In de test: SPRUIT, maaltijdboxen voor kids

Na het succes van de eerste In de test waarin ik een uitgebreide review schreef over Koopeenkoe.nl, is het nu tijd voor editie/aflevering/artikel 2! Eentje van een ietwat ander kaliber overigens. Vandaag deel ik weliswaar wederom een review van een online foodservice met je, het onderwerp is een tikkeltje anders. In deze In de test test ik namelijk de dienst van SPRUIT, een maaltijdservice voor kids!

SPRUIT

Een maaltijdservice voor kinderen? Jep! SPRUIT levert maandelijks vers bereide maaltijden voor baby’s en peuters bij jou thuis. Gevarieerde maaltijden voor je kind, gemak en flexibiliteit voor jou – aldus SPRUIT zelf. SPRUIT kookt voor kinderen vanaf 4 maanden, dus vanaf het moment dat baby’s vast voedsel mogen nemen. Voor elk van de leeftijdscategorieën geldt een specifieke samenstelling aan ingrediënten en hoeveelheden.

Leeftijdscategorieën
Er zijn drie leeftijdscategorieën die SPRUIT kan bedienen: 4-8 maanden, 8-12 maanden en 12+ maanden. Nu heb ik zelf de box voor 12+ maanden getest, maar wat wel goed is om hierbij te vermelden is dat Vic op het moment van testen al 2 was. Hij eet dus al ruim een jaar met de pot mee. Nu zou dat niets uit moeten maken gezien de samenstellingen van de maaltijden van SPRUIT, maar ik kan het maar even gezegd hebben.

Allergieën
Handig: SPRUIT houdt rekening met de meest voorkomende allergieën. De maaltijden bevatten bijvoorbeeld nooit sojabonen, koemelk, eieren, noten, pinda’s, sesamzaad, schaal- en weekdieren, sulfiet en lupine. Tot slot bevatten de maaltijden ook geen kunstmatige ingrediënten en toegevoegde suikers of zout.

Waarom?
Waarom je SPRUIT zou willen bestellen is natuurlijk helemaal aan jou. Hoewel ik erbij zweer om een kindje zo snel mogelijk met de pot mee te laten eten, snap ik dat niet iedere maaltijd geschikt is voor een kleintje en dat je soms ook geen tijd hebt om apart te koken voor de kleine. Ik heb dat ook niet. Ook ik heb wel eens momenten dat ik liever naar een alternatief voor Vic grijp. Tegenwoordig minder dan een jaar geleden, maar de momenten zijn er zeker geweest.

Het fijne aan SPRUIT is dat de maaltijden vers zijn, direct na bereiding vriest SPRUIT de maaltijden in. Ook wordt er gekookt met seizoensproducten en dat vind ik een prettig gegeven.

eetspruit 3

Hoe werkt het?

Er zijn verschillende manieren om aan de maaltijden van SPRUIT te komen.

Kopen in de winkel
Op het moment dat ik een box ging bestellen was deze mogelijkheid er nog niet, maar tegenwoordig ligt SPRUIT met een aantal maaltijden bij de Albert Heijn. Via de online boodschappenservice van Albert Heijn zijn de maaltijden te bestellen voor €3,19 – €3,99/maaltijd.

Een abonnement
Net als bij de meeste maaltijdservices kun je ook bij SPRUIT een abonnement afsluiten. Zo’n abonnement sluit je af voor 9, 14 of 18 maaltijden en voor een minimale duur van 2 maanden. Hoe meer maaltijden je besteld, hoe meer variatie er tussen de maaltijden zit. Het enige voordeel dat ik echter heb kunnen ontdekken aan een abonnement is dat je geen bezorgkosten betaalt.

Eenmalig bestellen
Eenmalig bestellen kan gelukkig ook, ik heb het namelijk niet zo op abonnementen. Ook bij een eenmalige box heb je de keuze uit 48, 62 of 18 maaltijden. Bovenop de prijzen voor een maaltijdbox komt nog €4,95 aan bezorgkosten.

Kost dat?
Hou je vast, goedkoop zijn de maaltijden van SPRUIT allesbehalve als je het mij vraagt.

  • een box met 9 maaltijden – €48
  • een box met 14 maaltijden – €62
  • een box met 18 maaltijden – €72

Kies je voor het ontvangen van een eenmalige box dan komt er bovenop bovenstaande prijzen dus nog €4,95 aan verzendkosten.

