In de test: Koopeenkoe.nl

LET OP: In de zomer van 2021 heeft Koopeenkoe haar naam veranderd in GRUTTO. Via één overzichtelijke website kun je nu direct vlees bestellen van de koe, kip, het varken, vispakketten of seizoenspakketten. 

Woohoo, tijd voor een nieuwe rubriek op Ohmyfoodness! In In de test testen we verschillende bekende en minder bekende fooddiensten. Volledig #nospon. We hebben alles zelf betaald zodat onze mening niet kon worden beïnvloed. Via Instagram Stories kregen we onlangs het verzoek of we vaker producten en/of diensten konden reviewen dus bij deze! In deze eerste editie zijn we aan de slag gegaan met Koopeenkoe.nl. Voor menig foodie niet een onbekende dienst waarschijnlijk, maar hoe bevalt het nou – het online bestellen van een biologisch vleespakket? Hoe wordt het geleverd, hoe is de kwaliteit van het vlees en hoe zit het met de prijs/kwaliteitverhouding? We hebben het allemaal voor je uitgezocht.

Koopeenkoe.nl

Koopeenkoe.nl is een paar jaar geleden in het leven geroepen als online slagerij. In feite komt het erop neer dat je op hun website samen met anderen online een koe koopt. Pas als alle pakketten van die specifieke koe zijn verkocht, wordt de koe geslacht. Alles wordt gebruikt: van kop tot staart.

Ieder pakket dat je besteld via Koopeenkoe heeft een nummer dat correspondeert met het oornummer van de koe zodat je precies weet waar het vlees vandaan komt. Het vlees dat je koopt is echt puur 100% onbewerkt rundvlees. Geen E-nummers, suiker, kleurstoffen, bind- of conserveringsmiddelen. Bovendien heeft de koe jarenlang goed geleefd en geniet van het eigen gras. Duurzaam vlees dus.

Andere garanties die Koopeenkoe doet:

 • Er wordt geen gebruik gemaakt van preventieve antibiotica;
 • Er wordt uitsluitend gewerkt met de beste duurzame boeren;
 • Het vlees wordt geleverd met garantie:  niet goed, geld terug;
 • Je kunt de koe gedurende het hele proces volgen;
 • Alles is 100% open en traceerbaar

Koop een koe - koeien

Het bestelproces

Kies een koe
In tegenstelling tot binnenlopen bij een slager en daar jouw favoriete stukje vlees kopen, bestel je bij Koopeenkoe een kop-tot-staart vleespakket. Een koe wordt gedeeld met ongeveer 30 anderen en pas wanneer de hele koe verkocht is wordt deze geslacht. Geen ‘vandaag besteld, morgen in huis’ principe, je moet echt een paar weken geduld hebben voordat je het vlees in huis hebt.

Het is wellicht wat gek, maar je kiest dus voor een koe en niet direct voor het stuk vlees. Het aanbod verschilt per week maar je kiest sowieso altijd voor een koe die leeft in Nederland en verder kun je kiezen uit biologisch vlees en de inhoud van het pakket. Kies je voor een ‘Classic Koe’ dan heb je het meest standaard vleespakket, ga je voor een ‘Special Koe’ dan krijg je een pakket met Black Angus rund en de inhoud van de vleespakketten van een ‘Luxe Koe’ zijn weer anders. Hierdoor verschillen de prijzen per pakket natuurlijk ook. Een ‘Classic Koe’ wordt verkocht vanaf €59,95/vleespakket (= 3,1 kg vlees, goed voor zo’n 13 maaltijden per 2 personen) tot €149,95/vleespakket (= 8,4 kg biologisch vlees, goed voor zo’n 32 maaltijden per 2 personen).

Wij hebben zelf gekozen voor een Blonde d’Aquitaine koe uit Baambrugge waar een biologisch vleespakket van 8,4kg uit werd gesneden. Kosten? €129,95. Als je dit terugrekent naar het aantal maaltijden komt het neer op zo’n €4 per 2 personen per maaltijd. Lijkt me zeer netjes voor biologisch rundvlees.

