How to: Een etentje geven

Een etentje organiseren is ontzettend leuk, misschien wel leuker dan uit eten gaan. Waarom? Omdat het goedkoper is, omdat het ook wel eens lekker is als je niet constant gestoord wordt met vragen van de ober of serveerster, omdat je achteraf geen vette rekening voorgeschoteld krijgt én omdat anderen lekker van jouw kookkunsten  kunnen genieten! Natuurlijk is uit eten gaan heel lekker en ook erg leuk (niet koken is soms ook fijn) en stukken minder stressvol dan zelf een etentje organiseren. Of.. toch niet? Vandaag wat fijne tips zodat jij heel relaxed een etentje kunt geven, zonder als een kip zonder kop van keuken naar eettafel te rennen en zelf nauwelijks aan tafel te zitten. Voor je het weet, kan ook jij zonder stress een etentje plannen!

Photobucket

Tip 1: Plan!
Bedenk ruim van te voren (een week ongeveer) hoe het etentje eruit gaat zien. Maak een lijstje. Hoeveel gasten komen er, hoeveel eters zijn er in totaal? Welke gerechten ga je maken? Hoeveel gangen wil je presenteren? Kook je alleen? Maak je het chique? Heb je genoeg borden, glazen, bestek en pannen? Maak een boodschappenlijst, denk ook aan verschillende drankjes, servetten en eventueel kaarsen (en check ook je voorraad afwasmiddel of vaatwastabletten!).
Ben je niet zeker van je menu? Zorg voor een snel gerechtje als plan B!

Tip 2: Wees realistisch
Te gek dat je het aandurft om 8 eters uit te nodigen, maar gaat het je lukken om dat 6 gangen-diner voor ze klaar te maken? In je eentje? In je (kleine) keukentje? Gaat het lukken om te koken zonder tussen elke gang te moeten afwassen? Bedenk goed wat mogelijk is en houd het leuk. Wanneer mensen bij je thuis komen eten, verwachten ze echt geen 4-sterren-maaltijd, maar gewoon lekker eten. Maak het jezelf niet te moeilijk.

Tip 3: Recepten
Maak gebruik van je ervaring. Kies recepten die je al vaker hebt gemaakt of die niet te moeilijk zijn. Ga niet op de dag van het etentje voor het eerst van je leven een vis fileren. Of een kip ontleden. Houd het simpel en maak een feestje van de presentatie. Elk simpel gerecht kan er prachtig uitzien als je het goed presenteert.

Photobucket

Tip 4: Voorbereiding
Kijk goed naar je recepten. Lees ze een paar keer door voor je gaat koken. Welke onderdelen kun je de dag voor het etentje of op de dag van het etentje alvast maken? Vaak kun je (delen van) het toetje wel vast maken, zodat alles klaarstaat na het hoofdgerecht. Heb je voor een koud voorgerecht gekozen? Dan kun je die of delen ervan ook vast klaarmaken. Extra tip: Zet de gerechten nog niet ‘in elkaar’, maar wacht daarmee tot het opdienen, zo is het gerecht het verst en het best. Nog een tip; vergeet niet op tijd de gemaakte onderdelen uit de koelkast te halen. Koud is goed, ijskoud niet, brrr!
Maak je een warm voorgerecht? Kijk eens wat je alvast kunt doen, misschien alvast wat snijwerk? Maak je soep als voorgerecht? Die kun je de dag ervoor vast maken, hoef je hem alleen nog maar op te warmen!

Tip 5: Mise en place
Een mooie Franse term die in restaurantkeuken veel gebruikt wordt. Letterlijk betekent het ‘op de plaats gezet’. De mise en place is alles wat je kunt doen vóór het ‘echte’ koken begint. Het snijwerk bijvoorbeeld, maar ook het opwarmen van de borden. Zorg dat je dit al zoveel mogelijk hebt gedaan voor de gasten komen. Maar doe het niet te vroeg, door snijden kunnen sommige ingrediënten wat verkleuren of hun smaak wat verliezen.

Tip 6: Help!
Wees niet bang om hulp in te schakelen. Vraag je partner, moeder of vriendin om je te helpen met koken of voorbereiden. Of vraag je gasten zelf de wijn of het toetje te verzorgen. Scheelt jou weer een zorg (ook handig als je – net als ik – geen/weinig verstand hebt van wijn).

Photobucket

Tip 7: Geniet
Een tip die je vast wel kent, maar je ook echt ter harte moet nemen en moet onthouden. Vergeet niet te genieten van het lekkere eten, de gezelligheid en de sfeer! Het is leuk om te koken en een etentje te geven. Als jij als gastvrouw/gastheer als een gestreste stuiterbal voor het huis sjeest, is het voor de gasten ook geen relaxed avondje.

Overige tips;
– Neem je menu mee naar een slijterij en laat je adviseren over wijnen en/of bieren. Dan heb jij ook nog een leuk verhaal te vertellen bij het eten!
– Kies een leuke cd uit of maak een toffe playlist voor tijdens het etentje, maak bijvoorbeeld gebruik van Stereomood of Spotify.
– Denk ook aan wat lekkers voor bij de koffie na. Wil je helemaal indruk maken, koop wat lekkers bij Hotel Chocolat!
– Zet een kan of mooie karaf water op de dag zelf in de koelkast en zet deze tijdens het etentje op tafel, een glaasje water (naast de wijn of ander drankje) bij het eten is altijd goed. Maak leuke ijsblokjes met munt en/of komkommer, staat leuk en is nog lekker fris ook!
– Maak voor elke gast een menuutje. Handig want, dan hebben ze iets te lezen, weten ze wat er gaat komen (ookal kun je sommige dingen ‘verrassing!’ noemen, natuurlijk) en het ziet er ook nog eens speciaal uit.

Heb jij nog goede tips om een zelf georganiseerd etentje zo goed mogelijk te laten verlopen? 
Bronnen aantal foto’s

Join the Conversation

  1. Hester says:

    Ik wil ook nog een driegangendiner gaan koken voor mijn vader, moeder en zus, maar ik weet nog niet zeker wat ik allemaal wil doen, haha. Leuke tips!

  2. Foodloveandhappiness says:

    Hier houd ik van, gezellig etentjes geven voor vrienden/familie. Altijd leuk en inderdaad, met een juiste planning helemaal niet stressvol. Slim om altijd iets te maken wat je al eens geprobeerd hebt, succes gegarandeerd!

  3. Er zijn veel gerechten voor in de oven, ook erg handig, kun je van te voren klaarmaken, in de oven doen en als de gasten komen heb je je handen lekker vrij :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close