Een snel rekensommetje leert dat één maaltijd tussen de €4 en €5,30 kost, afhankelijk van de box die je kiest. Nu gaat gezondheid en versheid voor mij boven prijs, maar ik vind deze prijzen behoorlijk pittig. Koop je de maaltijden bij Albert Heijn dan ben je dus iets goedkoper uit. Best verrassend?

Het bestellen

Het bestellen van een SPRUIT box gaat heel makkelijk via de website. Het is heel overzichtelijk of je kiest voor een maandelijkse of enkele box. Verder geef je van tevoren ook de leeftijd van je kind aan zodat je zeker weet dat je de juiste box besteld.

Levering & betalen
Na het invullen van de NAW-gegevens kun je zelf een bezorgmoment kiezen. Heel ruim zijn deze bezorgmomenten niet, eigenlijk heb je iedere maand maar twee keuzes: of één maandag tussen 17:00 en 22:00 uur of één dinsdag tussen 17:00 en 22:00 uur.

Betalen kan met iDeal of creditcard.

Flexibiliteit 
Wat wel belangrijk is om te weten is dat je een box per kalendermaand besteld. Dat wil zeggen dat je pas en alleen in de eerste week van de nieuwe maand een box kunt ontvangen. Voor de maand juni diende je bijvoorbeeld vóór zondag 26 mei te bestellen, de box werd dan geleverd op maandag 3 of dinsdag 4 juni. Bestellingen die na 26 mei werden gedaan, werden dus meegenomen voor de maand juli. Afhankelijk van het moment waarop je besteld kun je dus maar zo even moeten wachten op je bestelling. Voor volgende week bedenken dat je een alternatief voor je kleintje moet hebben kan dus niet. Althans, niet bij SPRUIT.

In de test: SPRUIT

Hoe ziet zo’n pakket er dan uit?

Een goede recensie kan niet geschreven worden zonder iets te testen en daarom bestelde ik voor Vic een 12+ maanden box van 9 maaltijden voor €48 + €4,95 aan verzendkosten. De box werd netjes op maandagavond geleverd, ergens rond 21.00 uur, per koerier.

Van de koerier ontvang je een doos met daarin de hoeveelheid aan maaltijden die je hebt besteld. De maaltijden zijn diepgevroren in kleine kartonnen emmertjes en kunnen na levering dan ook direct de vriezer weer in. Handig! De maaltijden zijn in de vriezer nog zo’n 12 maanden houdbaar dus ook als je ze niet binnen een maand opmaakt kun je ze nog gebruiken.

Variatie
SPRUIT communiceert op haar website dat de maaltijden lekker gevarieerd zijn, maar heel eerlijk: ik vind dit een beetje tegenvallen. Het wordt weliswaar bij de informatie van de boxen vermeld, maar binnen de 9 maaltijden die ik bestelde zijn er slechts drie variaties. Van iedere maaltijd krijg je dus drie emmertjes. Voor een bedrag van €48 vind ik dat toch een beetje karig. Als er dan van de drie variaties ook nog twee op basis van rijst zijn denk ik toch hmm, jammer.

Zoals ik al zei wordt dit van tevoren wel duidelijk gecommuniceerd, het is dus niet iets waar je achter pas achterkomt. Verder vind je op de website van SPRUIT ook in de bestelmaand het menu voor de maand erop waardoor je exact weet welke maaltijden er geleverd gaan worden.

Hoe meer maaltijden je afneemt hoe groter de variatie overigens is. In een box van 9 maaltijden zitten 3 variaties, in de box met 14 maaltijden 5 en in de grootste box met 18 maaltijden zitten ook 5 verschillende variaties. Dit is voor alle leeftijdscategorieën hetzelfde.

eetspruit 2

Maar… is het dan ook lekker?

De test der test is natuurlijk de smaak. Zoals ik al zei eet Vic sinds ruim een jaar volledig met de pot mee en hoef ik nauwelijks apart voor hem te koken. Hij lust in principe alles. Op de dagen dat ik een alternatief nodig had koos ik voorheen regelmatig voor de maaltijden van Ella’s Kitchen. Deze gingen er bij Vic altijd goed in dus ik ging er vanuit dat de maaltijden van SPRUIT ook geen probleem zouden zijn.