Het bestellen zelf
Het bestelproces is heel eenvoudig. Op de vleespakketpagina van de koe zie je direct hoe groot de pakketgrootte is en wat je precies in het pakket gaat terugvinden. In de zomermaanden heb je de mogelijkheid om de BBQ optie aan te zetten, de inhoud van het pakket wordt dan iets aangepast en bevat meer BBQ-proof vleesstukken en minder stoofvleesstukken.

Op bepaalde snedes van het vlees heb je invloed. Zo kun je kiezen voor meer of minder pakketjes gehakt, hamburgers of chipolata-worstjes, maar net wat jouw voorkeur heeft.

Na het samenstellen van jouw vleespakket stop je het in een digitaal winkelmandje en reken je af. Bovenop de prijs van het vleespakket dat jij hebt gekozen komt nog een kleine bijdrage van €3,95 aan verzendkosten.

Na betaling is het wachten!

Koop een koe - vleespakket

Het wachten

Zoals ik al zei is het bij Koopeenkoe geen kwestie van vandaag besteld, morgen in huis. Een koe wordt pas geslacht op het moment dat alle vleespakketten zijn verkocht. De snelheid waarmee je het pakket in huis hebt is dus afhankelijk van hoe snel de koe wordt verkocht. Koop je een vleespakket van een koe die al bijna helemaal verkocht is, dan heb je vanzelfsprekend het vleespakket eerder in huis dan wanneer je de eerste koper van een koe bent.

De koe is verkocht!
Wat ik fijn vond is dat ik gedurende het wachten op mijn vleespakket op de hoogte werd gehouden van het proces. Hoewel je van tevoren een indicatiedatum van levering krijgt, krijg je een mailtje zodra de koe is verkocht. Leuk detail is dat je in de mail waarin vermeld wordt dat de koe is verkocht, een ‘persoonlijk’ filmpje van de boer waar jouw koe vandaan komt kunt vinden waarin je wordt bedankt voor de aankoop.

De koe wordt geslacht en gaat rijpen
Zo’n 10 dagen nadat ik bericht kreeg dat ik de koe waarvan ik een vleespakket had gekocht was verkocht, kreeg ik een mailtje dat de koe wordt geslacht en gaat rijpen:

Je koe 2304 uit Baambrugge krijgt twee dagen de tijd om tot rust te komen in de nieuwe omgeving bij het slachthuis. Daarna wordt ze geslacht en uitgebeend door vakkundige slachters. Vervolgens wordt het vlees nat gerijpt. Hierdoor wordt het vlees zachter van structuur en voller van smaak.

In deze mail stond ook de definitieve leverdatum.

De koe komt eraan!
Weer 8 dagen later kreeg ik een mailtje dat het vlees verwerkt en verpakt wordt. Ook stond in deze mail nogmaals de gekozen bezorgdatum vermeld, samen met het tijdsvak. Eventueel heb je hier nog de mogelijkheid om de bezorgdatum aan te passen. Een week later werd ons vleespakket bezorgd.

Koop een koe - vlees

De levering

De vleespakketten van Koopeenkoe worden middels een koerier bezorgd die het hele land door rijdt met een gekoelde wagen. Het grote pakket dat wij hadden besteld werd op de afgesproken datum in het afgesproken tijdsvak dan ook goed gekoeld geleverd.

De avond voor levering ontving ik per SMS en via de mail een track & trace waarmee ik op de dag van levering nauwkeuriger kon volgen wanneer de koerier op onze stoep zou staan. Handig, zo hoefde ik niet per se de héle avond naast de deur te zitten.

