In de test: 8x vleesvervangers

Je kunt het bijna niet gemist hebben: onlangs vond de Nationale week zonder vlees plaats. Menig influencer/foodie deed eraan mee, zo ook ik! Een week lang heb ik geen vlees gegeten en zo’n week was voor mij de ideale gelegenheid om eens een aantal vleesvervangers te testen. Ik vind vleesvervangers altijd wat lastig, ik weet niet zo goed hoe ik ermee om moet gaan. Als je al jaren hardcore vegetariër bent dan snap ik niet zo goed waarom je iets zou willen eten dat alsnog lijkt op of smaakt als vlees. Voor mensen die wat bewuster met vleesconsumptie om willen gaan maar het lastig vinden om vlees helemaal te laten staan snap ik dit soort producten juist weer heel goed. Tim is bijvoorbeeld echt een carnivoor en 7 dagen per week vegetarisch eten krijg ik er bij hem echt niet in. Tofu, tempeh, gerechten uitsluitend gemaakt met groenten… het is simpelweg niet altijd een succes voor hem. Door af en toe echter een gerecht te maken waarin ik één van de onderstaande vleesvervangers gebruik wordt het een stuk makkelijker. Het idee van vlees is er nog steeds, de smaak komt in de buurt en tóch eten we vegetarisch. Voor mijzelf maakt het me overigens niet zoveel uit. Ik vind gerechten gemaakt met uitsluitend groenten vaak ook heerlijk en als ik echt zin zou hebben in vlees, vind ik onderstaande vervangers ook prima.

Tijdens de Nationale week zonder vlees en in de periode ervoor heb ik verschillende vleesvervangers getest die in de buurt zouden moeten komen van vlees. Ik heb bij het testen van onderstaande producten gekeken naar de textuur, naar de smaak en naar de looks. Lijkt het op vlees op al deze aspecten en zou je een echte vleesliefhebber kunnen foppen door onderstaande producten voor te schotelen?

Mora x Vegetarische slager Vegetarische kroketten

 1. Mora x Vegetarische Slager – vegetarische Kroketten

De producten van Mora in samenwerking met de Vegetarische Slager zijn nieuw en liggen pas net in de schappen. Ze ontwikkelden drie producten zonder vlees: kroketten, kipcorns en bitterballen. Alle producten zijn geschikt voor de oven of Airfryer en niet geschikt om te frituren. We proefden tijdens de Week zonder vlees als eerste de kroketten. Ik ben zelf gek op kroketten en besteel ze steevast mee met een frietje dus de lat lag best hoog. Ik moet zeggen: aan de buitenkant zie je het verschil tussen een normale en vega kroket echt niet. Krokant jasje, mooi bruin gekleurd als ze de Airfryer uitkomen. De vulling is wellicht iets donkerder maar op een of andere manier zijn ze erin geslaagd om vegetarisch draadjesvlees te maken waardoor de textuur van deze vega kroket dus precies hetzelfde is als die van een vleeskroket.

En de smaak? Die vond ik echt bizar goed. Als ik niet zou weten dat ik een vega kroket aan het eten was dan had ik het ook geloofd als het een vleeskroket was geweest. De smaak van deze vegetarische kroketten is vrijwel identiek aan de smaak van de normale Mora kroketten. Heel idioot! We hebben de bitterballen nog niet getest maar als deze dezelfde vulling hebben als deze kroketten, dan fop je iedereen op een feestje als je deze zou serveren i.p.v. vlees-bitterballen.

Vegetarische kroketliefhebbers kunnen echt hun hart ophalen met deze nieuwe vega kroketten. Ik vind ze echt geweldig en zou het geen enkel probleem vinden om voortaan deze kroketten uit te lepelen met friet.

Prijs: €3,39 / 4 stuks

Mora x Vegetarische slager Vegetarische kipkorn

2. Mora x Vegetarische Slager – vegetarische Kipkorn

Toen ik de nieuwe Mora x Vegetarische Slager producten op Instagram liet zien kreeg ik onwijs veel berichtjes dat de vega Kipkorn fantástisch zou moeten zijn. Ik verwachtte dan ook best wat van dit product.

Net als bij de kroketten zagen we ook bij de kipkorns aan de buitenkant niet dat het ging om een vegetarisch product. Ook de vulling ziet er gewoon uit als vlees, ik blijf me erover verwonderen dat dit kan. De kipkorns kwamen mega krokant en mooi bruin gekleurd de Airfryer uit en ook hiermee kun je de grootste vleesliefhebber foppen.

