Kiprollade recept uit de slowcooker

#partner

In samenwerking met Russell Hobbs

Ik denk dat dit kiprollade recept een van mijn favoriete recepten van de afgelopen weken is geworden. Vaak begint het met een idee in mijn hoofd en hoop ik natuurlijk dat het allemaal goed uitpakt, maar dit gerecht is echt – al zeg ik het zelf – geniaal.

Onwijs lekker als hoofdgerecht voor de Kerst en aangezien ik de rollade bereidde in mijn Satisfry Multicooker van Russell Hobbs (op slowcook stand!), had ik er ook nog eens geen omkijken naar. Dat wil je toch, geen stress om het kerstdiner?

kerntemperatuur kiprollade

Kiprollade slowcooker

Kiprollade in de slowcooker bereiden is i-de-aal. Sowieso is een slowcooker natuurlijk ideaal, maar helemaal voor zulke grote stukken vlees kies ik eigenlijk nooit meer voor een andere manier van bereiden.

Zoals ik al zei bereidde ik de kiprollade in mijn Satisfry Multicooker en dat is handig, zo hoefde ik namelijk geen extra pan vies te maken. Het is namelijk wel zo lekker om de rollade, de uien en de appelpartjes eerst even aan te bakken.

De rollade krijgt hier een lekker kleurtje van en de smaak van de uien en appel komen extra goed vrij als je ze eerst even kort aanbakt.

Dat aanbakken van de ingrediënten heb ik gedaan op de schroei-stand (het pannetje met de kringeltjes erboven). Hiervoor moet het deksel van de Satisfryer wel dicht, dus doe deze af en toe even open om de rollade om te draaien en de uien om te scheppen.

Heb je niet zo’n handige multi- of slowcooker met aanbakfunctie, bak de ingrediënten dan aan in een koekenpan en hevel ze daarna over naar de pot van je slowcooker.

Twijfel je nog over de aanschaf van een multicooker of slowcooker? In dit artikel leg ik het verschil tussen beide apparaten uit en geef ik je een aantal handige tips.

Ben je al compleet overtuigd van de Satisfry Multicooker, dan kun je deze via Bol.com makkelijk bestellen.

Klein puntje van aandacht bij de Satisfry Multicooker is dat deze, bij gebruik van weinig vocht, kan droogkoken tijdens het slowcooken. In het geval van dit recept is dat perfect, zo hou je namelijk een lekkere stroperige saus over en boterzachte uien en appeltjes.

Gebruik je een andere slowcooker, dan zul je merken dat de saus nog heel nat is. Haal de rollade uit de pot, schenk de rest van de ingrediënten over in een steelpannetje en kook de saus tot deze is ingedikt.

kiprollade slowcooker

Kerntemperatuur kiprollade

Hoelang het duurt voor een kiprollade om gaar te worden in de slowcooker, is afhankelijk van de stand die je gebruikt op het apparaat en natuurlijk het gewicht van de rollade zelf. Ik heb zelf een rollade gebruikt van om en nabij de 500 gram en die was met 4 uur op Low per-fect.

Maar veel beter is natuurlijk om de kerntemperatuur van de kiprollade te meten, zo weet je zeker dat je goed zit. Dit kun je het beste doen met een kernthermometer. De kerntemperatuur van de kiprollade moet tussen de 72 en 75 graden Celsius liggen.

Rollade bereiden van ander vlees?

Ik heb voor een kiprollade gekozen omdat we dat allemaal heel erg lekker vinden, maar wil je nou rollade bereiden van ander vlees, dan kan dat natuurlijk ook. Ook hierbij is de bereidingstijd afhankelijk van het gewicht van de rollade, maar als richtlijn kun je onderstaande informatie aanhouden:

  • Varkensrollade: 6 uur op Low, kerntemperatuur van 62 graden Celsius;
  • Runderrollade: 8 uur op Low, kerntemperatuur van 55-57 graden Celsius voor medium-rare, 60-63 graden Celsius voor medium.
kiprollade recept
rollade met appel

Rollade met appel

Deze rollade met appel is echt een feestje voor het kerstdiner. De appelpartjes worden in de slowcooker heerlijk zacht en dat maakt ze extra lekker om, samen met de zacht geworden ui, gewoon bij de rollade te serveren. Omdat de ingrediënten zo lang hebben mogen garen, wordt het bijna compote. Geloof mij: daardoor hoef je geen extra saus bij de rollade te serveren hoor!

Snijd de kiprollade met een scherp mes in plakken en verdeel deze over een mooie schaal. Top af met de partjes appel, ui, ingedikte saus en wat verse tijm. Feest gegarandeerd!

Wat eten bij de kiprollade

In principe kun je vrijwel alles eten bij de kiprollade. Ik vond pommes duchesse en sperziebonen er heerlijk bij, maar mocht je iets meer willen uitpakken, dan vind je vast iets lekkers tussen onze favoriete bijgerechten voor het kerstdiner.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

rollade bereiden
3.37 van 19 stemmen

Kiprollade uit de slowcooker met mosterd & appel

Een foolproof maar overheerlijk hoofdgerecht voor het kerstdiner, zo mag je deze kiprollade wel noemen. Heerlijk dankzij de toevoeging van mosterd en appeltjes en ideaal te bereiden in de slowcooker.
Porties4 personen
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 4 uur
Totale tijd 4 uur 30 minuten
Waar te bewaren in de koelkast
Hoelang te bewaren 3 dagen

Benodigdheden

  • slowcooker

Ingrediënten

  • klont boter om in te bakken
  • 500 g kiprollade
  • 2 uien – in partjes
  • 2 teentjes knoflook – fijngehakt
  • 1 middelgrote appel – in partjes
  • 2 takjes tijm
  • 250 ml kippenbouillon
  • 1 el mosterd
  • 2 el honing
  • peper en zout

Instructies

  • Zet de Satisfry Multicooker op de schroeistand en smelt het klontje boter in de binnenpan.
  • Leg de rollade in de pan en leg daar de uien, knoflook en appelpartjes naast. Bak de rollade rondom goudbruin en de uien tot ze zacht zijn.
  • Leg de takjes tijm in de pan van de multicooker.
  • Roer de kippenbouillon los met de mosterd, honing, peper en zout en schenk dit in de pan van de multicooker.
  • Gaar de kiprollade 4 uur op lage slowcookstand.
  • Haal de kiprollade uit de pan en snijd in plakken. Kook eventueel de andere ingrediënten in tot een stroperige saus als dat nodig is.
  • Serveer de kiprollade met de zachte ui, appelpartjes en mosterdsaus.
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Hollands
Trefwoord: hoofdgerecht, kerstdiner, kerstmenu, kiprollade, mosterdsaus, slowcooker

Join the Conversation

  1. Heerlijk recept! Makkelijk en volgens mij kan het niet mis gaan. Wel heb ik in mijn Russel Multicooker 450 ml bouillon gebruikt ivm verdampen van het vocht.

    1. Ja, in de RH moet je dat even goed in de gaten houden.

3.37 from 19 votes (19 ratings without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close