Vandaag is het eindelijk weer eens tijd voor een recept zonder pakje, namelijk Italiaanse risotto met kip! In de gezellige decembermaand hebben we onze serie “zonder pakje” even op een laag pitje gezet om jullie te voorzien van de nodige feestinspiratie. Maar nu, met het nieuwe jaar fris van start, pikken we de draad weer op met een gerecht dat velen van jullie heel lekker vinden: de Italiaanse risotto met kip. Dit gerecht staat voor mij symbool voor comfort food op zijn Italiaans. En hoewel Ohmyfoodness al een schat aan risottorecepten biedt, ontbrak er nog een risotto die smaakt zoals de Knorr risotto!
Risotto zonder wijn
Traditioneel wordt risotto bereid met een scheutje witte wijn, maar onze versie is een Italiaanse risotto recept zonder wijn geworden! Hoewel de meeste wijn in risotto verdampt door de hitte, vinden veel mensen (waaronder ikzelf) het prettiger om risotto zonder wijn aan mijn kinderen te geven. Daar is dit recept dus perfect voor en maakt het gerecht toegankelijker. De afwezigheid van wijn betekent niet dat je inlevert op smaak; integendeel, met kruiden en bouillon maak je de risotto zonder wijn ook heel smaakvol!
Een persoonlijke draai aan Italiaanse risotto met kip
Velen van jullie gaven aan dat dit een van jullie favoriete wereldgerechten is en hoewel er al tientallen risotto recepten op Ohmyfoodness staan, heb ik nog nooit de risotto uit het welbekende pakje proberen na te maken. Deze risotto is niet heel ingewikkeld om te maken maar er zijn wel net even iets meer handelingen nodig dan bij risotto’s die ik normaal maak. Zo kruid ik de kip bijvoorbeeld al van tevoren.
Waarom zonder pakje?
De keuze voor een Italiaanse risotto met kip zonder pakje is een bewuste. Op een gegeven moment kreeg ik steeds vaker de vraag om een recept uit een pakje na te maken. Iedereen wordt zich steeds bewuster van kunstmatige toevoegingen aan pakjes en wil voor een gezonder alternatief kiezen. Maar dit is soms best moeilijk om zelf uit te vogelen!
Het verschil proeven!
De Italiaanse risotto van Knorr vond ik zelf niet zo heel bijzonder, er zat niet zoveel smaak aan naar mijn idee, maar bij deze zelfgemaakte variant is dat heel anders. Qua smaak komt ‘ie zeker in de buurt van de Italiaanse risotto van Knorr, maar hij is net even iets… smaakvoller – haha.
Zonder pakje: Italiaanse risotto
Ingrediënten
Kip
- 350 g kipdijfilet - in blokjes
- 1/2 blokje paddenstoelenbouillon
- 1 teentje knoflook - fijngehakt
- 1 tl gedroogde basilicum
- 1/2 tl gedroogde oregano
- 1 tl paprikapoeder
- zwarte peper
En verder
- 1 ui - gesnipperd
- 2 teentjes knoflook - fijngehakt
- 200 g risottorijst
- 1 courgette - in blokjes
- 250 g champignons - in plakjes
- 750 ml kippenbouillon
- 50 g Emmentaler - geraspt
- 1 tl verse peterselie - fijngehakt
- 1 tl verse basilicum - fijngehakt
Instructies
- Doe de kip in een kom en verkruimel het bouillonblokje hierboven. Voeg ook de andere ingrediënten voor de kip toe en schep even goed om.
- Verhit een beetje olie in een hapjespan en bak hierin de kip tot hij bruin begint te kleuren.
- Voeg de ui en knoflook toe en bak mee tot deze goed beginnen te geuren.
- Doe de risottorijst in de pan en bak deze al omscheppend mee tot de korrels glazig beginnen te zien. Voeg dan de courgette en champignons toe en bak deze 5 minuutjes mee.
- Houd de kippenbouillon tegen de kook aan en schep steeds zoveel bouillon in de pan tot de rijst onder staat.
- Kook net zo lang tot de rijst de bouillon bijna heeft opgenomen en voeg dan weer nieuwe bouillon toe. Roer af en toe even door en herhaal deze stap tot de rijst nog een lichte bite heeft.
- Schep tot slot de Emmentaler, verse peterselie en verse basilicum door de risotto en breng op smaak met peper en zout.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Ziet er heerlijk uit. Ik mis het afblussen met wijn en de risotto enkele minuten laten staan met deksel. Van mij mag er ook 75 gram kaas in ipv 50
Lol zijn er mensen die risotto uit een pakje halen?!!
Heerlijk. Ik heb er ook ruim kaas (voor 4 personen) ingedaan voor 2 personen.