Maar dan de smaak. We hebben bewust alle producten ook ‘los’ geproefd, dus niet op een broodje of doordrenkt met saus en ondanks alle mega positieve reacties, vond ik de vegetarische kipkorn een beetje zo zo. Niet vies, maar ik proefde wel echt heel goed dat het hier niet om een vleesvariant ging, in tegenstelling tot de smaak van de vega kroketten. Ik weet niet zo goed hoe ik de smaak van deze kipkorns moet beschrijven, maar het was ’t gewoon nét niet. Ietwat zoetig misschien? Aan de ingrediëntenlijst te zien zit er ook behoorlijk wat suiker in deze kipkorns dus wellicht is het daaraan te wijten.

Nee, wij waren niet zo’n fan van deze kipkorns als van de kroketten.

Prijs: €3,39 / 4 stuks

Vegetarische Slager filet americain

3. Vegetarische Slager – Petit filet à l’Americain

Filet Americain nabootsen lijkt me een van de meest lastige dingen om te doen. Tijdens de zwangerschap van Vic heb ik wel eens vegetarische filet americain geprobeerd, maar nooit was ik echt heel erg ondersteboven van de producten. Van de Petit filet à l’Americain van de Vegetarische slager ben ik dat wel echt. Ik kocht een zakje met daarin kleine bolletjes van 25 gram filet. Qua looks ziet het er sowieso al identiek uit als filet americain gemaakt van vlees en de geur komt ook ontzettend overeen. Zet een crackertje met vega filet op tafel en je zult het verschil niet zien.

In smaak merk ik ook echt nauwelijks verschil. Deze vegetarische filet americain is net zo zout als de varianten gemaakt met vlees en heeft ook net zo’n sterke smaak. Heerlijk vind ik het, ik wou dat ik deze had getest toen ik zwanger was; dan had ik filet americain nooit echt hoeven missen – haha! Zwaar onder de indruk van deze vleesvervanger, echt een topper en een uitkomst voor iedere vegetariër of zwangere.

Prijs: €2,31 / 5 bolletjes van 25 gr

Vegetarische slager paté

4. Vegetarische Slager – Petit pâté

In navolging op de filet americain bestelde ik ook de vegetarische paté van de Vegetarische Slager. Ik ben dol op paté (of leverpastei), het was een van de eerste dingen die ik als klein meisje op brood at en tegenwoordig lunch ik er nog zeer regelmatig mee. Op een geroosterde boterham bijvoorbeeld, héérlijk vind ik het. Toen ik zwanger was van Vic was paté hetgeen ik misschien wel het meeste mistte maar gelukkig vond ik een hele goede vervanger bij Zonnatura. Toch was ik ook wel erg nieuwsgierig naar de vegetarische paté van de Vegetarische Slager. Maar ik moet toch zeggen: helaas, dit smaakt echt totáál niet naar paté. Om te beginnen ziet het er al niet zo uit, de bolletjes zijn meer lichtoranje/crème-kleurig dan mooi roze en qua smaak… Tja. Het lijkt alsof de Vegetarische Slager heel erg zijn best heeft gedaan om maar zoveel mogelijk kruiden en specerijen in dit product te stoppen om het maar enigszins ergens naar te laten smaken.

Het is niet vies hoor, bovenstaande klinkt wel heel negatief, maar je kunt beter niet verwachten dat je paté eet als je dit product probeert. Het is simpelweg meer een kruidenspread. Nee, als je dan op zoek bent naar een fijne vegetarische vervanger voor paté dan kun je beter voor de Vegetarische Paté Kruiden van Zonnatura gaan.

Prijs: €2,47 / 5 bolletjes van 25 gr

Garden Gourmet vegetarische burger Deluxe

5. Garden Gourmet – Vegetarische burger deluxe

Op plek nummer twee in de Vegetarische burger-test van de Consumentenbond stonden deze burgers van Garden Gourmet. Hoge lat wel! Omdat ik een broodje hamburger op de eetplanning had gezet besloot ik deze vegetarische burgers mee te bestellen met de boodschappen, maar bij bezorging bleek dat ik ook nog andere vegaburgers had besteld. Oeps! Uiteindelijk at ik deze vegetarische burgers van Garden Gourmet dus maar voor de lunch, gewoon zo – met wat groenten erbij. En wow, lekker dat ze zijn! Als ik niet zou weten dat dit vegetarische burgers zijn dan had ik het verschil niet gemerkt. Op het moment dat je deze burgers gaat bakken in de pan vult het huis zich ook echt met zo’n typisch gebakken burgerluchtje. Best grappig als je bedenkt dat er totaal geen vlees aan te pas komt.