SPRUIT

Opwarmen
SPRUIT raadt aan om de maaltijden langzaam in de koelkast te laten ontdooien en vervolgens op te warmen in de magnetron of au bain-marie. Zelf hebben wij geen magnetron en au bain-marie verwarmen vind ik altijd veel te veel gedoe, dus wij schepten de maaltijden over in een koekenpan en warmden het op deze manier op.

Portiegrootte
De porties zijn overigens best behoorlijk voor een kindje van 12+ maanden. Wij vulden met de couscous met aubergine, tomaat en basilicum echt een ruim bakje voor Vic. Genoeg in ieder geval, ook met zijn 2 jaar. In totaal is het gewicht van één 12+ maanden maaltijd van SPRUIT 200 gram.

Smaak
De geur die vrij kwam bij het opwarmen van de maaltijd was echt zeer ok en ook vond ik het top om te zien dat er herkenbare groenten in de maaltijd zitten. Je ziet de stukjes aubergine en courgette echt zitten, niets geen verborgen groenten dus.

De smaak vond ik persoonlijk ook prima. Weinig spannend voor een volwassene natuurlijk aangezien er nauwelijks kruiden aan te passen komen, maar flauw vond ik het ook niet. Ik heb wel eens kindermaaltijden geproefd waar ik echt helemaal niets van kon maken, dat is bij SPRUIT niet het geval.

Máár… Vic moest er niets van hebben. Maar dan ook echt helemaal niets. Normaal gesproken zijn gerechten met couscous geen enkel probleem, het is een van de eerste granen die hij at als baby en nog steeds gaat het er prima in. Maar deze couscous van SPRUIT was gewoon geen succes. Geen hap kregen we naar binnen. Nu kan dat natuurlijk een keer gebeuren en dus probeerde ik het de volgende dag nog eens. Maar nee, nog steeds geen hap. Blijkbaar is de couscous voor Vic geen succes.

Een paar weken later probeerden we een van de andere maaltijden: rijst met kip, linzen en courgette. Dit moest er echt wel ingaan want Vic is dol op rijst én dol op kip. Maar ook hier weer: geen hap ging naar binnen. Hè?

Hoewel ik de smaak van de SPRUIT maaltijden persoonlijk dus wel ok vond en ook zeer zeker geschikt voor kinderen, was makkelijke eter Vic totaal niet onder de indruk. Balen.

Nu kan ik de smaak van deze maaltijden natuurlijk alleen beoordelen aan de hand van mezelf en aan de hand van Vic en kan het maar zo zijn dat jouw baby, dreumes of peuter SPRUIT helemaal fantastisch vind, maar ik neem het toch op als minpunt.

Plus- en minpunten

Pluspunten
+ Gemak, het is fijn om altijd een alternatief voor je kindje in de vriezer te hebben liggen
+ SPRUIT houdt rekening met de meest voorkomende allergieën
+ De maaltijden bevatten veel groenten en zijn precies afgestemd op de behoeftes van een kind binnen een bepaalde leeftijfdscategorie

Minpunten
– De prijs. Gemiddeld €5 per maaltijd vind ik voor kind echt véél te veel
– Het is niet erg flexibel, de boxen dienen een maand van tevoren besteld te worden
– Er zit niet heel veel variatie in de maaltijdboxen
– Vic vindt het niet lekker

Tot slot

Voor ons is SPRUIT helaas geen aanrader. Ik vind het leuk en origineel dat de mogelijkheid van een maaltijdbox voor kinderen er is en vind het prettig dat er maaltijden zijn die veel verse groenten bevatten en een prima alternatief zijn voor een zelfgemaakt maaltje, maar de hoge prijs en de weinige variatie houdt me toch echt tegen om nog eens een maaltijdbox te bestellen. Het feit dat we er bij Vic geen hap inkregen terwijl dit bij Ella’s Kitchen bijvoorbeeld nooit een probleem is, werkt natuurlijk ook niet mee. Wellicht dat ik in de toekomst nog eens een losse maaltijd koop bij Albert Heijn, maar een hele box… nee.

Toch nieuwsgierig geworden en wil je alle mogelijkheden bekijken, check dan de website van SPRUIT voor alle informatie en de mogelijkheid om te bestellen.

eetspruit 5

Join the Conversation

  1. ABC123 says:

    Hier ging het er ook niet in. Heb zo alles weg kunnen gooien.

  2. Helaas hier hetzelfde verhaal. Zoontje van 1,5 (best makkelijke eter) vond niks lekker, het ging er gewoon niet in. 48 euro weggegooid geld dus…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close