Keukenhacks die ik eerder had willen weten

Volgende week word ik 26 en als ik even terugreken betekent dit dat ik ook al zo’n 19-20 jaar in de keuken sta. Als klein meisje stond ik al bij mijn moeder in de keuken om taarten te maken of om groenten bij de kip in de pan te doen. Jep, koken (en lekker eten!) is mij met de paplepel ingegoten. Mijn favoriete eten toen ik 1 of 2 jaar oud was was brood met leverpastei of kip met satésaus. Ondanks dat ik al zoveel jaren kook leer ik nog regelmatig nieuwe trucjes. En er zijn van die keukenhacks waarvan ik had gewild dat ik ze eerder had geweten. Deze handelingen of trucjes hadden het koken op jonge leeftijd zóveel makkelijker gemaakt. Die keukenhacks die ik eerder had willen weten zet ik nu voor jou op een rij. Want je bent nooit te oud om nieuwe trucjes te leren en je moet het leven soms gewoon wat makkelijker maken.

Rode peper zaadlijsten verwijderen

Ik gebruik graag rode pepertjes in de gerechten die ik maak maar ‘vroeger’ vond ik het altijd zo’n gehannes om al die pitjes eruit te krijgen. Sowieso raak ik rode peper aan de binnenkant het liefst zo min mogelijk met mijn vingers aan (want ik wrijf rustig zonder na te denken in mijn ogen) en met deze tip van Rudolph van Veen hoeft dat ook nauwelijks. Wanneer je de pitjes uit een rode peper wilt verwijderen snijd je het topje en het kontje van het pepertje af. Vervolgens wrijf je de peper tussen je handen en je zult zien dat de pitjes er zo aan de onderkant uitvallen.

Altijd de perfecte rijst koken

Poeh wat vond ik het koken van rijst een gedoe zeg vroeger. Rijst in de pan (hoe meet je dat af? Ik kookte al-tijd teveel), water erbij, aan de kook brengen, 8 minuten laten koken en 10 minuten laten afkoelen. Duurt lang en helemaal niet handig. Van Jamie Oliver leerde ik (van televisie hoor, niet in person helaas) dat het koken van rijst veel makkelijker kan. Voor twee personen neem je een, niet al te groot, koffiekopje. Het kopje vul je met rijst en die rijst kan vervolgens in de pan. Daar schenk je 1,5 kopje kokend water bij. Vuur aan, geheel aan de kook brengen, vuur laag, deksel op de pan en binnen 10 minuten is de rijst fluffy, gaar en hoef je het niet te laten nastomen. Vele malen sneller en makkelijker dan de methode die ik eerst altijd gebruikte. En hij geldt bovendien voor iedereen! Welk kopje je ook gebruikt, de verhouding is altijd 1,5 kopje kokend water op 1 kopje rijst.

Knoflook raspen

Voor deze tip moet ik Monique bedanken want dit ‘leerde’ ze mij laatst toen ik bij haar kwam filmen. Nog nóóit raspte ik knoflook. Ik gebruikte altijd de knoflookpers of snijd de knoflook een heel enkele keer. Maar door te persen gaat er altijd een hoop knoflook verloren en wanneer je het snijdt krijg je het nooit zo fijn. Raspen is de ideale methode. Met een fijne rasp dan. Je kunt vrijwel het hele teentje gebruiken, hebt geen grove stukken knoflook in het gerecht en het is een stúk sneller aangefruit.

Ovenschalen laten weken

Dit is eigenlijk geen hack te noemen maar meer een handigheidje. Voorheen wilde ik me nog wel eens het ongans schrobben op ovenschalen. Je kent het wel: aangekoekte kaas, stukjes vastgeplakte cake etc. Tegenwoordig doe ik een beetje afwasmiddel in de ovenschaal en laat ik hem vollopen met water. Halve dag of een hele nacht laten weken en daarna wrijf je zo de schalen schoon.

Lang leve de pannenspons!

Een pannenspons is echt heilig bij ons thuis. Niet alleen werkt deze spons per-fect als je verkleurde pannen aan de buitenkant wilt schoonmaken, je kunt zo’n spons ook gebruiken om de oven of de bakplaat mee schoon te schrobben. Of wat denk je van de ovenroosters? Het is even een klusje maar iedere aanslag en verkleuring verdwijnt als sneeuw voor de zon met zo’n spons. Het is wellicht wel aan te raden om schoonmaakhandschoenen te dragen wanneer je een pannenspons gebruikt. Je vingers worden er niet zo blij van.

Wat is jouw ultieme keukenhack?

featured image: shutterstock

Join the Conversation

 1. Daniëlle says:

  Die van de rode peper is handig! Ik ben ook echt iemand die dan precies aan mijn ogen gaat zitten. Leuke tips!

 2. Knoflook raspen is ook nieuw voor mij! Bij gebrek aan een knoflookpers, snij ik de knoflook altijd in stukjes. Goeie tip!

 3. Lotte says:

  Oe, ik de categorie ‘voorweken’…een schapje baking soda in een vieze ovenschaal, (of pan) kokend water erop en dan laten staan. Werkt echt perfect! Ook handig voor bruine koffiepadhouders, verkalkte waterkokers, vies gasfornuis…Zo handig spul!

 4. MARIJKE says:

  Yeeeeeh ik kende alle kitchen hacks! Vond die tip van jamie ook super handig!

 5. Cheese and Chinese says:

  Zo handig! De meeste kende ik al maar een pannenspons hebben wij nog niet, klinkt goed!

 6. Margot says:

  Wat een goede tip van die pepers!

 7. Die onthou ik!

 8. Ikkook says:

  Baking Soda met klein beetje water tot een pasta maken. Dit op de ovenruit smeren en een nachtje laten zitten. De volgende dag veeg je het er zo af. Gemak dient de mens!
  Zo maak je die vieze (vaak bruine) ovenruiten schoon. Baking Soda gewoon gekocht bij de Action.

 9. Maris says:

  Knoflookraspen is één van mijn favoriete keuken hacks :D Ben er mee begonnen omdat ik geen zin had om steeds die stomme knoflookpers schoon te maken, wat een gedoe kan dat zijn. Een rasp is toch een stuk makkelijker schoon.

 10. Marjoleine says:

  Wat een goede tips! Rode pepers gebruik ik eigenlijk nooit maar het raspen van knoflook ga ik zeker een keer proberen.

 11. Monique says:

  Jaaaa knofjes!!

 12. Wat een handige tips. Deze moet ik zeker onthouden. Want inderdaad rijst blijft lastig en je hebt altijd teveel.

 13. Jaimyskitchen says:

  Ik gebruik altijd soda om te weken!

  En wel apart want ik gebruik altijd 1 kopje rijst en 2 kopjes water..Hmmm.. Misschien doe ik het verkeerd haha!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close