Wel vind ik de burgers persoonlijk ietwat aan de droge kant, iets dat ik al gauw heb met vleesvervangers. Op een broodje met groenten en burgersaus zouden ze top zijn, dan zou niemand het verschil met vleesburgers proeven denk ik. Maar als je ze los besluit te eten, zonder broodje, dan heb je toch echt wat saus nodig. Qua textuur zijn ze te vergelijken met diepgevroren burgers. Die zijn ook vaak een beetje droog. Maar hé, de smaak vind ik in dit geval belangrijker en die is prima. Lekker gekruid ook!

Prijs: €2,99 / 2 stuks

Garden Gourmet vegetarische spekreepjes

6. Garden Gourmet – Vegetarische spekreepjes

De Vegetarische spekreepjes van Garden Gourmet kenden we al, daar heb ik vaker mee gekookt. Als vervanger voor spekreepjes vind ik deze prima maar de lekkere smaak van spek gaat het wat mij betreft nooit echt overtreffen. Ik krijg ze ook nooit zo krokant gebakken. Volgens de verpakking zou je ze slechts 2/3 minuten moeten bakken maar heel eerlijk? Dan zijn het net stukjes spons. Door een stamppotje zijn deze spekreepjes heel prima maar ze zo eten, nah.. da’s niet echt aan mij besteed.

Prijs: €2,60 / 150 gr

Vivera Krokante Kipschnitzel

7. Vivera – Krokante schnitzel

De krokante schnitzel van Vivera kenden we al, deze schnitzel gebruikte ik namelijk al eerder in mijn recept voor vegan Caesar Salad. Deze salade besloot ik tijdens de Week zonder vlees ook weer op tafel te zetten en is altijd een hit. Doordat de schnitzel van Vivera ook écht lekker krokant is, merk je eigenlijk het verschil niet met een kipschnitzel wanneer je het eet met alle andere ingrediënten van de salade. Wel vind ik de schnitzel van Vivera ietwat aan de zoete kant. Ik heb het idee dat veel vleesvervangers bewust gezoet worden. Iemand een idee waarom dit is?

Zou ik de schnitzel zo als los stuk ‘vlees’ serveren bij gebakken aardappeltjes en wat groenten dan had ik hoogstwaarschijnlijk het verschil met een normale kipschnitzel wel geproefd, puur vanwege dat zoetje. Zet je echter ‘simpele’ eters voor je (geen fijnproevers), dan zou je die nog best eens kunnen foppen.

Prijs: €2,59 / 2 stuks

AH Vegetarische burger deluxe, gegrild

8. Albert Heijn – Vegetarische burger deluxe

Volgens de test van de Consumentenbond moeten deze gegrilde burgers van Albert Heijn de allerbeste vega-optie zijn. Ik moet toegeven: ze zien er echt heel goed uit en zodra je ze bakt in de pan komt er ook een typisch burger-luchtje vrij. Maar qua smaak… hmm, ik weet het niet zo goed. Ze zijn lekker, maar je proeft wel écht goed dat het hier om vegetarische burgers gaat. Er zijn zoveel kruiden toegevoegd dat het me ergens bijna aan falafel doet denken. Ze zijn een stukje minder droog dan de burgers van Garden Gourmet die ik heb geprobeerd, maar qua smaak winnen de Garden Gourmet burgers het wel vind ik.

Neemt niet weg dat deze vegetarische burgers van Albert Heijn echt een prima alternatief zijn voor een broodje burger. Ik heb er in ieder geval lekker van gegeten!

Prijs: € 2,09 / 2 stuks

Járen geleden, toen al die vleesvervangers nog helemaal geen ding waren heb ik wel eens iets geproefd van Quorn – volgens mij was het toen een van de enige vegetarische merken en dan ook nog eens zeer beperkt verkrijgbaar. In die tijd was ik totaal geen fan. Het gehakt was muf, droog en was voor mij absoluut geen goede vervanger. Tegenwoordig is dat dus wel anders. Alle technieken om vleesvervangers te kunnen maken zijn zo ontzettend verbeterd dat vegetarische producten ook echt naar vlees kunnen gaan smaken. En toch vraag ik me af of dit de bedoeling moet zijn. Dergelijke producten zijn namelijk zo bewerkt als het maar kan want hoe kan een plantaardig iets anders naar vlees smaken? Er zijn nog steeds mensen van mening dat plantaardig automatisch gezond betekent, maar dit is absoluut niet het geval.

Laten we bij voorbeeld eens kijken naar een vergelijking in burgers van Albert Heijn. De ingrediëntenlijst van de Albert Heijn Vegetarische burger deluxe is als volgt:

gerehydrateerd plantaardig eiwit (53% soja, 13% tarwe), ui, water, plantaardige olie [raap, zonnebloem (in wisselende verhoudingen)], scharreleieiwitpoeder, gedroogde ui, specerijen, azijn, gistextract, zout, stabilisator (guarpitmeel [E412], methylcellulose [E461]), kruiden, erwtenzetmeel, erwtenvezel, aardappel maltodextrine, gerstemoutextract, aroma, vitamine B12, ijzer.