Verpakking
Ieder stuk vlees was afzonderlijk of per twee stukken vacuümverpakt. In de doos vond ik nogmaals een bestellijst waarop ik kon controleren of onze gehele bestelling compleet was. Omdat het vlees direct na verwerking is verpakt, kon ik het thuis direct invriezen. Ga er vanuit dat je ongeveer één vriezerlade nodig hebt voor een volledig vleespakket.

De stukken vlees worden verpakt op basis van 2 personen. Zo vonden we twee biefstukjes, twee hamburgers en vier chipolataworstjes per vacuümverpakking. Klein minpunt vind ik dat er geen gewicht op de verpakkingen wordt aangegeven. Nu kun je dat natuurlijk prima zelf wegen, maar ik had het handig gevonden om bijvoorbeeld op de verpakkingen gehakt af te kunnen lezen hoeveel gram vlees erin zit. Nu is het op basis van gevoel toch een beetje gokken hoeveel vlees je nodig hebt voor een bepaald gerecht.

Kwaliteit van het vlees

Omdat wij een pakket hebben besteld dat goed is voor zo’n 32 maaltijden hebben we natuurlijk nog niet ieder stukje vlees kunnen proeven, maar van hetgeen dat we hebben geproefd waren we zeer onder de indruk. Geen smakeloze waterbommen uit de supermarkt maar kwalitatief zeer goed vlees. De wetenschap dat ‘onze’ koe een goed leven heeft gehad doet op de een of andere manier toch iets met jouw smaakbeleving.

Klein puntje van feedback is dat ik het leuk had gevonden om gekruide stukken vlees mee te kunnen bestellen. Van ons totale vleespakket waren enkel de chipolataworstjes al gekruid, de rest van het vlees dien je zelf op smaak te brengen. Dit is logisch, maar biefstuk in knoflookmarinade of hamburgers met een pitje had ik voor de afwisseling leuk gevonden! Deze afwisseling heb je overigens wel als je de BBQ optie aanzet. In het pakket vind je dan in plaats van riblappen, stooflappen en runderpoulet nog merguez worstjes, mini hamburgers en Thaise burgers.

Plus- en minpunten

In het kort:

Pluspunten
+ 100% traceerbaar en de keuze voor biologisch vlees
+ slacht op basis van vraag, niet op basis van aanbod
+ continue updates van het proces
+ gekoelde levering door heel Nederland
+ goed kwaliteit vlees
+ goede prijs-/kwaliteitverhouding

Minpunten
– geen vermelding van gewicht aan vlees op de porties
– smaak moet zelf worden toegevoegd

Conclusie

Ik heb oprecht maar weinig aan te merken op de vleespakketten van Koopeenkoe. Ik begrijp het compleet dat er al veel mensen fan zijn van deze fooddienst. Het is zó fijn om vlees te kunnen bestellen dat 100% traceerbaar is, gesneden van koeien die een goed leven hebben gehad. Onze ervaring met Koopeenkoe was in ieder geval onwijs goed en wij zullen er voortaan toch minder snel voor kiezen om vlees in de supermarkt te halen.

Mocht je fan zijn van Koopeenkoe of juist iets anders willen dan rundvlees, ook van andere dieren kun je vleespakketten bestellen via Koopeenkip (deze hebben wij ook besteld, net zo top als Koopeenkoe!), Koopeenvarken, Koopeengeit, Koopeenkalkoen en Koopeenhert. Alle vleespakketten zijn verkrijgbaar via Grutto.com.

Join the Conversation

 1. Bianca says:

  Wat een super leuk artikel zeg. Ik ga maar eens kijken om een deel koe aan te schaffen.

 2. Heb al 2 x koopeenkoe, koopeenkip en kopeenvarken besteld. Stuk voor stuk (h)eerlijke producten. En zodra de diepvriezer leeg raakt, zal er zeker weer een nieuwe bestelling volgen.

 3. Jamie says:

  Super fijne review. Wij hadden wel al eens gehoord over koopeenkoe.nl maar zeker de tip over de sites voor andere vleessoorten komt voor ons goed uit! Daar gaan we eens naar kijken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close