In de testbox: Gevulde Copas Kalkoen

Tijdens de kerstperiode op OMF vorig jaar deelde ik in een video al hoe je zelf een kalkoen kon vullen en vervolgens bereiden. De kalkoen kreeg ik cadeau van Boers en Boers, de officiële leverancier van Copas kalkoenen. Het vullen en bereiden van een kalkoen vind ik heerlijk om te doen, dat uitsloven in de keuken hoort nou eenmaal bij Kerst. Maar ik kan me voorstellen dat niet iedereen daarop zit te wachten of er simpelweg geen tijd voor heeft. Boers en Boers levert daarvoor ook al reeds gevulde kalkoenen. Het enige wat je dan nog moet doen is hem bereiden in de oven, maar dat is een fluitje van een cent. Zo wordt het op tafel toveren van een kerstproof hoofdgerecht wel heel makkelijk. Ik kreeg een gevulde Copas kalkoen thuisgestuurd om te testen en dat heb ik natuurlijk uitvoerig gedaan.

Boers en Boers en ‘hun’ Copas kalkoenen

Je hebt kalkoenen en kalkoenen. Vorig jaar was het niet de eerste keer voor mij dat ik een hele kalkoen vulde en bereidde. Dit is een gerecht dat ik me in de loop der jaren wel eigen heb gemaakt. Voorheen bestelde ik de kalkoen altijd bij de poelier bij ons in de straat. De poelier hanteerde een paar weken levertijd maar vervolgens werd de kalkoen keurig geleverd. Wel nog met alle ingewanden, die mocht Tim er zelf nog uithalen. Qua smaak was de kalkoen prima. De vulling die je gebruikt heeft hier natuurlijk grote invloed op, maar de smaak van het vlees was verder ok. Tot ik dus de kalkoen van Copas proefde, want ja… daar zit toch wel echt groot verschil in.

Copas kalkoenen worden gehouden op het landgoed van de Engelse familie Copas. Al ruim 50 jaar brengen zij met veel passie de allerbeste kalkoenen van Engeland op de markt. De kalkoenen lopen 6 maanden vrij rond op de velden en in de boomgaarden, in tegenstelling tot de meeste andere kalkoenen die met nauwelijks ruimte na een snel groeiproces al na 2 maanden geslacht worden. Omdat de Copas kalkoenen vrij rondlopen hebben de kalkoenen een natuurlijke vetlaag die de kalkoen bij bereiding tegen uitdroging beschermt en dat is vooral hetgeen dat je proeft. Kalkoen kan wel eens droog smaken, bij de Copas kalkoenen is dat dus niet het geval.

Boers en Boers is de officiële leverancier van de Engelse Copas kalkoenen. In de webshop van Jan en René kun je richting de kerstperiode (nu dus!) hele gevulde (glutenvrij als je wilt) en ongevulde kalkoenen bestellen, geschikt voor 10 – 12 personen. Maar laat dit laatste je niet tegenhouden als je met minder mensen aan tafel zit, de kalkoen laat zich prima invriezen en verwerken tot maaltijden maar daar vertel ik je over een paar weken meer over.

Meer info of het assortiment bekijken? Kijk hier!

Gevulde Copaskalkoen

Gevulde Copaskalkoen

Gevulde kalkoen bereiden

Zoals ik al zei kreeg ik, nadat ik vorig jaar zelf een kalkoen had gevuld, dit jaar een reeds gevulde kalkoen thuis geleverd. Voor de vulling wordt vlees gebruikt van de kalkoenen en kippen die vrij rondlopen op het Copas landgoed. Dat vlees wordt verfijnd tot gehakt en gecombineerd met onder andere cranberries, kastanjechampignons, appeltjes, abrikozen, een bosuitje, rode ui en paprika. Onwijs lekker die zoet-hartige smaak.

Het grote voordeel: nadenken hoef je eigenlijk niet meer zelf te doen. Boers en Boers levert een instructieboekje bij de kalkoen waarin exact staat beschreven hoe je hem het beste kunt bereiden. Kwestie van insmeren met de marinade en vervolgens braden in de oven. Voor de juiste kerntemperaturen levert Boers en Boers er een gratis kernthermometer bij dus daar hoef je ook niet naar op zoek.

Waar ik mijn eigen gevulde kalkoen vroeger uren in de oven liet staan en herhaaldelijk moest bedruipen met het vrijgekomen bakvet om ervoor te zorgen dat het vlees niet zou uitdrogen, is een (gevulde) Copas kalkoen in zo’n 3 uur klaar. Vooral dankzij die natuurlijke vetlaag van de kalkoen die er dus voor zorgt dat het vlees niet uitdroogt. Ideaal, dat scheelt je zeker met het kerstdiner een hoop tijd!

Gevulde Copaskalkoen

Maar de smaak van de kalkoen is natuurlijk het belangrijkste. Ik zette hem op tafel toen mijn schoonmoeder en -zusje kwamen eten en zowel zij als wij waren weg van het vlees én de vulling. Het vlees was alles behalve droog, ontzettend smaakvol en de vulling paste perfect bij de zachte smaak van de kalkoen. Je hoeft letterlijk niets aan te passen aan de bereiding van de kalkoen en je kunt volledig vertrouwen op de kernthermometer en de bijgeleverde beschrijving van Boers en Boers.

Mocht je dol zijn op kalkoen maar zie je het niet zitten om uren in de keuken te staan voor het zelf vullen, dan is zo’n gevulde Copas kalkoen echt een dikke aanrader. Je betaalt er wel wat voor, een gevulde en ontbeende kalkoen voor 10 – 12 personen kost € 109,99 maar neem van mij aan dat deze vele malen beter smaakt dan de kalkoen die je bij de poelier op de hoek kunt krijgen. Dat, maar ook het feit dat de Copas kalkoenen een goed leven hebben gehad vind ik belangrijker dan een hele kalkoen voor een prikkie kunnen scoren.

Super enthousiast ben ik dus en vooral ook heel benieuwd naar de gevulde kippetjes die Boers en Boers aanbiedt. Overigens kun je ook die nu al bestellen als alternatief voor het kerstdiner, maar ik wacht nog even tot Pasen hiermee denk ik.

Note: ik ben niet betaald voor dit artikel maar oprecht laaiend enthousiast. Ik vind het geweldig dat de Copas kalkoenen zo goed verzorgt worden en zo’n goed leven hebben voordat ze geslacht worden. De smaak van de kalkoenen is waanzinnig en ik vind eigenlijk dat iedereen kennis zou moeten maken met de kalkoenen van Copas én Boers en Boers. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close