Het is geen hogere wiskunde om te beseffen dat dit wel érg veel ingrediënten voor een burger zijn. Ik wil hiermee niet zeggen dat het per se heel ongezond is, daar heb ik namelijk een kaas van gegeten en dergelijke uitspraken wil ik ook echt niet doen. Maar dat het om een behoorlijk bewerkt product gaat mag toch wel duidelijk zijn.

Kijken we naar de ingrediënten van de AH Hamburgers dan zien we dit:

91% rundvlees, tomaat, zeezout, aardappelzetmeel, specerijen, tomatenpuree, tomatenpoeder, natuurlijke aroma’s.

Alsnog niet helemaal zoals ik het graag zou willen zien, als het even kan zie je natuurlijk het liefst alleen ‘rundvlees’ als ingrediënt, eventueel met ei of zout voor de textuur en smaak maar we kunnen toch wel stellen dat er aanzienlijk minder ingrediënten in deze vleesburgers zitten dan in de vegetarische burger.

Wat ik met bovenstaand verhaal wil zeggen is dat het prima is om af en toe een vleesvervanger te eten, maar denk niet dat je automatisch gezonder bezig bent. Sure, het is beter voor dierenwelzijn en op dat vlak ben ik ook helemaal pro vegetarisch, maar of het voor je eigen gezondheid ook beter is, daar zet ik toch mijn vraagtekens bij. Ook is het niet per se voor het milieu beter, al die vleesvervangers. In de vegetarische kroketten en kipkorn van Mora x Vegetarische Slager zit namelijk palmolie, een zeer omstreden en bekritiseerd ingrediënt.

Hoewel ik op bepaalde momenten dus heel blij ben dat vleesvervangers als de bovenstaande er zijn, kies ik er uiteindelijk toch liever voor om vegetarische gerechten met uitsluitend groenten te maken – zónder vleesvervangers. En als ik dan toch iets eiwitrijks wil toevoegen dan zijn tofu en tempeh prima alternatieven.

Join the Conversation

 1. Tof dat je aandacht besteed aan vleesvervangers! Even over de opmerking waarom je als hardcore vegetariër een vleesvervanger zou willen eten: veel vegetariërs (en veganisten) , waaronder ik, zijn dit uit principe ivm het dierenleed en het milieu. Echter vinden veel vegetariërs vlees wel gewoon erg lekker. Vandaar dat ook veel vegetariërs af en toe kiezen voor een stukje ‘nepvlees’ :)

  1. Shannon says:

   Ja precies! Ik vind het ook heel makkelijk als je samen met vleeseters eet en zij een AVG’tje eten, dan kan jij in plaats van het vlees gewoon makkelijk een vleesvervanger eten! :)

 2. Ellen says:

  Ja dank je! Ik ben nu 37 weken zwanger en weet dat ik bijna filet mag maar ik ga die vegetarische toch echt wel even kopen

 3. Wendy Joyce says:

  Ik ben nu wel heel benieuwd naar de Bitterballen van Mora. De soja balletjes van Vivera en Lidl vind ik zelf ook erg lekker. Ik gebruik vlees vervangers ook om zo toch een wat completer maaltijd te eten.

 4. Ellie says:

  Heb je ook gekeken naar het suikergehalte?

 5. Mandy says:

  Wij waren ook positief verrast door de vega draadjesvleeskroketten: echt geen verschil geproefd! De filet americain van De Vegetarische Slager is prima, maar die van Kips is het nóg lekkerder. Die heb ik al drie keer opnieuw gekocht, aanradertje.

 6. Kookfan says:

  Mijn dochter wilde ook meedoen met de week zonder vlees.
  Ze is een mega vlees fan dus vleesvervangers waren meer dan welkom.
  Wij hadden de Filet Americain van Garden Gourmet en ze heeft al kokhalzend de prullebak weten te bereiken. Dit was echt geen aanrader.
  Wellicht de volgende keer maar die van de vegetarische slager proberen;-)

  Wl heel tof dat je dit soort dingen test overigens!!!

 7. Sabine says:

  Ik denk dat ze zoveel suiker erin doen omdat suiker een smaakversterker is. De ingrediënten zullen van zichzelf niet zoveel smaak hevven. Wel jammer overigens. En ik vind soja ook altijd zo vreselijk zoet (schijnt te komen door het fermentatie proces). Dus als er soja in zit dan wordt het nog zoeter waarschijnlijk. Ben benieuwd naar die krokketten nu, jum

 8. Ellen says:

  Nou even mijn review ik heb de filet getest maar hij komt niet eens in de buurt van echte filet! Geen succes voor mij…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close