Ondanks dat het enige stoofvleesrecept dat ik vanuit huis heb meegekregen hachee is, maak ik tegenwoordig véél meer stoofvlees recepten. . Vandaag deel ik een overheerlijk Italiaans stoofvlees recept met jullie. Dit gerecht bestaat uit mals vlees dat langzaam gaar wordt gestoofd in een smaakvolle tomatensaus met veel groenten en verse basilicum. Perfect om te serveren met pasta!
Ik vind het wel mooi om te zien hoe de seizoenen meespelen in beslissingen over wat we gaan eten. Iedereen heeft dat denk ik wel. Waar in de zomer de behoefte aan salades en de barbecue torenhoog is, is dat in de herfst en wintermaanden vooral gericht op stamppotten, soepen en stoofvlees. Dit Italiaans stoofvlees recept kwam tot stand, omdat ik vandaag zin had in een originele stoofpot!
Italiaans stoofvlees recept met pasta
Het fijne aan dit Italiaanse stoofvlees met pasta is dat de smaken van het stoofvlees prachtig samenkomen met de pasta. De saus hecht zich perfect aan de tagliatelle, maar je kunt ook andere pastasoorten zoals penne of fusilli gebruiken om de smaken optimaal tot hun recht te laten komen.
Voor dit Italiaanse stoofvlees heb ik gekozen voor riblappen. Deze zijn perfect om lang te stoven, omdat het vet zorgt voor een intense smaak die zich langzaam ontwikkelt tijdens het koken in de tomatensaus. Deze Italiaanse stoofpot kan ook met sukadelappen gemaakt worden, maar mijn voorkeur gaat echter altijd uit naar riblappen omdat deze een stukje vetter zijn. En vet is smaak!
Om extra smaak aan de stoofschotel toe te voegen sneed ik salami mee. Deze worst liet ik vanaf het begin al mee sudderen en geloof mij: dat doet echt héél veel goeds. Omdat er aardig wat groenten in het gerecht gaan, is salami als smaakmaker een fijne stevige tegenhanger voor alle andere, mildere smaken.
Omdat ik Italiaans stoofvlees heb gemaakt, vond ik het wel zo lekker om er pasta bij te serveren. Ik koos voor Tagliatelle omdat de saus zich daar lekker aan kan hechten. Ik zelf vind dat er niet per se regels zijn bij het kiezen van een pastasoort, maar over het algemeen serveer je bij grove sauzen een grovere pasta. Fusili of penne zouden hier ook goed bij passen.
Vlees abonnement als cadeautip voor de feestdagen
Zoals altijd bestelde ik de riblappen bij mijn vaste vleesleverancier BBQuality en ik wilde graag nog een leuke cadeautip aan je meegeven. Wist je bijvoorbeeld dat je een vlees-abonnement kunt afnemen?
De abonnementsbox van BBQuality bevat lekker vlees van een echte slager. Denk aan vers gedraaid gehakt, kippenvlees van kippen van een langzaam groeiend ras. Ook krijg je iedere maand twee verrassingsproducten om een keer iets anders te proberen.
Hoe werkt het?
Iedere eerste donderdag van de maand ontvang je een box met vlees voor 14 maaltijden per maand. Je kunt zelf kiezen voor hoeveel personen je een box wilt ontvangen. Buiten het feit dat je iedere maand voorzien wordt van écht lekker en goed vlees, zijn er meer voordelen aan een abonnement:
- Je ontvangt maandelijks een box met meer dan 20% voordeel voor je dagelijkse vlees;
- Je betaalt geen verzendkosten meer op een extra bestelling;
- Je krijgt altijd 5% korting op niet afgeprijsde producten;
- Je spaart mee voor het Loyaltyprogramma waar ik al eerder iets over heb verteld;
- BBQuality doneert voor elke box die je hebt afgenomen € 2,50 voor het BBQualitybos. Jij doet iets terug voor het milieu met jouw lidmaatschap.
Super leuk om zo’n abonnement cadeau te doen voor de feestdagen toch? Op deze pagina vind je meer informatie.
Italiaans stoofvlees uit de slowcooker
Stoofvlees is ook hartstikke goed te bereiden in de slowcooker en dat geldt voor dit Italiaans stoofvlees recept net zo. Je kunt grotendeels dezelfde bereidingswijze aanhouden als in het recept staat omschreven. Bak het vlees rondom bruin in een pan en doe het daarna in de pan. Het vlees heeft op stand Low zo’n 8 uur nodig voor het beste resultaat, op High zal dit 6 uur zijn. Voeg het laatste uur de olijven, courgette en aubergine aan het stoofvlees toe.
Stoofvlees in de instant pot
Heel veel haast en heb je toevallig een instant pot of snelkookpot in huis? Dan heb je mazzel; dit gerecht is namelijk ook prima onder hoge druk te bereiden. Bak de riblappen samen met de tomatenpuree, knoflook en uien aan in de pot. Doe dan alle andere ingrediënten erin, dus ook de courgette, olijven en aubergine en zet de instant pot op stand meat –> high pressure en de timer op 35 minuten. Laat de instant pot na het aflopen van de timer zelf stoom afblazen als je de tijd hebt of draai het stoomventiel met behulp van een pollepel zelf open zodat alle stoom in een keer ontsnapt.
Zin een ander stoofvleesrecept? Check een van deze suggesties!
- Trappistenstoofvlees met paddenstoelen
- Frietje Rendang
- Kaastaco’s met pulled beef
- Shortribs uit de instant pot
- Hachee 2.0
- Schotse Steak Pie
Tot slot, mocht je dit Italiaanse stoofvlees maken: laat dan een reactie achter en geef het recept een beoordeling door middel van sterren! Ik vind het altijd erg leuk om iets te horen van jullie, dan heb ik toch iets minder het gevoel dat ik alleen aan het ‘zenden’ ben, en doe mijn best om op alles en iedereen te reageren. Je mag me natuurlijk ook altijd een berichtje sturen via Instagram.
Italiaans stoofvlees
Ingrediënten
- 1 kg riblappen - in stukken van 3x3 cm
- 200 g salami - in blokjes
- 4 teentjes knoflook - fijngehakt
- 2 uien
- 2 el tomatenpuree
- 1 winterpeen - in plakjes
- 1 blik tomatenblokjes (400g)
- 250 ml runderbouillon
- 2 laurierblaadjes
- 1 el gedroogde basilicum
- 1 el gedroogde rozemarijn
- 100 g olijven - zonder pit
- 1 courgette - in plakjes
- 1 aubergine - in plakjes
- peper en zout
- verse basilicum
Instructies
- Verhit een klontje boter in een braadpan en bak hierin de riblappen rondom bruin.
- Voeg de salami, knoflook en ui toe en bak mee tot de ui goed begint te geuren.
- Doe dan de tomatenpuree en de wortel in de pan en bak dit al omscheppend 2 minuten.
- Schenk de tomatenblokjes en runderbouillon in de pan. Voeg de laurierblaadjes, basilicum en rozemarijn toe en roer goed door. Breng het geheel aan de kook.
- Doe de deksel op de pan en laat het vlees 1,5 uur op laag vuur pruttelen.
- Haal de deksel van de pijn en voeg de olijven, courgette en aubergine toe. Laat het stoofvlees dan nogmaals 30-60 minuten zonder deksel pruttelen.
- Breng het stoofvlees op smaak met peper en zout. Strooi er verse basilicum overheen en serveer met je favoriete pasta.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.