur altijd een vrouwtje rond die mango’s verkocht. Ik zal nooit vergeten hoe zij over het strand liep: “Hallooooooo mango!”

Kokosrijst met mangokip

Wil je nog meer recepten met rijst maken? Ik heb ze op één pagina verzameld.

No ratings yet

Kokosrijst met mangokip

Porties3 personen

Ingrediënten

 • 1,5 koffiekop zilvervliesrijst*
 • 700 milliliter kokosmelk
 • 300 gram kipfilet
 • 1 eetlepel bloem
 • 2 teentjes knoflook
 • 0,5 theelepel gemberpoeder
 • 1 rode ui
 • 1 rode peper
 • 1 groene paprika
 • 1 verse mango
 • geroosterde sesamzaadjes ter garnering

Instructies

 • Doe de zilvervliesrijst samen met de kokosmelk in een pan en breng dit aan de kook. Draai het vuur laag zodra de melk kookt en doe de deksel op de pan. Laat de rijst koken tot al het vocht is opgenomen, dit duurt zo'n 10 minuten.
 • Hak de knoflook en de rode peper fijn. Snijd de ui in halve ringen en de paprika in blokjes. Schil de mango en snijd het vruchtvlees in blokjes.
 • Snijd de kipfilet in stukjes en wentel deze door de bloem. Klop overtollig bloem van de kipfilet af.
 • Verhit een beetje (kokos)olie in een wok en fruit hierin de rode peper, knoflook, rode ui en gemberpoeder aan tot het goed begint te geuren en de ui glazig wordt.
 • Doe de kipfilet in de pan en bak deze mee tot het bruin begint te kleuren.
 • Doe vervolgens de paprika en de blokjes mango bij de kipfilet in de pan en wok het geheel tot de paprika zachter wordt.
 • Schep de kokosrijst in kommetjes en leg de mangokip er bovenop. Garneer het gerecht met de sesamzaadjes.

Notities

*Ik meet mijn rijst altijd af in een koffiekopje en niet op basis van gewicht. Kies gewoon een koffiekopje van normaal formaat.

Join the Conversation

 1. Lijkt me heerlijk in combinatie met de mango smaak. Goed idee!

 2. Laura says:

  Lijkt me lekker! En heel handig dat je het aantal personen zo gemakkelijk aan kunt passen.

 3. Margot says:

  Wat een heerlijke combinatie, ik ben gek op mango!

 4. Catho says:

  wat leuk, die lange intro met persoonlijke verhaaltjes :)

 5. Jolanda says:

  En dit gaan we vanavond eten… ik heb nog een mango in huis. Eigenlijk voor chutney, maar dit kan ook…

  1. Sabine Author says:

   Chutney kun je aaaaltijd nog maken ;)

 6. Tanja says:

  Appelpannenkoek, warme kersen met ijs en slagroom Mmmme, er is zoveel lekkers met warm fruit.
  Rijst in kokosmelk koken, nooit gedaan maar het lijkt me wel heerlijk! Het gehele recept trouwens :-) Maar mijn man eet perse geen groene paprika dus dat word een rode of gele. Duidelijk is dat kader waarin de ingrediënten en instructies staan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close